Cataluña
ACTUALITAT

Resum del més destacat del 31 de març de 2023 | Govern i partits ultimen les propostes per a la cimera de l'aigua

  • La Cimera de l'Aigua acaba sense acord entre el Govern i les formacions polítiques

  • Magda Oranich, presidenta de la Comissió de Garanties de Junts, recomana a Laura Borràs que dimiteixi

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest divendres passa per la cimera de l'aigua convocada pel president de la Generalitat per fer front a la sequera. La trobada ha finalitzat sense acord entre el Govern i les formacions polítiques. El punt de desacord ha estat el de les sancions als ajuntaments.

Continuen les reaccions a la condemna per part del TSJC a quatre anys i mig de presó a Laura Borràs per les irregularitats en l'adjudicació de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La primera veu a favor de la seva dimissió des de Junts l'ha manifestat al Cafè d'Idees l'advocada Magda Oranich, presidenta de la Comissió de Garanties de la formació.

El Parlament de Catalunya ha reprès les sessions de la comissió parlamentària que investiga l'ús de programari com Pegasus i Candirú, per espiar els dispositius de representants polítics, activistes, periodistes i els seus familiars. Ho ha fet amb les compareixences del pèrit informàtic José Navarro i del membre de 'The CitizenLab' Elies Campo. Aquest últim apunta al govern d'Espanya a través d'indicis que relacionen l'espionatge a entitats que depenen de l'Estat.

Resum avui, a Catalunya: 31 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:02

    Acaba sense acord la cimera de l'aigua entre Govern i partits polítics

     

    La cimera de l'aigua celebrada aquest divendres al Palau de la Generalitat entre Govern i partits polítics acaba sense acord. El Govern diu que tirarà endavant amb el decret tot i tenir un punt de desacord amb les formacions polítiques, el de les sancions.

  • 16:34

    En marxa la Cimera de l'Aigua

     

    Govern i partits polítics es reuneixen al Palau de la Generalitat per buscar consensos per fer front a la sequera que pateix Catalunya. Sobre la taula, la modificació del decret de sequera o, fins i tot, fer-ne un de nou. A la reunió no assistirà Vox, ja que no ha estat convidada per l'executiu català

  • 16:11

    S'espera que 500.000 vehicles surtin de l'AMB entre avui i demà per Setmana Santa

     

    Durant aquest divendres i dissabte, s'espera que 500.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona amb motiu de Setmana Santa. El Servei Català de Trànsit preveu altes retencions a les carreteres, i per això demana molta precaució al voltant. On més es notarà l'augment de la mobilitat és a l'AP-7. Per això el tram entre Martorell i Gèlida s'ha limitat a 100 km/h i els camions hauran de circular només per la dreta.

  • 15:42

    El govern central construirà a Tàrrega un nou centre de refugiats

     

     

    El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat aquest divendres la construcció d'un nou Centre d'Acollida de Protecció Internacional (CAPI) a Tàrrega. Amb una capacitat per a 200 persones, s'aixecarà en una superfície de 9.200 metres quadrats que és propietat de la Sareb. L'equipament comptarà amb espais comuns, menjador i aules per fer tallers així com espais esportius dissenyats pel COE. Es farà amb una inversió de 10 MEUR en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'executiu espanyol amb finançament dels Next Generation. 

  • 15:00

    Acord per eliminar la rotonda de l'AP-7 a Salt i crear un nou accés al futur Campus de Salut

     

    La Generalitat i l'Estat han acordat eliminar la rotonda que hi ha a la sortida de l'AP-7 a Salt (Gironès) i crear un nou accés al municipi que entronqui directament amb el futur Campus de Salut. La solució pactada preveu que, per entrar a Salt, els vehicles ho facin a través d'un nou giratori que es construirà uns metres més enllà sota el traçat de la C-65. D'aquesta manera el trànsit de pas entre l'AP-7 i la Costa Brava, tant en un com en altre sentit, evitarà el coll d'ampolla que crea l'actual rotonda. 

  • 14:08

    El Govern invertirà prop de 100 milions en la construcció de 125 quilòmetres de vies ciclistes fins al 2025

     

     

    El Govern destinarà 94 milions d'euros a la construcció de 125 quilòmetres de vies ciclistes en tres anys, i fins a 102 milions incloent altres infraestructures per a potenciar l’ús de la bici, la partida més alta de la història de la Generalitat, segons ha detallat el conseller de Territori, Juli Fernández, en una roda de premsa aquest divendres. Aquestes actuacions formen part de l’Estratègia Catalana de la Bicicleta i permetran ampliar la xarxa de vies amb l'objectiu de treure de les carreteres 790.000 vehicles a l’any i estalviar, així, 1.550 tones de CO2 en emissions.

  • 13:26

    El ple de Barcelona rebutja reprovar el govern municipal per la gestió dels dos darrers mandats

     

    En el darrer ple ordinari de mandat a l’Ajuntament, l’abstenció d’ERC ha salvat a Ada Colau i el seu equip de govern de la reprovació que demana per Junts per no defensar la Ciutat i no resoldre els problemes dels barcelonins. El vot d’ERC ha estat també decisiu per tombar la proposta del PSC de modificar la cessió del 30% de l'habitatge construït o rehabilitat que només ha comptat amb el suport de Junts.

  • 12:55

    Turisme de rècord per Setmana Santa: els càmpings i hotels pengen el cartell de "complet"

     

    Catalunya espera una Setmana Santa de rècord pel que fa al turisme, millorant fins i tot les xifres d'abans de la pandèmia. Les previsions són bones i es preveu que vinguin gairebé un milió de visitants, un 16% més que el 2019. També augmenten les pernoctacions en un 14%. De fet, els càmpings esperen penjar el cartell de "complet" i els hotels de Barcelona augmenten les reserves un 4% respecte a l'any passat.

  • 12:15

    L'actriu Susan Sarandon rebrà el premi d'Honor dels premis Sant Jordi de cinematografia que atorga RNE

     

    La cerimònia serà el 25 d'abril en el teatre lliure.  Un guardó a la seva extensa carrera amb títols com 'Joe' amb què es va donar a conèixer, 'Pena de Mort' de Tim Robbins o 'Thelma i Louise' de Ridley Scott que li va valer la nominació a l'Oscar.Precisament Sarandon serà també al Bcn Film Fest protagonitzant un col.loqui posterior al passi d'aquesta icònica road movie per parlar sobre la violència de gènere.
     

  • 12:06

    L'Agència Catalana de l'Aigua activa l'aportació d'aigua regenerada al riu la Tordera per garantir el cabal ecològic.

     

     

    L'aigua provés de l'estació regeneradora de la depuradora de Blanes que estava aturada des de feia més de 10 anys. Per posar-la en marxa han hagut de fer unes tasques de millora per tal que aporti un cabal de fins a 7.500 m3/dia. 

     

     
  • 11:05

    Tallen al trànsit el túnel de Plaça Espanya per les obres de connexió de Ferrocarrils de la Generalitat

     

    Des de demà dissabte fins el 10 d'abril el túnel de Plaça Espanya de Barcelona quedarà tancat al trànsit entre els carrers de Mèxic i Llançà. El motiu són els treballs de desviaments de serveis afectats per les obres de connexió de les línies del Llobregat i del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat. Les restriccions a la Gran Via començaran a la Plaça Cerdà i només serà possible creuar la Plaça Espanya per la calçada lateral. 

  • 11:00

    Arrenquen les processons de Setmana Santa

     

    Comença la Setmana Santa i amb ella arriben també les processons. Les primeres sortiran al carrer aquest Diumenge de Rams. A Barcelona, a les 10 del matí, hi ha la Sortida del Pas de la Burreta que comença des de la Parròquia de Sant Agustí i recorre els carrers més cèntrics com La Rambla, Portal de l'Àngel o Portaferrissa per acabar de nou a la Parròquia a la una del migdia. I també Diumenge, però a les sis de la tarda a Barcelona es podrà veure la Processó de la Bona Mort, de la Parròquia Major de Santa Anna. En aquesta processó també hi participaran els usuaris de l'Hospital de Campanya de la Parròquia, que està format per les persones sense sostre que cada dia són atesos per voluntaris a Santa Anna.
     

  • 10:51

    La Policia Nacional desmantella una cultiu de marihuana amb més de 700 plantes a l'interior d'una casa de Terrassa.

     


    Els responsable de la plantació a qui també s'imputa el tràfic d'altres substàncies com cocaïna va intentar fugir per la teulada dels habitatges unifamiliars del costat. Durant el registre de l'immoble es van localitzar a banda de 722 plantes de marihuana, 64 grams de cocaïna i un quilogram de substàncies per adulterar la droga. L'arrestat acusat d'un delicte contra la salut pública i defraudació del fluid elèctric va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.
     

  • 10:35

    Els mossos desarticulen una banda de lladres multireincidents que actuaven al centre de Barcelona

     

    Un operatiu del passat 26 de març es va saldar amb 10 detinguts que en total acumulaven un centenar d'antecedents. El seu modus operandi era el següent: S'amagaven en pisos ocupats il·legalment al barri de Gràcia i perpetraven els robatoris amb violència mitjançant el mètode de l'estrebada. Empraven patinets elèctrics per fugir ràpidament un cop havien comès el delicte. La policia catalana ha recuperat una bicicleta elèctrica, 30 mòbils, d'altres aparells electrònics, diners i documentació d'algunes víctimes.
     

  • 10:15

    Els ajuntaments de Ponent es mobilitzen per reclamar l'autovia entre Lleida i Balaguer

     

    Mitja dotzena d'ajuntaments de les comarques de Ponent s'han afegit a l'acte de protesta que es farà aquesta tarda per exigir a la Generalitat que acabi la construcció d'una via ràpida que connecti la Noguera amb l'A2 i millorar així la competitivitat industrial. L'autovia entre Lleida i Balaguer estalviaria 20 km de carreteres comarcals, es guanyaria en seguretat i els municipis propers atraurien empreses pels seus polígons. Per això, aquesta tarda se celebrarà una manifestació a Térmens, on participaran els alcaldes dels municipis afectats, membres de la Diputació, els consells comarcals i també de la delegació de la Generalitat. 
     

  • 10:43

    EL TEMPS | La previsió d'aquest divendres31 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 9:40

    Santi Rodríguez (PPC): "Borràs deixarà de ser diputada en pocs dies"

     

    El secretari general del PP a Catalunya creu que la presidenta suspesa del Parlament i Junts per Catalunya sabien perfectament "que aquest moment arribaria": "Estem al final d'aquest culebrot". Santi Rodríguez assegura que Laura Borràs deixarà de ser diputada i presidenta del Parlament en qüestió de "pocs dies": "No és si renunciarà, no hi ha debat".En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, veu difícil aplicar l'article 180 del reglament del Parlament per obrir un procés de revocació al cas de Borràs, però admet que és una possibilitat.

  • 09:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'advocada Magda Oranich, i membre de la comissió de Garanties de Junts per Catalunya creu que Laura Borràs acabarà expulsada de la presidència i de l'escó del Parlament: "Em sap greu que no dimiteixi, és de més dignitat".  

    En qualsevol cas, Oranich ha insistit a esperar una sentència ferma per prendre mesures a Junts, mentre al Parlament "cal prendre decisions".

     
  • 9:15

    Jordi Nieva: "Laura Borràs haurà d'entrar a presó d'aquí a 2 o 3 anys si no hi ha un indult"

     

    El catedràtic de dret penal Jordi Nieva assegura que la sentència de Laura Borràs està "molt més fonamentada que qualsevol altra semblant" i afegeix que "analitza la prova amb un nivell de detall que no és habitual" en aquest tipus de casos. Sobre la petició d'indult, Nieva reconeix que "no és freqüent", però adverteix que si no hi ha un indult, Borràs "haurà d'entrar a la presó d'aquí a dos o tres anys, quan s'hagin esgotat tots els recursos". "No hi ha cap altre alternativa", adverteix. Ara bé, també reconeix que la sentència "té totes les possibilitats de ser revocada pel Tribunal Suprem, tret de les acusacions referides al jutge parcial. 

  • 8:43

    Els Mossos desarticulen un grup criminal de multireincidents especialitzat en furts i robatoris violents a Barcelona.

     

     

    Usaven patinets elèctrics per desplaçar-se ràpid i fugir després de fer les estrebades.

  • 8:25

    Trump imputat per haver pagat diners a una actriu porno a canvi del seu silenci.

     

     

    La justícia americana imputa Donald Trump per comprar presumptament el silenci d'una actriu porno amb qui va mantenir una relació. És una decisió sense precedents. Trump es converteix en el primer expresident dels Estats Units que haurà d'enfrontar-se a la justícia amb càrrecs penals.

  • 8:20

    CIBERATAC AL CLÍNIC | El pèrit judicial informàtic forense, Bruno Pérez, adverteix que les dades robades a l'Hospital Clínic permeten als delinqüents fer estafes molt més creïbles: "Es poden fer 'fishings' dirigits". 

  • 8:15

    Els pirates informàtics que van atacar l'Hospital Clínic publica dades sensibles robades.

     

     

    Els pirates informàtics que van atacar el sistema informàtic de l'Hospital Clínic, publiquen dades personals de pacients, sanitaris i col·laboradors del centre, després de no cobrar el rescat que demanaven de 4,5 d'euros. Els afectats podrien començar a rebre ara comunicacions dels ciberdelinqüents.

     
  • 8:10

    Govern i partits ultimen les propostes per a la cimera de l'aigua.

     

     

    El Govern celebra aquesta tarda la cimera de l'aigua amb l'esperança de trobar consensos i escoltar les propostes dels partits polítics per fer front a la sequera. Serà aquesta tarda i hi assistiran totes les formacions amb representació a la cambra, excepte de Vox.

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui divendres 31 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz