Televisión

Les pluges i nevades milloren les reserves d'aigua, però no són suficients

Maria Bosch
3 min.

La neu és una font d'aigua important. Les últimes nevades i episodis de pluja han permès millorar l'estat dels embassaments, però es troben encara sota mínims. Les prediccions són positives i auguren nous episodis de precipitacions, sobretot de cara a la primavera.

Segons l'AEMET, la pròxima nevada afavorirà la conca de l'Ebre, ja que al Pirineu de Lleida i la Vall d'Aran els gruixos de neu són més grans. Tot i això, serà insuficient per superar la manca de reserves d'aigua. Als embassaments interns, l'aportació serà mínima.

La conca de l'Ebre millora

Els embassaments de la conca de l'Ebre es troben actualment al 45% de capacitat. Fa un any es trobaven al 38%. Sorprèn que en situació de sequera les reserves dels embassaments puguin estar millor ara que fa un any.

La conca de l'Ebre, millor que fa un any

I és que les darreres nevades i pluges al Pirineu Occidental i al nord de la península han estat més generoses, i això ha repercutit en el cabal dels rius. Sumat als gruixos de neu, que a alta muntanya superen els 2 metres. El cap de predicció de l'AEMET, Ramon Pasqual, assegura que la quantitat de neu acumulada està per sota de la mitjana i que l'aportació serà significativa, però més aviat petita.

A les conques internes no passa el mateix. Actualment, són al 15% de capacitat, molt menys que fa un any, quan es trobaven al 27%. Tot i que en un parell de dies les pluges han fet que pugin les reserves i es trenqui la tendència a la baixa dels embassaments, la pujada és tan minsa que no fa que la sequera millori. "Partim d'uns nivells molt baixos i per a arribar a valors dels últims 10 anys ha de ploure o nevar força més", afirma Pasqual.

Plourà aquesta primavera?

L'AEMET espera que aquesta primavera "es comporti de forma normal, i normal vol dir plujosa". Els episodis plujosos i nevades importants afavoriran la situació de sequera. Però admeten que els mapes de precipitacions són incerts i que encara no se sap com actuarà. Pel que fa a les temperatures, indiquen que clarament serà una estació càlida

I és que ens trobem a les portes d'una primavera amb temperatures més altes de l'habitual. L'hivern ha estat un dels més calorosos de la història, segons els meteoròlegs. Al conjunt de Catalunya, s'ha viscut una anomalia: temperatures gairebé 2 graus més altes de l'habitual en aquesta època de l'any. Això ha fet que els termòmetres s'hagin avançat un mes i ens avisa d'una pujada clara de temperatures a la primavera.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz