Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies del 27 d'abril de 2023 | Aragonès es compromet amb les ajudes als regants del Canal d'Urgell

  • Salut avança un mes i mig el pla contra la calor i arrencarà el 15 de maig

  • La Moncloa obre la porta a què la Ronda Nord només arribi fins a Sabadell

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dijous 27 d'abril passa per la reunió del president de la Generalitat Pere Aragonès amb els regants del Canal d'Urgell. Aragonès envia una carta a Pedro Sánchez per demanar més implicació en la modernització de la infraestructura.

Salut anuncia l'activació del pla contra la calor pel proper 15 de maig, un mes i mig abans del que és habitual.

Aquest mateix dijous a la tarda la reunió del govern català amb el Ministeri de Transports a Madrid ha obert la porta a què la Ronda Nord només arribi fins a Sabadell.

La taxa d'atur a Catalunya torna a superar la barrera del 10% després que durant el primer trimestre de l'any el nombre de desocupats hagi crescut en prop de 20.000.

El Congrés ha aprovat la llei d'habitatge que limita els preus dels lloguers amb el suport d'ERC i Bildu. La resta de partits catalans han lamentat que s'envaeixin les competències de la Generalitat.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, valora la prova del sistema d'alertes al mòbil de Protecció Civil a les comarques gironines.

Alcaldes i alcaldesses socialistes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona denuncien l'abandonament de les platges metropolitanes per part de la Generalitat des de la Platja de Gavà.

Resum de notícies a Catalunya del 27 d'abril de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:00

    L'acord per a la Ronda Nord entre la Moncloa i Govern és qüestió de dies.

     

    Les dues administracions perfilen els darrers detalls tècnics, després de la reunió d'ahir mantinguda a Madrid al Ministeri de Transports, que manté la seva disposició fer finançar les obrers amb els pressupostos generals i no allargar el tram fins a Granollers. El Ministeri de Transports, accepta que les obres es financin amb els pressupostos generals de l'Estat i no amb el deute que té l'estat a Catalunya en matèria d'infraestructures. També accedeix al fet que la B-40 vagi de Terrassa a Sabadell, i no més enllà, fins a Granollers. 

  • 19:30

    Aragonès demana a Sánchez ajuts per a la pagesia i que es comprometi amb la modernització del canal d'Urgell

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol fer un "front comú" per tirar endavant de manera conjunta la modernització del canal d'Urgell i adaptar ajuts "immediats" per a la pagesia afectada pel tancament de la séquia principal de la infraestructura hidràulica. Aragonés ha enviat aquest dijous una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què el convida a "abordar aquesta situació tan greu" i li demana que l'Estat es comprometi a aportar el 40% del cost de l'obra, mentre que la Generalitat n'aportarà el 60% restant. 

  • 19:00

    La Generalitat avança el pla d'actuació per l'onada de calor un mes i mig

     

    El Departament de Salut ha avançat el pla per afrontar els efectes de les onades de calor i ha entrat en vigor a partir d'avui, un mes i mig abans del que és habitual. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que es pretenen minimitzar les conseqüències per l'increment de les temperatures.  De moment, ens trobem en la fase 1 del pla que no implica -de moment- restriccions, sinó recomanacions, com evitar les hores centrals del dia o hidratar-se. Pel que fa als refugis climàtics, ha avisat que ja es poden posar en marxa, també les piscines comunitàries, que no queden afectades per la sequera.
     

  • 18:20

    El Seafood ExpoGlobal tanca amb més de 33.000 assistents

     

    La xifra suposa un 24% més respecte l'edició anterior. L'organització ha subratllat que la fira ha batut tots els seus rècords en superfície expositiva i número d'empreses participants. Hi han près part 2.078 empreses expositores de 87 països, 68 pavellons nacionals i regionals i un impacte econòmic de fins a 150 milions d'euros per a la ciutat. En total, les empreses han ocupat 49.339 metres quadrats nets de superfície d'exposició, un 24% més que l'any passat i un 21% més que la darrera edició celebrada a Brussel·les, el 2019.

  • 18:05

    Els Mossos activen un dispositiu de seguretat amb motiu dels concerts de Bruce Springsteen

     
     

    Els Mossos d’Esquadra activaran un ampli dispositiu de seguretat per garantir que els concerts que Bruce Springsteen fa aquest divendres i diumenge se celebrin sense incidències atès el gran volum d’espectadors que es preveu que hi assisteixin. El dispositiu policial, que s’activarà a partir de les 16 hores del divendres i del diumenge, compta també amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, que s’encarregarà de gestionar la mobilitat entorn de l’estadi, i de la seguretat privada de l’esdeveniment, que duran a terme els filtres als accessos al recinte.  El dispositiu va encaminat a mantenir la seguretat ciutadana i l’ordre públic davant la gran afluència de persones que es concentraran per seguir els dos únics concerts que el cantant farà a la ciutat de Barcelona per garantir la seguretat a tos els assistents.

  • 16:00

    Pere Aragonès es reuneix amb la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell

     

    Arrenca la reunió encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la comunitat de regants del Canal d'Urgell, l'endemà que es declarés la zona en situació d'excepcionalitat. Els regants demanen a Aragonès un compromís en ferm d'ajuts, per pal·liar les pèrdues milionàries que tindran pel tancament del canal. Aquest afecta la producció de correus i fruita de 50.000 hectàrees de la plana de Lleida. Una producció, que si no plou donen per perduda.
     

  • 14:37

    La jutgessa d'instrucció número 20 de Barcelona ha demanat oficialment al govern espanyol la desclassificació de documents relacionats amb l'ús de Pegasus.

     

    Es tracta de la jutgessa que porta el cas d'espionatge als membres d'Esquerra, Josep Maria Jové i Diana Riba. En el suplicatori enviat al Consell de Ministres, la jutgessa considera imprescindible que es desclassifiqui tota la informació perquè la directora del CNI, Esperanza Castelerio, pugui declarar i no acollir-se a la llei de secrets oficials. La pilota doncs està a la teulada de la Moncloa qui si va mostrar predisposició a col·laborar amb la justícia.
     

  • 13:37

    Nova reunió entre la Generalitat i el Ministeri de Transports per desencallar la Ronda Nord del Vallès.

     

    Aquesta serrà una reunió decisiva, però segurament no definitiva, si bé sembla que l'acord és ben a prop. Hi ha dos punts que bloquejaven el pacte i que estan desencallant-se des de la trobada de la setmana passada. D'una banda, el finançament. La Moncloa volia que els diners per a construir la Ronda Nord sortissin del deute d'infraestructures i la Generalitat s'hi negava. El Ministeri de Transports està obert a buscar altres vies i en això estan, en concretar com es finançarà. D'altra banda, està la distància del tram en la que es construirà la B-40. El govern català insisteix que ha d'anar de Terrassa a Sabadell, però l'executiu espanyol volia allargar-ho fins a Granollers.

  • 13:15

    Protecció Civil qualifica "d'èxit" la prova del sistema d'alertes a Girona i Centrals

     

    En dades, es calcula que prop del 90% de la població d'aquestes zones ha rebut l'avís als seus dispositius mòbils. Les dades s'extreuen de les 3.500 enquestes que els ciutadans han respost de forma voluntària -500 només a Girona ciutat- i la informació facilitada pels equips d'emergències desplegats arreu de territori. L'únic punt on s'han registrat problemes ha estat al recinte de Montserrat. El subdirector general de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que s'haurà d'analitzar què ha passat amb l'antena que hi ha a la zona.

  • 13:13

    Ordre de captura a un acusat que s'enfronta a 9 anys de presó per violar una menor a Girona

     

    Un acusat que s'enfronta a 9 anys de presó per violar una menor de 16 anys a Girona el 24 d'octubre del 2021 no s'ha presentat al judici previst per aquest dijous a l'Audiència de Girona. Com que estava degudament citat, la fiscal i l'acusació particular han sol·licitat al tribunal que dicti una ordre de detenció i ingrés a presó per assegurar que sigui present al judici i evitar que fugi de la justícia. La defensa s'hi ha oposat. Si el processat no justifica l'absència, previsiblement l'Audiència emetrà l'ordre de captura. Les acusacions sostenen que l'home de 21 anys va quedar amb la menor a una plaça. Després, van anar a casa de la noia, on la va agredir sexualment tot i l'oposició de la menor.

  • 13:05

    Educació preveu un estalvi de 36 milions d'euros amb la retirada dels concerts econòmics de les escoles que segreguen per sexe

     

    El Departament d’Educació preveu que estalviarà 36 milions d'euros cada curs escolar amb la retirada dels concerts econòmics a les escoles que segreguen nens i nenes. El conseller Josep González-Cambray ha fet pública la dada aquest dijous tot instant els deu centres afectats a integrar tot l’alumnat a les aules si volen mantenir el concert. L’endemà que el Tribunal Constitucional fes pública la sentència que avala la LOMLOE, Cambray ha refermat la voluntat del Govern de demanar al TSJC que aixequi les mesures cautelars que han impedit a Educació retirar els concerts a secundària aquest curs. “Activem les mesures per tirar enrere i no fer efectiva la renovació”, ha recalcat, tot celebrant “la fi d’una etapa en blanc i negre”.

  • 12:46

    Els Mossos faran 1.200 controls pel pont de l'1 de maig



    Els Mossos d'Esquadra faran 1.228 controls pel pont de l'1 de maig i es preveu que gairebé mig milió de vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre el divendres i el dissabte. El dispositiu especial d'ordenació del trànsit inclou mesures com carrils addicionals per a millorar la fluïdesa. Hi haurà 1.202 mossos de trànsit desplegats i l'AP-7 serà la que més desplaçaments concentri.

  • 12:15

    Stop Creuers farà una gran mobilització el 7 de maig a Barcelona i Tarragona per denunciar-ne l'impacte ambiental

     

    La campanya Stop Creuers Catalunya farà dues grans mobilitzacions el 7 de maig a Barcelona i Tarragona per protestar contra el gran volum de creuers que arriben a les costes catalanes i que generen un gran "impacte ambiental". L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic denuncia les "falses solucions tecnològiques, com el cas del gas natural liquat, l'energia i l'hidrogen verd", que titlla de "simples estratègies de greenwashing". Daniel Pardo, membre de Stop Creuers, denuncia també els "règims laborals abusius".

  • 12:12

    La Policia Nacional deté un empresari per explotació laboral de ciutadans estrangers

     

    Les víctimes arribaven a treballar fins a 10 hores diàries amb només un dia de descans a la setmana. La remuneració dels treballadors era de 4 euros l'hora. Els fets van passar a les localitats de Girona i Salt.

  • 11:50

    Mor un home atropellat per una conductora sense carnet en el pàrquing de la Plaça Catalunya de Barcelona

     

    Els fets van passar a les 20.55 hores del dimecres, quan una conductora sense carnet va atropellar un home de 79 anys. La dona va quedar detinguda per homicidi imprudent i per conduir sense llicència. També va quedar detingut el passatger del vehicle com a cooperador necessari. La Unitat d’Investigació i Prevenció de l’Accidentalitat de la Guàrdia Urbana s’ha fet càrrec de la investigació.

  • 10:52

    Judici a l'Audiència de Barcelona d'un presumpte cas de violència masclista la nit de Reis. 

     

     

    La Mónica, 28 anys i la seva filla Ciara de tres, van morir a ganivetades en el mateix llit la nit de Reis de 2020 a Esplugues de Llobregat. El suposat autor: l'home del qual Mònica volia separar-se i pare de la nena. 

    L'Audiència de Barcelona acull el judici d'aquest cas, primer, amb la selecció i constitució del jurat. Després, amb les al·legacions de les parts. I demà s'espera la declaració de l'acusat.

    Fiscalia i acusació particular li demanen presó permanent revisable per l'assassinat de la filla, 25 anys de presó per l'assassinat de l'exparella, tres anys per maltractament habitual i quatre anys per delicte contra la intimitat i revelació de secrets. INFORMA: Isabel Palacios.

  • 10:45

    El Sindicat de Llogateres critica la Llei de l'Habitatge 

     

    Diuen que ''l'abisme entre salaris i preus seguirà creixent''. En un comunicat, l'organització denuncia que la regulació faci una distinció entre llogaters a partir del propietari de l'immoble i assegura que no té "cap mena de sentit" ni "cap fonament". "El que cal és posar límit a tots els que especulen, siguin grans o petits, per protegir el conjunt de la població", diu l'entitat. Així mateix, també adverteix que la norma deixa fora els lloguers de temporada i els habitatges regulats, al mateix temps que permet apujar els preus incorporant tributs com l'IBI.

  • 10:29

    Generalitat i Ministeri de Transports es tornen a reunir aquesta tarda per intentar avançar en l’acord de la Ronda Nord.

     

     

    El govern català no preveu avui se signi l’acord. El Ministeri de Transports ha confirmat que la reunió se celebrarà a Madrid aquesta tarda a les 17 hores.

  • 9:33

    Torna a pujar l'atur a Catalunya i la taxa supera de nou el 10%.

     

     

    L'atur torna a pujar a Catalunya el primer trimestre, i creix fins al 10,3% el primer trimestre de 2023, amb 13.000 aturats més que fa un any. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística, el total d'aturats a finals de març ha arribat fins a 407.200 persones i pateix un augment del 3,30% des de l'any passat. D'altra banda, l'ocupació creix en 2.300 persones en comparació a finals de 2022 i  supera el rècord d'ocupació en un primer trimestre des del 2008 amb 3,52 milions d'ocupats.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El secretari tercer de la Mesa del Parlament i diputat de la CUP, Carles Riera, s'ha pronunciat contra l'acord de claredat i creu que està "fora de lloc": "És una proposta que neix morta". Riera carrega contra la proposta d'acord de claredat perquè, diu, "fa fum": "No aporta una solució útil per una estratègia independentista eficaç".

     
  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 27 d'abril d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 09:50

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El cap clínic del servei de cirurgia toràcica de l'Hospital Sant Pau ens presenta el projecte Cassandra que coordina, per cribrar el càncer de pulmó.

    "El principal motiu perquè sigui tan mortal és perquè el diagnòstic és molt tard", diu el doctor Juan Carlos Trujillo, detallant que el 80 % es detecten en una fase molt avançada. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, explica que el cribratge de càncer de pulmó es farà a través de dues variables: edat i consum de tabac.

     
  • 8:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, assenyala un "relaxament" en l'ús de la carretera i diu que les distraccions són la causa dels darrers accidents mortals. 

     
  • 8:10

    Campanya de Trànsit i Mossos contra les distraccions al volant. 

     

     

    De cara al pont de l’1 de maig, on es preveuen més de sis milions i mig de desplaçaments per carretera a tot l'Estat, ens volem fer ressò d’una campanya del servei català de trànsit i els mossos d’esquadra que ha començat aquesta setmana. Se centra a combatre les distraccions al volant. 

     

    S'allargarà fins al pròxim dimarts 30 de maig i pretén dissuadir als conductors, sobretot, de fer ús tant del mòbil com d'altres dispositius de comunicació. I és que en una campanya similar que es va fer el mes d'octubre passat, només en una setmana, es van imposar més de 3.600 denúncies.

     

  • 8:05

    El Congrés aprovarà la llei de l'habitatge aquest dimecres. 

     

     

    El Congrés dels Diputats aprovarà avui la llei de l'habitatge que posa el focus en la regulació del topall del lloguer. L'objectiu del govern és que pugui entrar en vigor abans de les eleccions del 28 de maig. Es desencallarà, per tant, la norma que portava més d'un any bloquejada al Congrés. Fins que Esquerra i Bildu van anunciar que hi donaven suport fa una setmana. Entre d'altres la llei fixa un topall del 3% en les renovacions dels contractes de lloguer pel 2024 i crear més endavant un nou índex de referència desvinculat de l'IPC. En determinats casos també preveu rebaixar a la propietat de cinc pisos perquè una persona sigui considerada gran tenidor. 
     

  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 27 d'abril de 2023

     

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz