Cataluña
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 28 d'abril de 2023 | El Parlament al·lega que la JEC no és competent per decidir sobre Borràs

  • El 30% de la fruita en perill pel tancament del canal d'Urgell

  • Bruce Springsteen desferma l'eufòria dels seus seguidors a Barcelona

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest divendres passa per les al·legacions del Parlament davant la Junta Electoral Central defensant que retirada l'escó a Laura Borràs és “desproporcionat” fins que la sentència no sigui ferma.

Final d'abril amb temperatures d'estiu. A l'interior s'enfilaran per damunt dels 30 graus. Salut ha activat el pla contra la calor gairebé dos mesos abans de l'habitual.

Les altes temperatures arriben just a l'inici del pont de maig. Durant aquests dies es preveu unes bones xifres d'ocupació arreu de Catalunya, que a punts de la Costa Brava, poden fregar el 90%.

La PAH "donar la benvinguda" amb una acció protesta per la llei d'habitatge a la ministra de Transport, Raquel Sánchez, qui defensa a Barcelona que els preus dels lloguers "no cauran estrepitosament".

Bruce Springsteen arrenca a Barcelona la seva gira europea aquesta nit amb la presència de celebritats com els Obama o Steven Spielberg.

Resum notícies a Catalunya: 28 d'abril de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:45

    Un 24% dels vehicles previstos han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona

     

    105.800 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les tres i les sis de la tarda. La xifra suposa un 24% de la previsió de 440.000 vehicles que s'espera que surtin de la zona fins a les tres de la tarda d'aquest dissabte. L'operació sortida del pont de l'1 de maig s'està desenvolupant fins al moment sense entrebancs de consideració. Els punts més complicats es registren a l'AP-7, en diversos dels seus trams. L'A-2 i la B-10 també presenten alguna dificultat.

  • 18:16

    Condemnats a 10 i 8 anys de presó quatre membres de cèl·lula gihadista amb objectius russos a Barcelona


     L'Audiència Nacional ha condemnat a les penes de 10 i 8 anys de presó als quatre membres d'una cèl·lula terrorista gihadista assentada a Barcelona que havia seleccionat objectius russos contra els quals atemptar en la capital catalana. En una sentència, els magistrats de la Secció Segona de la Sala Penal condemnen a una pena de deu anys de presó a Rabah Hadjeras, àlies Rabeh, per delicte de promoció i direcció de grup terrorista i a vuit anys a Omar Negazzi, àlies Brahim, a Hatab Samir, àlies Miami, i a Lyes Arfa, àlies Sourfian, per integració en organització terrorista.

  • 18:15

    L'Ajuntament de Barcelona adquireix dos edificis de 20 habitatges a l'Eixample i al Raval per 4,6 MEUR

     

     

    L'operació s'ha aprovat a la Comissió de Govern i ha estat possible després que el consistori hagi exercit el dret de tanteig i retracte. En concret, es tracta d'un bloc situat al carrer Consell de Cent i que té 11 habitatges llogats, i un altre ubicat al carrer Hospital i que disposa de cinc pisos buits i quatre llogats a famílies en situació de vulnerabilitat. Aquest és l'edifici on ara fa quatre anys el consistori va arribar a un acord amb la propietat, el fons Blackstone, perquè les famílies que l'ocupaven poguessin quedar-s'hi a viure a canvi d'un lloguer social. Tots aquests pisos s'incorporaran al parc públic municipal de lloguer.

  • 17:51

    La calor ataca les escoles i instituts abans d'hora

     

    Instituts i escoles reclamen accions a llarg termini per poder fer classe en condicions adequades davant l'avançament de la calor. La portaveu del sindicat de professorat USTEC-STEs a Lleida, Rosa Aguilar, ha explicat que en alguns casos han arribat a estar a 44°C a les aules. "Enguany esperem arribar als 45°C", explica Aguilar, que afegeix que no sap com hauran "d'afrontar les onades aquest curs". El secretari territorial de la demarcació de Lleida del Sindicat de professors de Secundària (ASPEPC-SPS), Ramon Panadés, assegura que a Lleida el fred a l'hivern també és extrem. Panadés afegeix que, sigui per calor o per fred, sovint és "impossible" fer classe dins del centre amb normalitat.

  • 17:17

    Collboni posa ara en dubte la connexió del tramvia amb Francesc Macià

     

    El candidat del PSC a Barcelona ha posat en dubte durant una entrevista que el pròxim mandat s'hagi de fer la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià, el tram que falta. Aquestes declaracions han causat gran sorpresa en el si dels Comuns. La titular d'urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha qüestionat si tot plegat tenia a veure amb un suposat pacte Collboni-Trias.La rectificació demanada pels comuns ha arribat via twitter de la mà de la número 3 de la candidatura de Collboni. Laia Bonet ha assegurat a través de les xarxes socials que sempre han estat a favor de la connexió i ha defensat que es tracta d'una infraestructura clau per la ciutat. 

  • 17:00

    Comença l'operació sortida d'un pont on s'esperen bones xifres d'ocupació hotelera

     

    A les comarques del Camp de Tarragona i l'Ebre es preveu una ocupació mitjana del 80%. En canvi, les cases rurals estaran al 30% d'ocupació. A Barcelona, el nivell de reserves per aquest pont és molt superior al de l'any passat, quan el festiu va caure en diumenge. A les comarques Gironines, la previsió és arribar al 70%, per sobre del que és habitual per un cap de setmana d'abril o maig. A Lleida, calculen que hi haurà una ocupació d'entre el 70 i el 80¿%, tot i que molts establiments del Pirineu estaran tancats pel final de la temporada d'esquí.

  • 16:21

    La JEC prohibeix a ERC fer servir la marca "Junts per Pineda" a Pineda de Mar. 

     

    La Junta Electoral de Zona estima la sol·licitud presentada la setmana passada per JxCat i dona un termini de 48 hores a ERC perquè canviï la denominació de la seva candidatura en el municipi. La Junta Electoral argumenta que "existeix possibilitat de confondre a l'electorat" si ERC manté la sigles "Junts per Pineda".  Afegeix que un elector "raonablement pot considerar que en aquesta coalició s'integra la formació política En Marxa Junts per Pineda (Junts per Pineda)".  Per la qual cosa, considera que seria "impossible" conèixer en quin de les dues candidatures està integrat el partit.

  • 15:44

    L'Hospital del Mar posa en marxa un projecte per preparar la gent gran per a futures videotrucades amb els seus metges

     

    A través dels alumnes de Formació Professional Sanitària de l'Institut Bonanova, preparen als majors de 65 anys per a futures videotrucades amb els seus metges.

  • 14:29

    Els Mossos detenen amb drons un lladre que fugia pels terrats d'un operatiu policial

     

    El Grup Especial d'Intervencions dels Mossos localitza i deté amb drons un lladre que fugia pels terrats d'un operatiu policial. Durant el dispositiu es van detenir tres homes més per dos robatoris violents el passat desembre, quan van apuntar amb una pistola i van lligar al conserge d'un edifici de Sarrià-Sant Gervasi per poder robar als domicilis. Les quatre detencions es van fer dimarts a l'Hospitalet de Llobregat.

  • 13:42

    El Parlament argumenta a la JEC que retirar l'escó a Borràs abans de sentència ferma és "innecessari i desproporcionat".

     

    A les al·legacions enviades a la JEC, els lletrats del Parlament recorden que Borràs ja té els drets i deures parlamentaris suspesos des del 28 de juliol del 2022, de manera que creuen que "de moment no correspon adoptar cap decisió", a l'espera d'un pronunciament en ferm del Suprem. 

    <

  • 13:34

    El tancament del Canal d'Urgell farà perdre el 30% de la fruita a Catalunya

     

    La patronal catalana de la fruita, Afrucat, estima en 164 milions d'euros les pèrdues directes del sector a les zones en què enguany no hi hagi collita a conseqüència de les actuals restriccions d'aigua per la sequera, entre elles el tancament del reg al canal d'Urgell. Tot i això, si s'arribés a un escenari que no garantís la supervivència dels arbres, caldria sumar-hi uns 600 milions d'euros, corresponents al cost de replantació i el dels anys posteriors, aproximadament cinc, fins que tornessin a produir a ple rendiment. 

  • 13:31

    Borràs al·lega a la JEC que no té competències per a retirar-li l'acta de diputada

     

    La presidenta del Parlament suspesa ha al·legat davant la Junta Electoral Central que el cessament o pèrdua de l'escó només resulta procedent en els supòsits previstos legalment, però que, en tot cas, no li correspondria ni a la Junta Electoral Provincial ni a la JEC. També raonen que si se li retira l'escó es vulnerarien els seus drets fonamentals i la presumpció d'innocència. Per tot plegat, Borràs sol·licita a la JEC que inadmeti el recurs de Vox, Cs i PPC en què demanen la retirada de l'escó.

  • 13:21

    Els Obama i Steven Spielberg visiten el museu Moco de Barcelona

     

    Ho fan hores abans d'assistir al primer dels dos concerts de Bruce Springsteen a l'Estadi Olímpic Lluís Companys. Anit van sopar al restaurant 'Amar' del xef Rafa Zafra.

  • 13:00

    Els Mossos protegeixen la comissaria de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, després de l'operació antidroga. 

     

     

    Desenes de persones van provocar anit diversos disturbis al Prat de Llobregat. Van cremar contenidors i van llançar pedres contra els vehicles que circulaven pel barri que van causar lesions lleus a un conductor d'autobús i un passatger, com a represàlia al dispositiu antidroga que va acabar amb mitja desena de detinguts i 16 registres 16 registres a Sant Cosme, dotze d'ells en pisos amb plantacions de marihuana.
     Els Mossos van activar a unitats antidisturbis, tant de la BRIMO com de l'ARRO, per a protegir la comissaria del Prat i per a acompanyar als equips de Bombers, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i a les brigades de neteja municipal que van haver d'intervenir. No es descarten detencions pels fets. 

     
  • 12:41

    El dissabte s'intensificaran els controls de trànsit als motoristes

     

    Els Mossos d'Esquadra intensificaran a partir d'aquest dissabte els controls dirigits als motoristes per prevenir accidents entre aquests. En els controls, els anomenats PREMOT, es desplegaran radars mòbils i en línia i també hi haurà un patrullatge de paisà per detectar infraccions dinàmiques en zones amb més concentració d'accidents de moto. Durant el pont de l'1 de maig, s'han planificat 153 controls amb la participació de 504 agents.

  • 11:30

    L'Ajuntament de Barcelona celebra el darrer plenari del mandat

     

    El consistori ha tancat l'últim ple abans de les eleccions municipals del 28 de maig. Ha servit per tancar expedients, sense propostes dels grups. El més destacat ha estat l'aprovació de les Medalles d’Honor de Barcelona 2023 i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Joan Bayén, mític del bar Pinotxo. També s'ha donat llum verda, de forma provisional, a un nou planejament urbanístic que permetrà que el consistori adquireixi l’Antic Teatre, a Ciutat Vella. 

     

    L’alcaldessa, Ada Colau, ha oferit unes paraules d'agraïment pel "bon to entre els grups i les ganes d’ajudar en moments complicats i pel respecte com a norma generalitzada". 

  • 11:23

    Confirmada la presó provisional i sense fiança pel presumpte homicida del club de tir a Canovelles

     

     

    El jutjat d'instrucció 2 de Granollers ha ratificat la presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut a Múrcia per la mort d'una persona a Canovelles. Està acusat d'assassinat, temptativa d'homicidi, cinc delictes de detenció il·legal amb arma de foc i tinença il·lícita d'armes.

  • 10:00

    Els fans catalans del cantant Bruce Springsteen fan una cua organitzada a l'Estadi Olímpic de Barcelona pel concert del 'Boss'.

     

     

     
  • 9:17

    La PAH protesta la nova llei d'habitatge i es cola en un acte de la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

     

     

    Una vintena d'activistes de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge han irromput en un acte de la ministra de Transport, Raquel Sánchez. La ministra ha participat en un esmorzar a l'Hotel Palace de Barcelona, poques hores després que el Congrés dels Diputats aprovés la nova llei d'habitatge. La PAH i altres col·lectius socials protesten les mancances de la llei i el poc impacte que tindrà per reduir els preus del lloguer. 

  • 9:55

    L'IPC repunta vuit dècimes a l'abril a l'Estat, fins al 4,1%. 

     

     

    D'aquesta manera trenca amb una tendència a la baixa dels últims mesos. La inflació subjacent, que no té en compte l'electricitat ni els productes frescos, baixa nou dècimes, fins al 6,6 %.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El secretari general d'UGT, Camil Ros i Javier Pacheco, asseguren que les negociacions pels salaris amb la patronal van "fatal" perquè estan "enrocats" i "ho volen tot per ells": "No volen arribar a un acord. El conflicte està servit" 

    En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya, veu com una "indecència social" que les empreses hagin fet créixer els seus marges: "És una miopia econòmica. Estàs reduint la teva activitat".

     
  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres 28 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:25

    Aquesta nit Bruce Springsteen oferirà el primer dels dos concerts programats a Barcelona. 
     

     

     

    'The Boss', que no actua a Barcelona des de fa 7 anys, farà aquest cap de setmana els seus dos únics concerts a Espanya. Uns espectacles amb els quals arrenca la seva gira europea i pels que NO queden entrades. Avui, entre el públic hi seran Barack i Michelle Obama i el director de cinema Steven Spielberg. 

     
  • 8:20

    El sindicat de llogaters consideren que la llei d'habitatge no és suficient.

     

     

    Les entitats a favor del dret a l'habitatge adverteixen que la llei no servirà per reduir els preus dels lloguers ni garantir l'accés a aquest dret fonamental. El coportaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, destaca alguns avenços de la llei com que posi fi als honoraris de les immobiliàries, però assegura que no aturarà la desigualtat.
     

  • 8:15

    Aragonès demana a Sánchez ajuts per a la pagesia i que es comprometi amb la modernització del canal d'Urgell.

     

     

    Des de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell es mostren satisfets després de la reunió amb el president de la Generalitat per abordar els ajuts a la pagesia afectada pel tancament del Canal d'Urgell. Aragonès ha enviat una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, on li demana reunir-se per tractar el tancament d'infraestructura hidràulica.
     

     
  • 8:10

    Salut activa el pla contra la calor un mes i mig abans del que és habitual.

     

     

    El conseller de Salut ho atribueix al canvi climàtic i explica que, malgrat l'avançament, de moment no s'ha produït cap afectació per calor. La decisió s'ha pres davant la primera onada de calor de l'any, que ha d'arribar aquest cap de setmana. El pla està dotat amb 10 milions d'euros anuals i el conseller Balcells assegura que el sistema està preparat.

     
  • 8:05

    Acaba el termini de Borràs per presentar al·legacions a la JEC.

     

     

    La defensa de Borràs ja va confirmar que la presentaria dins el termini i en la forma escaient. També la mesa del Parlament va dir la seva a la JEC, argumentant que el reglament de la Cambra només preveu retirar escons quan hi ha sentència ferma.

     

    Borràs va ser condemnada a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. 

     
  • 08:00

    Bon dia, Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 28 d'abril de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz