Televisión
Salut

Estrès tèrmic: què és, símptomes i com pal·liar-lo

  • El doctor Jordi Mestres admet preocupació per aquelles persones que més vulnerables davant la problemàtica

  • El vocal de CAMFIC adverteix que molts habitatges no tenen condicions òptimes de ventilació d'aire

RTVE Catalunya
4 min.

Sensació de mareig, suar menys, i en els casos més greus, deixar de fer pipí. Són alguns dels símptomes que detalla el doctor Jordi Mestres, vocal de CAMFIC, que pot estar associat a l'estrès tèrmic. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, ha detallat que la situació climatològica actual també pot comportar els cops de calor, que poden passar a qualsevol, no només als més vulnerables que són els que més preocupen, "que no necessàriament estiguin sota el sol, sinó sotmesos a temperatura", i que puguin tenir "descompensacions en les seves malalties".

Mestres explica que el POCS suposa "posar en alerta" a la població que hi ha un problema de salut al qual hem d'estar atents. L'any passat hi va haver un "excés de mortalitat" que es va atribuir a la calor, i enguany "la sospita és que es pugui tornar a produir". "És un fet que es va produint en els darrers vuit anys, de batre rècords de temperatura", ha puntualitzat.

El Departament de Salut ha activat ja el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS). Es tracta d'un sistema que se sol engegar a mitjan juny, però les condicions climàtiques d'aquest any, agreujades per la sequera, han fet avançar la posada en marxa un mes i mig.

Els símptomes de l'estrès tèrmic

El professional detalla què significa la problemàtica de l'estrès tèrmic. Diu que els símptomes van en funció de si és una situació aguda, o si es van donant "a poc a poc". Pel que fa al primer dels casos, la persona comença a estar marejada, amb una sensació de pèrdua de coneixement, que el pot portar a perdre la consciència.

L'expert ha posat l'atenció amb les persones grans, que "moltes vegades és a poc a poc". Segons ha detallat, comencen a fer menys pipí, a suar menys o perden la capacitat que el seu propi cos regeneri la pèrdua de calor. A més a més, la majoria prenen fàrmacs, que poden provocar "més efectes" sobre la seva salut. En aquest sentit, ha detallat que suar és bon símptoma que el cos pot autoregular la temperatura de forma correcta.

Els remeis contra l'estrès tèrmic

El doctor ha demanat "posar en context" si cal beure molta aigua per pal·liar els efectes de l'estrès tèrmic: "No ens hem d'obligar a veure en excés, perquè tampoc és bo el líquid, i més en gent gran, amb problemes de cor, que fan retencions de líquid. Hi ha d'haver una certa supervisió amb la gent gran, també amb els nens petits, que moltes vegades no es queixen", ha detallat.

Això no obstant, és important anar bevent de forma regular, en comptes de veure molt volum. "Moltes vegades, la gent gran perd la necessitat de set, i no beuen tant", reconeix.

Mestres també ha detallat que el "moll de l'os" es troba en el domicili de la gent. Assegura que molts habitatges no tenen "condicions òptimes" per garantir la ventilació d'aire i hi ha concentració de temperatura.

"Molta gent no es pot permetre un aire condicionat o no el poden encendre. Han d'intentar ventilar i reduir la concentració de temperatura dins del domicili", ha recomanat, assenyalant que no hi ha bones condicions per ventilar l'aire i a les nits s'ha acumulat l'escalfor. I també proposa buscar refugis climàtics en els dies "més complicats".

El moment de l'atenció primària

Amb l'arribada dels primers pics de calor, els Centres d'Atenció Primària (CAP) activen mecanismes de detecció de persones vulnerables, especialment aquelles persones grans que viuen soles i tenen limitacions per fer vida normal, segons ha dit el doctor. "Ens estan començant a dir que tot això se'ns avançarà", ha dit, a causa de l'avançada de les altes temperatures.

Mestres també ha reconegut que "l'etern problema de l'atenció primària" és la "sensació crònica" que no es destinen tots els "recursos necessaris" perquè puguin desenvolupar la seva activitat.

El vocal de CAMFIC també ha recordat que els virus estan sempre presents, també a l'estiu. I que les dades epidemiològiques indiquen que hi ha circulació, bàsicament del rinovirus, el "clàssic virus del refredat".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz