Cataluña
Agressions sexuals

Més denúncies per agressions: el 60 % en entorns de confiança de la víctima

  • Dels gairebé 1.300 fets denunciats, un 14 % han passat en l'àmbit de l'oci nocturn

  • La majoria de les víctimes són dones en un 87,5 %

Beatriz Gálvez | Isabel Ojeda
4 min.

Augmenten les denúncies per agressions sexuals a Catalunya, un 20% més que l'any passat. En només quatre mesos, s'han posat 1.247 denúncies i s'ha arribat a atendre 1.487 víctimes. Unes xifres que mantenen un augment sostingut de denúncies any rere any, tot i que els Mossos d'Esquadra calculen que hi ha entre el 70 i 90 % dels casos que no es denuncien.

D'aquestes denúncies, el 14% s'ha produït en l'oci nocturn. El gruix de les agressions, el 60%, s'ha produït en un entorn de confiança, la meitat per part de la parella o d'un familiar. Els agressors: adults i, molts, amb antecedents delictius. Pel que fa a les víctimes menors, el 80 % d'entre 7 i 13 anys han patit les agressions en un entorn segur.

Augmenten un 20% les denúncies d'agressions sexuals

Ja el nombre de denúncies l'any passar van suposar un increment que va impulsar a posada en marxa el juny de l'any passat el Pla d'acció contra les violències sexuals en entorns d'oci pel Departament d'Interior i els Mossos d'Esquadra.

Amb l'avaluació de les primeres dades de l'any, el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal de Mossos, Ramon Chacón, ha enviat un missatge contundent aquest dimarts en roda de premsa a víctimes i agressors: "Qualsevol persona que m'estigui escoltant que hagi patit as que sàpiga que probablement l'atraparem. Lo primer que ha de pensar és en el seu benestar, però que sàpiga que els Mossos estem allà i que l'atraparem. En un 80 % dels casos, els atrapem. (...) El missatge a l'agressor: Us atraparem i ara som més intel·ligents que abans i aportarem més càrrega de prova".

D'aquestes denúncies, 180 casos han tingut lloc en entorns d’oci, que representen només el 14% de la totalitat de violències sexuals registrades a Catalunya. És l’àmbit on se’n produeixen menys i la conducta típica està relacionada amb els tocaments. D'aquesta Manera els Mossos han llançat un missatge per desmitificar que sigui en aquest entorn on hi hagi més casos d'agressions sexuals.

La policia catalana ha identificat 99 autors relacionats amb la participació de violències en aquest entorn, dels quals només tres presentaven antecedents per delictes similars.

Les agressions sexuals en grup representen un 4% dels fets denunciats. En l’àmbit dels entorns d’oci, només es van detectar dos casos de violències sexuals per submissió química.

1.487 víctimes per violències sexuals ateses

Els Mossos d’Esquadra han atès un total de 1.487 víctimes, de les quals un 87,8% són dones (1.305) i un 12,2% (182) són homes. Els menors representen el 38% del total de les víctimes de violències sexuals. En relació amb les víctimes menors, vuit de cada deu d’entre 7 i 13 anys han estat agredides en l’àmbit familiar en entorns segurs i propers.

S’han investigat 1.000 persones autores relacionades amb il·lícits penals contra la llibertat sexual, el 95,4% han estat homes (954) i la resta dones. Un 12,3% investigats són menors, i representa un descens respecte de l'any passat.

El 60 % dels casos els cometen en entorns de confiança i per coneguts

Les dades policials mostren que el 60 % de fets que es denuncien en l’àmbit de les violències sexuals es produeixen en entorns de confiança o propers, és a dir, per part d’autors coneguts ja sigui en l’àmbit de la parella, exparella, familiar o l’entorn de la víctima o del seu cercle relacional, la qual cosa significa que gairebé sis de cada 10 fets passen en entorns que la víctima considera segurs. En un 40% dels casos, l’autor i la víctima no es coneixien.

Augmenten les denúncies per agressions sexuals a Catalunya, un 20% més que l'any passat

Les dades més significatives en les violències sexuals en l’àmbit de la parella o exparella assenyalen que el 93,5% dels autors són adults i el 41% tenen antecedents delictius.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz