Cataluña
Eleccions municipals 2023

Diari de Campanya | Els candidats al 28M encaren la recta final de la cursa electoral

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat del darrer dimarts de la campanya de les eleccions municipals del 28M passa pels intents dels candidats de convèncer els indecisos que encara representen pràcticament una quarta part dels electors. Moltes formacions demanen el "vot útil" tant per mantenir el poder, com per forçar el canvi i llancen les darreres propostes de la campanya.

A Barcelona, els comuns es busquen la manera d'acabar amb els lloguers de temporada i revocar les llicències turístiques a les zones més tensionades. El candidat de TriasxBCN, en canvi, pretén fer una auditoria per recuperar els xamfrans als eixos verds i revertir els carrils bicis més perillosos. L'alcaldable de Cs, Anna Grau es compromet a reformar el carrer Balmes i suprimir el carril de via Augusta. En canvi, l'alcaldable del PP, Daniel Sirera, es proposa simplificar els tràmits a l'Ajuntament.

Mentrestant, les caravanes busquen assegurar el vot allà on són més forts o buscar obrir-se forat. El PSC fa parada a Santa Coloma de Gramenet, on l'alcaldessa Núria Parlon ha acusat Gabriel Rufián de "prometre la lluna sabent que no governarà". A Vilfranca del Penedès, ERC ha denunciat l'entesa entre PSC i Junts que governa la ciutat. A Tarragona, els postconvergents intenten reforçar les opcions del seu alcaldable Jordi Sendra carregant contra les "pluges de milions" socialistes que contrasten amb la “insolvència” de les Rodalies.

Campanya de les municipals a Catalunya: 23 de maig de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 21:30

    Turull retreu a ERC i PSOE la "pluja de milions": "Ens regalen una pedregada d'incompetència i insolvència"

     

    El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha carregat contra el PSOE i ERC per "la pluja de milions" anunciada en plena campanya. "Tant en Pedro Sánchez com en Pere Aragonès estan prometen una pluja de milions, aprofitant els seus càrrecs públics i des dels faristols dels mítings, però quan van al seu despatx ens regalen una pedregada d'incompetència i insolvència", ha afirmat en l'acte central del partit a Tarragona. El candidat de la formació a la capital tarragonina, Jordi Sendra, ha negat un pacte amb el PSC i ha dit que només pactarà amb aquells que defensin el país i la llengua i amb els que no guardin l'estelada al calaix l'endemà del 28-M.

  • 21:04

    SANTA COLOMA DE GRAMENET | Núria Parlon retreu a Rufián que prometi "la lluna"

     

    L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha volgut minimitzar l''efecte Rufián' que busca ERC amb la presentació com a cap de llista a la ciutat del portaveu dels republicans al Congrés. Sense citar-lo, Parlon ha criticat a qui promet "la lluna" perquè sap que "no ha de governar". Parlon ha defensat la seguretat com un "eix fonamental" del seu programa i ha demanat a la Generalitat més mossos d'esquadra per millorar la seguretat.

  • 20:50

    VILAFRANCA DEL PENEDÈS | ERC es postula com "l'única alternativa" a la "sociovergència del passat"

     

    En un acte des de Vilafranca del Penedès, el president del partit, Oriol Junqueras, ha demanat més alcaldes republicans per fer front a la "sociovergència del passat". S'ha referit així a la fórmula que actualment governa la capital de l'Alt Penedès. Junqueras ha remarcat que les eleccions del 28-M "van de triar entre els que han manat sempre" o un projecte "nou i generós" com el dels republicans. Junqueras també ha carregat contra el PSC i ha assegurat que hi ha gent que ha abandonat el partit per "poder continuar sent veritablement socialista". 

  • 20:29

    Estivill (CUP) equipara el discurs econòmic de Colau i Collboni amb el d'Ayuso i Almeida

     

    El número 2 de la CUP per Barcelona, Jordi Estivill, ha criticat el "neoliberalisme desacomplexat de Collboni i el progressisme tranquil de Colau". Els retreu que el seu discurs "no es diferencia pràcticament gens del discurs econòmic que fan Ayuso i Almeida a Madrid". En acte a Sant Andreu, la cup ha acusat l'actual equip de govern de promoure "l'atracció d'inversions estrangeres, les rebaixes fiscals, la col·laboració publicoprivada, la liberalització dels horaris comercials, el creixement del turisme o la concepció de l'espai públic com un bé de mercat".
     

  • 20:00

    Salvador Illa acusa la Generalitat "d'obstinar-se a governar d'esquena als ajuntaments"



    En un acte de campanya aquesta tarda a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), acompanyat de l'alcaldessa del municipi i candidata a la reelecció, Núria Parlon, el líder del PSC ha defensat que la fórmula de governança que aplica el Govern "ha fracassat", i ha advertit que no es pot dirigir la Generalitat "contra els ajuntaments". El socialista ha assegurat que hi ha "dues maneres molt diferents" d'entendre la política: "com a servei públic" o com a "simple administració i ocupació del poder".

  • 19:45

    Edmundo Bal (Cs) vol desplegar procediments ràpids de desallotjaments

     

    El portaveu adjunt de Ciutadans ha acompanyat el membres del seu partit a Barcelona en la concentració que cada dimarts fan a la plaça de la Bonanova, davant els edificis ocupats El Kubo i La Ruïna. Edmundo Val ha reivindicat una proposició de llei de la formació per a combatre l'ocupació. La seva formació ha proposat iniciatives com establir un procediment ràpid de desallotjament; donar legitimitat a les comunitats de propietaris i, en cas que guanyin el judici, les despeses els pagui el propietari de l'immoble, o lluitar contra "les màfies que utilitzen l'ocupació per a re-llogar els pisos".

  • 19:30

    BLOC DE CAMPANYA | ERC i PSC i Junts busquen reforçar els suports al territori

     

    ERC carrega contra Junts i PSC en la pugna per fer-se amb Barcelona, Santa Coloma i Vilafranca. El PSC reforça el suport a l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. 

     

    A Barcelona en comú apunta cap als pisos turístics i proposa revocar llicències en aquelles zones tensionades. La CUP condiciona el seu suport a què es faci un referèndum per expropiar els fons voltors. Xavier Trias diu que les superilles generen 'gentrificació' i es compromet a auditar-les. Valents rebutja que l'Ajuntament es personi en les causes judicials contra agents de la policia. L'alcaldable del PP, Daniel Sirera, acusa Valents de plagiar-los l'argumentari.

  • 19:15

    Vox reivindica la seva candidatura per a portar un "canvi radical" a Barcelona



    El candidat de Vox a l'alcaldia de Barcelona, Gonzalo d'Or, defensa que "som l'única opció a les polítiques de sempre i als polítics de sempre". A la plaça Catalunya de Barcelona, al costat del portaveu en el Parlament, Juan Garriga, ha equiparat el projecte d'Ada Colau i Jaume Collboni amb la "ruïna i la inseguretat", i ha dit que Vox representa "la voluntat de molts barcelonins farts d'okupació, problemes de mobilitat i balafiament".

  • 19:00

    Grau (Cs) expressa el seu suport a la Guàrdia Urbana: "A priori cal concloure" que actua bé
     

     

    La candidata de Cs a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, ha mostrat el seu suport a la Guàrdia Urbana després de l'actuació policial que va acabar amb la detenció de dos monitors de l'Esplai del Pi després d'un concert aquest diumenge de matinada: "A priori cal concloure que la policia actua bé". Ho ha dit en declaracions als periodistes en la plaça de la Bonanova de Barcelona davant els edificis ocupats de La Ruïna i El Kubo, on també ha dit que "evidentment totes les actuacions policials són susceptibles d'escrutini i de recerca".

  • 18:00

    CASTELLDEFELS | Albiach demana a qui vulgui millorar la sanitat pública que voti a En Comú Podem


    La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, assenyala que "el vot de la Sanitat Pública és el vot a En Comú Podem" i no "el PSC que canvia la Sanitat per autopistes i casinos". Albiach ho ha destacat juntament amb l'alcaldable de Movem En Comú Podem a Castelldefels, Candela López. Albiach també destaca l'aprovació en el Consell de Ministres del repartiment de 579,1 milions d'euros entre les comunitats autònomes per a la millora dels centres d'atenció primària, però ha criticat que el president Pedro Sánchez l'hagi anunciat en campanya electoral. López, per la seva banda, s'ha compromès a aplicar la llei d'habitatge per contenir els preus dels lloguers a la ciutat. 

  • 17:00

    ERC acusa el PSC i Junts de posar en risc el futur de l'espai Bonnemaison a Barcelona

     

    La número 2 d'ERC per Barcelona, Elisenda Alamany, alerta que "el govern de la Diputació de Barcelona del PSC i Junts no vol renovar el conveni que permetria la continuïtat d'aquest espai". Al costat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha detallat que l'espai aplega més de 94 entitats i 20.000 creatives que fan "cultura de base i que són l'exemple de la Barcelona" que volen els republicans.
     

  • 17:10

    AGENDA | Acte de Junts a Tarragona amb el secretari general del partit Jordi Turull, Josep Rull i Miriam Nogueras. A les 19:30 h.

  • 17:05

    AGENDA | El PSC fa un acte de campanya a Santa Coloma de Gramenet amb el primer secretari general del partit Salvador Illa. També hi participa l'alcaldessa Núria Parlon. A les 19 h.

  • 17:00

    AGENDA | Acte d'ERC a Vilafranca del Penedès a les 19 h. Participa el president del partit, Oriol Junqueras, Teresa Jordà, Carme Forcadell i l'alcaldable Pere Calàbria.

  • 16:55

    AGENDA | Acte de la CUP a Mataró amb Mireia Vehí, Albert Botran i Maria Sirvent. A les 18:45 h. La candidata a Barcelona, Basha Changue, fa un altre acte a les 19 h des de Sant Andreu.

  • 16:50

    AGENDA | Actes de Vox a Tarragona i Barcelona. A les 18:30 h amb el secretari general del partit Ignacio Garriga i el candidat municipal Gonzalo de Oro, respectivament.

  • 16:45

    AGENDA | La candidata de Ciutadans a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau, atén els mitjans de comunicació des de la plaça de la Bonanova, abans de participar en una concentració contra els okupes.

  • 16:40

    AGENDA | La presidenta del grup d'En Comú Podem en el Parlament, Jéssica Albiach, valora l'actualitat política a Castelldefels, amb l'alcaldable al municipi, Candela López.

  • 16:35

    BLOC ELECTORAL | Els partits intensifiquen els retrets mutus pocs dies abans de les eleccions

     

    Algunes propostes electorals d'aquest dimarts s'han centrat en feminismes i mobilitat. Maragall, d'ERC, carrega contra els socialistes. Creu que Pedro Sánchez vol prendre el control de la ciutat. La candidatura de Xavier Trias es compromet a fer una auditoria vinculant sobre els eixos verds. Això sí, l'alcaldable avança que la superilla de l'eixample no la tocaran.

     

    El socialista Salvador Illa demana un últim esforç per mobilitzar el vot socialista. L'opció, assegura, que genera la prosperitat econòmica que reclama el Cercle d'Economia. La candidata de Ciutadans ha estat aquest matí al Cafè d'idees, on s'ha mostrat optimista i convençuda que el seu partit obtindrà representació.

  • 16:15

    Salvador Illa reivindica el vot socialista per tornar a fer de Catalunya "el motor d'Espanya" 

     

    El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat que Catalunya "deixi el camí de la queixa" i "torni a generar prosperitat". Després de l'informe del Cercle d'Economia que exigeix "una gestió competent" i "coratge polític", el líder dels socialistes catalans s'hi ha alineat. "Hem vist informes del Cercle dient que Catalunya ha de tornar a generar prosperitat i que ha de tornar a engegar el camí de les reformes per a tornar a ser un motor econòmic d'Espanya", ha apuntat. 

  • 16:00

    ACTE | Trias es compromet a fer una auditoria vinculant sobre els eixos verds a Barcelona

     

    El candidat per Barcelona Xavier Trias ha acusat l'alcaldessa Ada Colau d'implementar un "urbanisme ideològic basat en el decreixement i la confrontació". "El resultat és que les coses no van bé i que estem perdent el temps", ha dit. Defensa un model urbanístic "orientat envers el canvi climàtic", però "amb sentit comú i buscant el consens".

  • 14:37

    La CUP proposa impulsar un referèndum per a "expulsar a fons voltor" de Barcelona
     


    La candidata de la CUP per Barcelona, Basha Changue, ho veu com una condició de mínims per a articular acords postelectorals. "En una situació d'emergència residencial, creiem imprescindible un gir radical en les polítiques d'habitatge i defensar l'habitatge com a dret fonamental que és i no com a mercaderia", ha dit en un acte aquest dimarts. L'atenció als mitjans ha estat davant la seu de Cerberus a Barcelona, "un d'aquests fons voltor" que volen que deixi d'operar a la ciutat.

  • 14:30

    Daniel Sirera acusa Parera de no tenir "credibilitat" quan diu que no farà Colau alcaldessa

     

    El candidat del PP rebutja donar cap tipus de suport a Ada Colau: "El meu president del partit mai em demanarà que faci alcaldessa Colau ni que li aprovi els pressupostos". En aquest sentit, ha atacat directament la candidata de Valents: "Quan Parera diu que no ho farà, i la va fer alcaldessa i li va aprovar uns pressupostos, la credibilitat que té és petita", ha defensat, després que la candidata de Valents digués en una roda de premsa a l'ACN que Colau no seria alcaldessa amb els seus vots.

  • 14:20

    BLOC DE CAMPANYA | Els alcaldables de Barcelona llencen les darreres propostes de la campanya

     

    La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, es postula com l'única defensora del bilingüisme. Els comuns proposen prohibir els lloguers de temporada i els pisos turístics als barris més tensionats. La CUP exigeix posar com a condició al seu suport un referèndum contra els fons voltors a Barcelona. El PSC celebra l'avantprojecte de llei de paritat i es compromet a revisar les polítiques amb visió de gènere. 

     

    El republicà, Ernest Maragall, qualifica Collboni de delegat del Govern a Barcelona. Xavier Trias anuncia una auditoria dels eixos verds i una consulta ciutadans sobre la unió del tramvia a la Diagonal. El president del PDeCat, David Bonvehí, es compromet a millorar l’accessibilitat i fomentar la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Eva Parera anuncia que si és alcaldessa l'ajuntament deixarà de personar-se com acusació en causes contra agents de l'autoritat.

  • 14:00

    El PSC a Barcelona es declara compromès amb la lluita feminista.

     

    Els socialistes celebren l'avantprojecte de llei de paritat aprovat avui el Consell de Ministres. En un acte, centrat en el feminisme, i participat només per dones a Barcelona, la formació s'han compromès a revisar les polítiques. La número 2 del PSC a Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha demanat el vot de les dones per fer que la ciutat "sigui per a les dones". L'exdelegada del govern espanyol a Catalunya ha demanat "legislar" col·locant la dona al centre.

  • 13:45

    ACTE | El PDeCAT proposa millores en l'espai públic per les persones amb mobilitat reduïda

     

    El PDeCat ha proposat millores en l'espai públic per les persones amb mobilitat reduïda i ha carregat contra Rodalies que diu que els ascensors no funcionen i la gent no pot agafar el transport. També treuen pit de ser els impulsors de la recent reforma per millorar accés a la jubilació de les persones amb discapacitat. Volen dotació econòmica als centres d’atenció, recursos per la dependència d’aquestes persones. També prioritzen la Integració laboral d’aquestes persones. Concretament a l’Hospitalet millores en l’accessibilitat, voreres. Asseguren que calen rampes, centres cívics, equipaments esportius i oci.

  • 13:00

    ACTE | Junts acusa ERC i el PSOE de "confondre partit amb govern i govern amb partit"

     

    Junts ha acusat ERC i el PSOE de "confondre partit amb govern i govern amb partit". Així ho ha expressat el portaveu de la formació al Senat, Josep Lluís Cleries. "Sánchez utilitza els mítings per fer rodes de premsa del seu govern, i ara ERC fa el mateix, com hem vist amb el conseller Campuzano", ha reblat Cleries. El senador també ha carregat contra els republicans per donar suport a una llei estatal d'habitatge que "buida de competències" a la Generalitat. Segons la formació, aquesta llei "és un nyap de cara a la galeria electoral" i "demostra que el PSOE i ERC" exerceixen més "la política d'ocupar cadires" que "la d'ocupar responsabilitats".

  • 12:50

    ACTE | Parera, sobre la seguretat: "Enfrontar problemàtiques difícils pot provocar que et titllin d'extrema dreta"

     

    La candidata de Valents a Barcelona, Eva Parera, s'ha definit com una política sense "complexos" ni problemes per parlar d'assumptes com la delinqüència o la seguretat. "Si vols tenir una utilitat has d'afrontar problemàtiques que són difícils i poden provocar que et titllin d'extrema dreta o et facin escarnis, però amagar el cap sota l'ala no és la política de Valents", ha afirmat. La regidora ha promès "contundència i duresa" contra la delinqüència i ha denunciat la "tebiesa" de l'actual alcaldessa, Ada Colau. D'altra banda, ha dit que és escollida l'Ajuntament no tornarà a personar-se com a acusació contra cap agent. "Jo, al costat de la policia", ha afirmat.

  • 12:00

    ACTE | Barcelona en Comú vol prohibir els lloguers turístics als 26 barris més tensionats de la ciutat

     

    És una de les propostes que ha explicat Janet Sanz, actual regidora d'Urbanisme i candidata número tres de la llista encapçalada per Ada Colau. Des de la plaça Santa Madrona, al Poble-sec, Sanz ha assegurat que és una mesura que es podria aplicar amb competències municipals mitjançant una modificació del Pla General Metropolità i un pla d'usos que delimiti els barris afectats. La candidata ha dit que no pot ser que els lloguers de temporada siguin "la drecera de lloguers de luxe".

  • 11:00

    ACTE | Maragall acusa Sánchez de buscar un "besamà" a Barcelona

     

    El candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de buscar que la ciutat li faci un "besamà" durant la campanya del 28M. Ha subratllat que Barcelona li dirà diumenge que no accepta "demostracions de força". El candidat d'ERC considera que el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, ofereix a Sánchez que la capital s'agenolli davant seu: "Ve el cap a prendre el control de la ciutat", ha dit Maragall amb sarcasme. L'alcaldable d'ERC també ha insistit que Xavier Trias pretén "ressuscitar" Convergència, i ha avisat que l'exalcalde és un "risc" per la ciutat.

  • 10:20

    AGENDA | Acte del PP amb el candidat a Barcelona, Dani Sirera, sobre com simplificar els tràmits amb l'administració. A les 12:30 H.

  • 10:15

    AGENDA | Acte del PSC "De nou feminisme, de nou Barcelona" amb la número dos de la candidatura a Barcelona, Maria Eugènia Gay. A les 12 h.

  • 10:10

    AGENDA | El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, fa un acte de campanya a Mataró amb l'alcaldable al municipi, Cristina Sancho. A les 12 h.

  • 10:05

    AGENDA | El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, presenta les seves propostes en matèria d'urbanisme i mobilitat. A les 12 h.

  • 10:00

    AGENDA | Acte d'ERC a Barcelona sobre feminisme amb Elisenda Alamany, Tània Verge, Raquel Sans i Pilar Vallugera. A les 11:30 h.

  • 9:55

    AGENDA | Roda de premsa de la CUP sobre habitatge. Hi participa l'alcaldable Basha Changue i la diputada Montserrat Vinyets. A les 11:30 h.

  • 9:50

    AGENDA | La candidata de Valents a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, participa en una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies a les 11 h.

  • 9:45

    AGENDA | La presidenta del grup d'En Comú Podem en el Parlament, Jéssica Albiach, la número 3 de la candidatura a Barcelona, Janet Sanz, i la número 7 Lucía Martín, fan una proposta de campanya. A les 11 h.

  • 9:40

    AGENDA | Acte de Junts a Terrassa sobre drets socials. Hi participa el portaveu del partit al Senat, Josep Lluís Cleries, la número 2 per Barcelona, Neus Munté, i la candidata local Meritxell Lluís. A les 11 h.

  • 9:35

    AGENDA | El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, fa una roda de premsa a l'agència Efe a les 10 h.

  • 9:30

    ENTREVISTA | Anna Grau (Cs): "No en diria fitxatges, en diria arreplegar"

     

    L'alcaldable de Ciutadans per Barcelona, Anna Grau, destaca que alguns dels exmembres de Cs que han passat al PP han estat expulsats del partit taronja: "Molts ex no ho han estat a petició pròpia. Jo no en diria fitxatges, jo en diria arreplegar". Grau diu que no vol parlar de les "antigues misèries del grup municipal" i està convençuda que entrarà a l'Ajuntament, malgrat les enquestes: "Són altres que hi ha d'entrar. Ciutadans ja hi som i volem mantenir o ampliar".

  • 9:20

    BLOC ELECTORAL | Els partits fan una crida a mobilitzar el vot dels indecisos

     

    Més de 300 personalitats signen un manifest de suport a Ada Colau, que diu que no han vingut "a escalfar la cadira". El socialista Jaume Collboni demana concentrar el vot en el seu partit, per passar pàgina a Colau. El candidat l'ataca per les superilles per fer-ho "de forma unilateral". Suport de Salvador Illa a un que es veu com a nou alcalde i una altra que ho és des de fa tres mandats, Núria Marín a l'Hospitalet.

     

    ERC vol revalidar l'alcaldia de Lleida que va guanyar al PSC per només 80 vots després de 40 anys de govern socialistes. A Girona, els de Junts treuen pit de ser els de Puigdemont i alerten sobre el PSC que volen "súbdits al servei de l'amo que està més preocupat de detenir el president Puigdemont que d'acabar la nacional 2 o per arreglar Rodalies".

  • 09:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat de la campanya de les municipals 28M del dimarts 23 de maig de 2023. 

     

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz