Televisión

El sector del turisme s'adapta a les noves exigències per fer front a la sequera

  • Un turista de luxe consumeix, al dia, 242 litres de mitjana a la seva habitació d'hotel

  • El gremi d'hotels de Barcelona ha aplicat mesures que els ha permès estalviar un 40% del consum d'aigua

Ariadna Puertas | Macarena León | Aida Sinfreu | Vanesa Benedicto
3 min.

La greu escassetat d'aigua implica un repte important per Catalunya. Amb les reserves hidràuliques en estat crític, s'han imposat mesures d'estalvi per intentar millorar la situació, o si més no, sobreviure-hi. El sector del turisme també és un dels grans afectats, que es troba amb limitacions com l'ompliment de piscines o la restricció del consum.

És possible la convivència sostenible?

Barcelona rep a l'any més de 9 milions de visitants. L'ús de l'aigua que fan els turistes és molt més elevada que una persona normal. Segons dades del Gremi d'Hotels de la ciutat, un turista de luxe consumeix, al dia, 242 litres de mitjana a la seva habitació d'hotel: això és més del doble que el que consumeix un barceloní, segons dades de l'Ajuntament. En molts casos, aprofiten que no estan a casa seva i "com que ja han pagat el cost de l'habitació, no importa el que gastin". Però, alerten alguns estudis, cal sumar l'aigua que s'inverteix en els serveis que s'ofereixen als turistes. Això és la petjada hídrica.

És per això que els hotels comencen a prendre mesures per conscienciar als turistes sobre la sequera. Alguns es posen creatius i conviden els seus clients a dutxar-se en el que dura una cançó, una mesura amb la qual han notat un estalvi d'aigua de prop del 30%. S'han renovat els airejadors de les aixetes i es reutilitza l'aigua sobrant de rentaplats i rentadores, mesures que segons el gremi d'hotels de Barcelona, els ha permès estalviar un 40% del consum d'aigua al sector en els darrers 7 anys.

Els hotels demanen ajuda als clients per estalviar aigua

El Mobile World Congress es prepara per afrontar la sequera

Fira de Barcelona es prepara per a l'arribada dels congressistes amb la construcció d'una gran carpa al recinte de l'Hospitalet del Llobregat per poder acreditar als visitants. L'organització també és conscient del context de sequera, i per això durà a terme una sèrie de mesures per reduir el consum d'aigua. Entre elles: fonts i estancs exteriors estaran buits, a l'interior tampoc hi haurà fonts d'aigua, s'han fet canvis per reduir el temps d'ús de les aixetes i s'han instal·lat airejadors per reduir el volum d'aigua. L'organització vol conscienciar també als visitants amb cartells informatius penjats per tot el recinte.

El Mobile World Congress es prepara per afrontar la sequera

Més de 3 milions de litres per omplir piscines

A la Costa Brava, Begur, un dels municipis amb més consum d'aigua, pren mesures excepcionals. El consistori limitarà el cabal d'una empresa que ha gastat més de 3 milions de litres omplint piscines de clients d'aquesta i d'altres localitats properes. La Policia local de Palafrugell va enxampar un camió cisterna quan sortia d'omplir una piscina a Aiguablava. És la sisena vegada que l'Ajuntament de Begur expedienta aquest empresari, que també es dedica a la neteja de clavegueram i de foses sèptiques.

En tres mesos ha gastat més de 3 milions de litres d'aigua de la xarxa i hauria omplert diverses piscines del municipi de la zona. També s'ha sancionat algun d'aquests propietaris per haver-se saltat la prohibició. El consistori instal·larà un regulador de pressió a l'empresa, que reduirà considerablement el cabal que surt per l'aixeta.

Begur és un dels municipis sancionats per l'ACA per excés en el consum d'aigua. Ja fa mesos que s'està treballant des de l'Ajuntament per rebaixar-lo, entre les últimes: la contractació de tres persones per detectar i reparar fuites.

Begur pren mesures excepcionals per fer front a la sequera

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz