Cataluña

La fòbia a les paraules llargues té un nom molt llarg en català: hipopotomonstroesquipedaliofòbia

Déu n'hi do
  • La paraula per designar la por irracional a les paraules llargues és, irònicament, una de les que més ho és: hipopotomonstroesquipedaliofòbia

  • L’origen del mot és una combinació de diverses llengües

MERITXELL ESTEVE
2 min.

Hi ha persones que senten una gran angoixa quan han de llegir o dir paraules llargues o difícils. Aquesta por irracional té un nom que, irònicament, és una de les paraules més llargues que existeixen en català: hipopotomonstroesquipedaliofòbia. Aquest terme, que consta de 33 lletres, és poc conegut i usat, però descriu una fòbia real que pot afectar la vida de qui la pateix.

L’hipopotomonstroesquipedaliofòbia

L’origen d’aquesta paraula és una combinació de diverses llengües. Prové del grec hipopoto, que significa cavall de riu; del llatí monstros, que significa monstruós; del llatí sesquipedali, que significa llargada; i del grec fòbia, que significa por. Així, hipopotomonstroesquipedaliofòbia vol dir literalment por a les paraules llargues i monstruoses com un hipopòtam.

Les causes d’aquesta fòbia poden ser diverses, però normalment estan relacionades amb alguna experiència traumàtica viscuda en la infància o l’adolescència, quan la persona va tenir dificultats per llegir o pronunciar alguna paraula llarga i va ser objecte de burla o crítica per part dels altres. Aquest fet va generar una associació negativa entre les paraules llargues i el malestar emocional, que es va mantenir en l’edat adulta.

Els símptomes d’aquesta fòbia són similars als d’altres fòbies específiques, com la por a les aranyes o a les alçades. La persona que la pateix pot experimentar ansietat, nerviosisme, sudoració, palpitacions, dificultat per respirar, nàusees o marejos quan s’enfronta a una paraula llarga o complexa. A més, pot desenvolupar una conducta evitativa, intentant no llegir ni dir aquest tipus de paraules, o buscant sinònims per substituir-les.

El tractament d’aquesta fòbia pot incloure teràpia psicològica, especialment la teràpia cognitiu-conductual, que busca canviar els pensaments i les creences irracionals que generen la por, i exposar gradualment la persona al seu estímul fòbic, perquè aprengui a gestionar el seu malestar i a superar la seva aversió.

Per aprendre més curiositats sobre la llengua catalana, recupera el programa ‘Déu n’hi do’ amb la Shalana a RTVE Play Catalunya.

Déu n'hi do - L' hipopotomonstrosesquipedaliofòbia” i online - Veure ara

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz