Cataluña
ACTUALITAT

Notícies avui a Catalunya, 30 de maig de 2023 | Pere Aragonès proposa "un front comú" davant un possible govern entre PP i Vox

  • El BOE publica la convocatòria de les eleccions generals

  • Xavier Trias es va reunir dilluns amb Ernest Maragall i busca col·laborar amb ERC i PSC

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimarts 30 de maig passa la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per analitzar els resultats del 28 de maig i l'avançament electoral del 23 de juliol. El president català ha assegurat que "l'hora és greu" i que cal unitat per defensar les institucions catalanes. Aragonès ha demanat a tots els partits que "se senten interpel·lats per aquesta amenaça" a fer un front democràtic unitari". A la tarda, al Cercle d'Economia ha afirmat que ''no va d'una llista de dos, sinó d'una aliança de fons''.

La interpel·lació d'Aragonès arriba després de la proposta de Junts per Catalunya de presentar una candidatura conjunta de les forces independentistes a les eleccions generals. Així les coses, sembla que s'aclareix el camí dels pactes postelectorals que facilitarien que Xavier Trias assoleixi l'alcaldia de Barcelona. De moment ja s'ha reunit amb el candidat d'ERC, Ernest Maragall, i assegura que està buscant també la manera d'entendre's amb el PSC.

Jornada marcada també per l'inici del Primavera Sound, que aquest dimarts arrenca amb el concert inaugural dels històrics Pet Shop Boys. Uns concerts que també tenen la seva vessant amarga pels veïns de la zona del Parc del Fòrum, que es queixen del soroll que provoquen tantes hores de música.

Notícies a Catalunya: 30 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:44

    Pere Aragonès reclama una ''aliança àmplia independentista'' de cara a les eleccions generals

     

    El president de la Generalitat ha defensat la creació d'una ''aliança àmplia independentista'' per a les pròximes eleccions generals del 23 de Juliol on hi hagi més de dues veus. Ho ha dit en el Cercle d'Economia on ha concretat les seves paraules de la compareixença d'aquest dimarts al Palau de la Generalitat.

  • 18:56

    Els Canals d'Urgell aproven el primer torn de reg de supervivència dels fruiters

     

    Es farà durant la primera quinzena de juny. Així ho ha aprovat l'Assemblea General de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, reunida aquest dimarts en una sessió extraordinària. Els regants també donen llum verda a la decisió de la CHE de reservar 20 hectòmetres cúbics per als abastaments de l'estiu.

  • 18:45

    ERC convoca a la militància a una assemblea el proper 6 de juny

     

    ERC ha convocat a la militància a una assemblea el proper 6 de juny per analitzar els resultats de les eleccions municipals del 28 de maig. La trobada haurà de servir per abordar els possibles escenaris de futur. 

  • 17:58

    El Primavera Sound obre aquest vespre la seva programació al Fòrum amb Pet Shop Boys
     

    El Primavera Sound 2023 obre aquest vespre la seva programació al Parc del Fòrum de Barcelona amb el concert inaugural dels històrics Pet Shop Boys, en una jornada gratuïta en què també actuen El Colom, Jake Bugg i Confidence Man. Depeche Mode, Rosalía, Blur, Kendrick Lamar i Halsey, caps de cartell de l'edició que s'allargarà fins diumenge. El festival tindrà aquest any per primer cop doble seu, ja que a Barcelona s'hi suma la de Madrid, on la setmana vinent se celebrarà a Arganda del Rey amb un cartell pràcticament idèntic.

  • 17:46

    Calonge i Platja d'Aro es queden sense platja per a gossos

     

    La cala Belladona entre Calonge i Platja d'Aro deixa de ser una platja per a gossos. Com a mínim, mentre no s'arreglin els topalls administratius que impedeixen als animals entrar a la sorra. En el cas de Calonge, cada cop que se'ls avisa, la Policia Local fa complir l'article de l'ordenança que recull que a les platges es prohibeix "l'accés i la presència de gossos". En el de Platja d'Aro, l'Ajuntament ja descarta que al seu tram els animals s'hi puguin banyar durant tot l'estiu. D'entrada perquè no s'arriba a temps de modificar l'ordenança. Però també perquè, tot i que inicialment s'havia decidit que tota la cala Belladona fos per a gossos, al final Calonge ha decidit acotar-ho a un tram.

  • 16:55

    Les vacances en perill per la constitució de les meses electorals del 23-J?

     

    Davant l'allau de consultes ciutadanes rebudes FACUA adverteix que la llei és ambigua pel que fa els motius per quedar exempt de formar part d'una mesa, ja que parla d'esdeveniments familiars d'especial rellevància, però no concreta quins són. Per això han fet una petició formal a la Junta Electoral Central perquè especifiqui en quins casos les vacances podrien ser causa d'exempció, això sí, sempre que s'hagin contractat abans de la convocatòria electoral.

     

    Als ciutadans que no ho han fet, però pensen contractar algun tipus de viatge, FACUA recomana no fer-ho coincidir amb les eleccions o bé optar per ofertes flexibles o assegurances que incloguin la possibilitat de cancel·lar gratuïtament o amb un cost mínim. I a la JEC li demanen que facin les citacions amb la màxima diligència perquè hi hagi prou marge si cal justificar els motius d'absència a les meses electorals

  • 16:34

    Com afecten les reformes urbanístiques a la intenció de vot?

     

    A Barcelona ciutat, les reformes urbanístiques i de mobilitat han tingut una acceptació diversa entre els veïns de les zones on s'han situat. Així, en general, les superilles de Sant Antoni i del Poblenou han fet que els veïns votessin majoritàriament Barcelona en Comú, però les pacificacions del carrer Consell de Cent o Girona, han decantat el vot cap a la formació de Xavier Trias. 

     

    L'afirmació dels exalcaldes Joan Clos i Jordi Hereu que les reformes urbanístiques provocaven que perdessin les eleccions en aquelles zones s'ha acomplert en part aquest 2023. Joan Clos i Jordi Hereu es referien a la Rambla Brasil i la retirada del viaducte de la ronda del Mig a la zona pròxima al Guinardó.

  • 15:46

    Llibertat provisional per al detingut per una presumpta agressió sexual a Igualada

     

    El jutjat d'instrucció número 1 d'Igualada ha decretat llibertat provisional per a l'home de 38 anys acusat d'haver drogat i violat una dona a Igualada. Ni la fiscalia ni l'acusació particular havien sol·licitat l'ingrés a presó. L'home ha passat a disposició judicial avui després que els Mossos el detinguessin ahir a la tarda. La presumpta víctima va denunciar que el divendres 26 de maig va ser drogada i agredida després de prendre una cervesa al pis de l'arrestat. 

  • 15:40

    Turull està disposat a reunir-se amb Aragonès si la proposta "per avançar cap a la independència és sincera"

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, està disposat a reunir-se "demà mateix" amb el president Generalitat, "si la proposta de rectificació per avançar cap a la independència és sincera". Poc després que Aragonès hagi demanat un "front democràtic" unitari de les forces sobiranistes i independentistes per a les eleccions espanyoles del 23-J, Turull ha assegurat que Junts ja ho havia demanat "de fa temps", però es mostra obert a trobar-se amb el president si és per "avançar cap a la independència" i "fer un front comú per dir prou Espanya". 

  • 14:19

    Sumar es registra com a partit polític de cara a les eleccions generals del 23-J

     

    Fins ara el moviment de Yolanda Díaz no s'havia constituït formalment com a formació política. En una piulada a Twitter, Sumar ha comunicat la decisió de constituir "un partit instrumental que sigui el cor ciutadà del projecte" per presentar-se "amb garanties" el 23-J. És el pas previ, diuen, a formar una "confluència amb aquells que comparteixin l'horitzó de país". 

  • 13:52

    Surten a la llum noves tombes en les obres de Via Laietana

     

    7 tombes d’època romana i dues de tardoantigues han sortit a la llum en les obres que s’estan duent a terme a Via Laietana al voltant de la zona de la plaça Antoni Maura. Les noves tombes se sumen a les dues localitzades a la mateixa zona, a l’altre costat de carrer, el passat febrer. També han aparegut una dotzena de murs de diferents cronologies que se superposen i configuren diversos espais dels quals no sembla que se’n pugui determinar l’ús, han explicat des de l’ICUB. A banda dels murs, ha aparegut un pou dels segles XVIII i XIX, una pilastra, forats de pal, alguns paviments de rajoles, totxanes o morter de calç, una llosa ceràmica que tapava una olla, retalls informes i tres sitges dels segles IX i X.

  • 13:21

    El PDeCAT anuncia que es presentarà a les eleccions generals del 23-J

     

    La direcció del PDeCAT ha anunciat que hi participarà i que engega tota la maquinària interna per a confeccionar el programa electoral i presentar candidatura en les quatre circumscripcions catalanes. A través d'un comunicat, emmarquen la decisió en la necessitat d'evidenciar que el seu "projecte polític resulta més vigent i necessari que mai". "Aquest espai polític concorrerà a les eleccions generals per defensar el rigor, el seny i la política útil en la defensa dels interessos de Catalunya a les Corts Generals, que és on actualment s’aproven les lleis que més afecten al teixit econòmic i social de Catalunya", asseguren, sense concretar amb quina marca electoral concorreran ni si es plantegen coalicions amb altres formacions.

  • 12:38

    Aragonès convida als partits sobiranistes a un "front" unitari davant un possible govern de PP i Vox


    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a tots els partits sobiranistes a configurar un "front democràtic" unitari davant un futur Govern de PP i Vox, que ha donat ja per fet: "L'hora és greu i cal defensar Catalunya", ha proclamat.
    En una compareixença al Palau de la Generalitat, Aragonès ha apel·lat a JxCat, la CUP i En Comú Podem a "trobar els mecanismes" per a actuar amb “unitat” enfront del que serà un "atac frontal contra els pilars bàsics" de l'autogovern català i dels valors de la societat catalana. El president català ha evitat concretar en quines fórmules hauria de traduir-se aquest "front democràtic" unitari, però sí ha donat a entendre que ha de servir per a garantir estabilitat en la “governança” a Catalunya i conformar aliances sobiranistes als ajuntaments.

  • 12:18

    Presó sense fiança per a un dels dos homes acusats de matar un altre a Batea

     

    L'adult detingut ha passat aquest dilluns a disposició judicial i el jutge de Gandesa va ordenar l'ingrés provisional a presó de forma comunicada i sense fiança. Encara no s'ha determinat si la causa s'instruirà pel delicte d'homicidi o pel d'assassinat, segons el TSJC. A banda de l'empresonat, també van arrestar un menor d'edat, que ja ha ingressat en un centre especial en règim d'internament semi obert durant sis mesos.

  • 11:15

    Ciutadans no es presentarà a les eleccions del 23J

     

    La direcció de Ciutadans ha proposat no presentar-se a les eleccions generals del 23 de juliol per la debacle del 28M. La decisió l'ha de ratificar el comitè nacional aquest migdia.

  • 11:00

    La jutge ordena als ocupes que marxin de la casa ocupada a la Bonanova, 'La Ruïna'.

     

     

    La magistrada dona la raó a la Sareb i diu que la societat pública estatal no té obligació d'oferir lloguer social als ocupants, en contra de la voluntat dels ocupes, que van al·legar en el judici de la setmana passada que la propietat els havia d'oferir un lloguer social abans de desnonar-los.

    La sentència és recurrible a l'Audiència de Barcelona i, per tant, el desallotjament no serà immediat. 

  • 10:35

    Els Mossos detenen a Figueres a una dona per incendiar els baixos d'un bloc de pisos
     


    Els Mossos d'Esquadra han detingut a Figueres una dona que hauria calat foc en els baixos d'un bloc de pisos de la ciutat, a conseqüència del qual diverses persones van resultar ferides. Els fets es remunten a la mitjanit del passat 18 de maig quan els agents dels Mossos van rebre l'avís de dirigir-se a un bloc de pisos del carrer Fages de Climent de la capital de l'Alt Empordà en el qual s'havia produït un incendi. Quan els serveis d'emergències van arribar al lloc van constatar que el foc s'havia propagat pels baixos de l'edifici i que hi havia gent atrapada en els seus domicilis a causa de la virulència de les flames i la quantitat de fum que desprenien.

  • 10:24

    Un dels presumptes violadors del Màgic de Barcelona ingressa de nou en un centre de menors.
     

     

    Un dels menors acusats presumptament violar en grup a una nena d'11 anys en el centre comercial Màgic de Badalona (Barcelona) al novembre ha tornat a ingressar en un centre de menors, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'adolescent havia ingressat en un centre d'internament de règim tancat, però el seu defensa va recórrer la decisió i va aconseguir que el jutge el deixés en llibertat vigilada el 12 d'abril. La Fiscalia es va oposar a la decisió de llibertat del jutge, i l'Audiència de Barcelona va estimar el recurs presentat pel Ministeri Fiscal i va deixar sense efecte la llibertat, per la qual cosa el menor ha tornat a ingressar en el centre.

  • 10:09

    Detingut un home de 26 anys acusat d'intentar matar dos menors a Tarragona 

     

    Un dels adolescents va estar en estat crític. També han arrestat una dona i un home de 33 i 67 anys, respectivament. Tots tres formaven part d'un grup que distribuïa droga per la ciutat i usava, en alguns casos, menors d'edat. 

  • 10:00

    Des d'aquest 30 de maig ja es pot demanar el vot per correu

     

    Publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat la dissolució de les Corts i la convocatòria d'eleccions generals el 23 de juliol, tal com va anunciar ahir el president del Govern Central, Pedro Sánchez. En 10 dies, els partits polítics han de comunicar a les Juntes Electorals les coalicions que formin i el 19 juny, a tot tardar, han d'estar presentades les candidatures. La campanya començarà el divendres 7 de juliol i acabarà el 21. El 22 de juliol, jornada de reflexió i diumenge 23, eleccions. Les noves Corts hauran d'estar constituïdes el 17 d'agost. Del 24 al 28 de juny s'escolliran per sorteig els membres de les meses electorals. I fins l'1 de juliol, no sabrem si ens ha tocat. D'altra banda, ja des d'avui, 30 de maig, tothom que ho vulgui, pot sol·licitar el vot per correu. 

  • 09:50

    Què passa si estic de vacances i em toca una mesa electoral?

     

     

    Joan Trayter, catedràtic de dret administratiu, explica què hem de fer si tenim vacances concertades i ens criden a ser membres d'una mesa electoral en aquests comicis del 23J, les primeres eleccions generals a l'estiu.

     

    En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, detalla que les Juntes Electorals de Zona hauran d'interpretar un text que no és massa clar. L'exmembre de la Junta Electoral Central preveu que la JEC intentarà "objectivar" i "clarificar" l'article sobre en quins casos podem evitar estar en una mesa electoral, davant dels dubtes que es poden generar. I ens explica a quines multes ens exposem si no hi anem.

  • 09:40

    Ciutadans aclareix que encara no ha pres una decisió sobre les eleccions generals

     

    El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha explicat aquest dimarts que el partit 'taronja' encara no ha pres una decisió respecte a si concórrer o no a les eleccions generals de juliol, després que hagin aparegut informacions que asseguren que finalment no participarà en la cita electoral. "No hi ha cap decisió presa", ha aclarit en un missatge en Twitter on explica que aquesta decisió "exclusivament" pot ser presa pel Comitè Nacional, que es reuneix durant aquest matí.

     

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El secretari general i diputat al Parlament per VOXIgnacio Garriga, insisteix en la "mà estesa" i "sense exigències" del seu partit al Partit Popular (PP) en les negociacions per confirmar governs municipals: "Si depengués de Vox, qualsevol govern socialista sortiria de les institucions. La pregunta és què farà el PP".

     

  • 09:30

    La inflació es frena al mes de maig i se situa en el 3,2%

     

    Segons la dada avançada de l'Institut Nacional d'Estadística l'IPC es redueix en 9 dècimes respecte a la taxa d'abril. Darrere d'aquesta xifra hi ha l'abaratiment dels carburants i també una moderació del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques. La inflació subjacent, sense energia ni aliments frescos, també es modera i baixa 5 dècimes fins al 6,1%. La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, considera que aquest fre és resultat de les mesures aplicades pel govern central.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El secretari general i diputat al Parlament per VOXIgnacio Garriga, insisteix en la "mà estesa" i "sense exigències" de Vox al Partit Popular (PP): "Si depengués de Vox, qualsevol govern socialista sortiria de les institucions. La pregunta és què farà el PP". D'aquest amanera, en les negociacions clau per conformar governs municipals deixa la pilota sobre la teulada sobre el PP.

     

     

  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 30 de maig d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:27

     Junts proposa una candidatura conjunta per les eleccions generals.

     

     

    A Junts, amb l'empenta que els dona Trias com a guanyador de les eleccions, insten Esquerra a fer una llista unitària per al Congrés. Jaume Giró disputarà a Míriam Nogueras ser cap de llista a les primàries. Sentim el secretari general de Junts, Jordi Turull. 
     

  • 8:25

    Ada Colau aposta per un pacte progressista a l'Ajuntament.

     

     

    L'encara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aposta per una majoria progressista a l'Ajuntament.En una intervenció des del Cercle d'Economia, la líder dels comuns ha assegurat que "sempre que pugui" i ajudarà a forjar aliances d'esquerres tant a la capital catalana com a l'Estat, i diu que ho farà sempre "des de Barcelona". 

     
  • 8:20

    Amb la convocatòria d'eleccions, ERC tanca la porta a negociar l'alcaldia de Barcelona amb el PSC.

     

     

    Ja amb els comicis de juliol convocats, Oriol Junqueras era més contundent i assegurava que NO faran alcalde a Jaume Collboni. Per cert, que Junqueras ha confirmat a Gabriel Rufián com a candidat d'ERC a les generals.

  • 8:15

    Nou calendari electoral.

     

    L'avançament electoral escurça el temps per arribar a un acord entre Podemos i Sumar, que només disposen de deu dies per una llista conjunta. El 7 de juliol arrencarà la campanya electoral i 16 dies després, el 23 se celebraran els comicis. Uns dies més tard, el 17 d'agost, s'hauran de constituir les noves Corts. Ara, només quedarà en funcionament la Diputació Permanent i es paralitzen totes les iniciatives pendents, com el decret contra la sequera o la llei de famílies.

     

  • 8:10

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, demana "una majoria incontestable" el 23-J per a "derogar el 'sanchisme'", conscient que en moltes autonomies dependrà de Vox. 

     

    El líder de Vox, Santiago Abascal, obre Vox a pactes amb el PP en ajuntaments i autonomies, mentre celebra l'avançament de les eleccions generals.

     

     
  • 8:05

    El BOE publica la convocatòria de les eleccions generals. 

     

     

    El president Pedro Sánchez fa un moviment imprevist l'endemà de les eleccions i dissol per sorpresa les Corts Generals, convoca eleccions per al 23 de juliol i trastoca el mapa polític. L'executiva del PSOE tanca files amb Pedro Sánchez tot i la convocatòria electoral per sorpresa.

     

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 30 de maig de 2023. 

     

     Aquí pots consultar les més destacades d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz