Cataluña
Dol

Daniel Vázquez Sallés, escriptor: "La mort del meu fill petit va ser devastadora"

  Noms Propis  
  • Daniel Vázquez, periodista i descendent de Vázquez Montalban, presenta 'El príncep i la mort', un llibre per recordar el seu fill

  • En Marc va morir amb 10 anys a causa de dues malalties rares sense cura

NADIA SOMOZA
4 min.

Una història de vida dura, resilient i a la vegada commovedora és la que ha tingut l'escriptor i periodista Daniel Vázquez Sallés. La pèrdua del seu fill petit de només 10 anys, les addiccions i el record d'una infància difícil han marcat la seva experiència vital.

Amb 57 anys la seva vida ha estat molt intensa. Primer va perdre al seu pare i confident, el famós escriptor Manuel Vázquez Montalban. Això va ser dur, però perdre al seu fill petit ja va ser "devastador" afirma. Al programa 'Noms Propis' presenta el seu llibre 'El príncep i la mort', una narració que li ha servit de teràpia per transitar la mort del seu petit de 10 anys, en Marc.

'El príncep i la mort'

"El dol no el superes, resta amb tu al llarg de la teva vida" afirma l'escriptor. El seu objectiu escrivint aquest assaig ha estat reivindicar "l'existència d'un nen que va ser llum i que mereixia una reivindicació". Després d'aquesta tragèdia, està segur que "tot el que vingui és superable".

'El príncipe y la muerte' de Daniel Vázquez Sallés

Per escriure el llibre, el periodista s'aïlla en una illa de Grècia amb milers de fotografies del seu fill on evoca i processa tot el que acaba de passar. "Era una illa de 5 km² on no hi havia res, només podia escriure" diu.

Portava 4.600 fotos del Marc al telèfon el que em facilitava molt ser fidel al relat

Al programa parla amb la periodista Anna Cler i li explica l'inici de vida ja complicat que va tenir el seu fill. "Va néixer amb 9 mesos i amb dos síndromes que ens van canviar la vida". I és que en Marc va haver de conviure amb dues síndromes neurològiques sense cura. Malalties rares que poca gent té i per les quals no hi ha inversió en recerca.

Malalties 'rares'

Per una banda, tenia la síndrome d'Ondine. Una malaltia on hi ha fracàs en el control de la ventilació en el sistema nerviós central, portant a la hipòxia i hipercàpnia que poden generar problemes del neurodesenvolupament i, finalment, ocasionar la mort. "Quan el nen comença a dormir entra en parada cardiorespiratòria" explica Vázquez. La síndrome de Hirschsprung, per altra banda, és una obstrucció de l'intestí gros. Ocorre a causa del moviment muscular deficient en l'intestí i causa un bloqueig.

Daniel Vázquez Sallés a 'Noms Propis'

El periodista critica la feina d'alguns metges de l'Hospital de Sant Joan de Déu: "Es creien la reencarnació del Doctor House i anaven amb una prepotència".

"Ens vam passar dos anys en aquell hospital" relata. Creu que el primer error per part dels metges va ser no fer-li una traqueotomia. El segon, a parer seu, fer-li una operació de reconstrucció per l'obstrucció de l'intestí. "Amb el temps t'adones que aquesta operació l'ha convertit en un ésser incontinent" insisteix.

La primera vegada que el va salvar de la mort va ser als mesos de néixer: "Van ser 20 segons on has de decidir què fas". El va poder salvar fent-li la reanimació ràpidament i assegura que "aquestes dècimes de segon on decideixes que fer amb el teu fill em van destrossar psicològicament".

"Vull una vida de la qual se senti orgullós"

Un cop va morir en Marc, la gent del seu entorn pensava que recauria en velles addiccions. L'escriptor i amant del cinema va ser addicte a l'alcohol i a altres substàncies durant un temps de la seva vida. Ara, però, es considera una persona en constant rehabilitació. Té molt clar que vol una vida de la qual el seu fill se senti orgullós.

Actualment, té una parella que l'acompanya i un altre fill de 23 anys al que sent que no li ha pogut dedicar el temps necessari. Tot i això, mira al futur i diu: "No intento recuperar el temps perdut, intento que el present sigui millor".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz