Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 30 de març de 2023 | El TSJC condemna Laura Borràs a 4 anys i mig de presó

  • El nou curs escolar començarà el 6 de setembre amb classes matí i tarda

  • Torna el perill alt d'incendi forestal a Catalunya, amb 29 comarques tenen el nivell 2 del pla Alfa activat.

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dijous passa per la condemna de 4 anys i mig de presó de Laura Borràs per part del TSJC en la sentència per les irregularitats dels contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Sobta, que la mateixa sala ha proposat que se li indulti part de la pena perquè no entri a presó. Els partits no independentistes li demanen que renunciï a l'escó de diputada i que el Parlament esculli un nou president.

El 6 de setembre començarà el curs a infantil, primària i secundària. Serà a jornada completa amb classes matí i tarda, sense lleure educatiu com l'any passat, tal com reclamaven les associacions de famílies.

El grup de ciberdelinqüents RansomHouse publica les dades del ciberatac que va patir l'Hospital Clínic. TVE ha tingut accés a les dades filtrades. S'han publicat llistes de pacients, contactes de proveïdors o registres de donants de teixits.

La vacuna contra la covid d'Hipra ja té l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament. La primera prova d’ADN feta a Santiago Laiglesia, nou investigat pel cas de l’assassinat a Helena Jubany, ha sortit negativa. Torna el perill alt d'incendi forestal a Catalunya. 29 comarques tenen el nivell 2 del pla Alfa activat.

Resum de notícies a Catalunya del 30 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:19

    Els taxistes es manifesten a l’aeroport del Prat per exigir més vigilància contra els conductors ‘pirates’

     

    Els taxistes de Barcelona es mobilitzen de nou, amb accions de protesta diàries a l'Aeroport de El Prat contra la presència dels que anomenen com a conductors "pirata", sense llicència de taxi què ofereixen els seus serveis als viatgers, cobrant tarifes fora de llei i per sobre de les regulades. Unes pràctiques què, denuncien, es fan davant la passivitat de les autoritats. Per visibilitzar-ho, cada cop que un d'aquests conductors tracti de captar clients a la zona d'arribades, faran sonar els clàxons dels taxis i les botzines i xiularan per crear un ambient de tensió i molestar els treballadors de les oficines de l'autoritat aeroportuària, AENA. 
     

  • 18:53

    Llum verda a la comercialització de la vacuna d'HIPRA contra la Covid-19

     

    La farmacèutica catalana Hipra ha anunciat que demanarà l'autorització de la seva vacuna a països de fora d'Europa una vegada el Comité de Medicaments d'Ús Humà de l'Agència Europea de Medicaments ha donat el seu vistiplau a l'autorització de la vacuna contra la Covid-19, coneguda com a 'Bimervax'. Ho ha anunciat la vicepresidenta executiva i directora de R+D i Registres de la farmacèutica, Elia Torroella, al costat del director de la Divisió de Salut Humana d'Hipra, Carles Fàbrega. L'EMA l'ha aprovat com a dosi de reforç en majors de 16 anys que hagen sigut vacunats prèviament almenys sis mesos abans amb una vacuna de Pfizer o Moderna.

  • 18:20

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | Pere Aragonès demana trobar fórmules perquè el Parlament funcioni "amb plenitud"

     

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat en una atenció davant els mitjans que el cas de Laura Borràs "no té cap mena de vinculació amb la repressió política i judicial que estan patint polítics vinculats amb l'1 d'octubre". "És una causa personal. S'han de saber separar", ha apuntat. D'altra banda, Aragonès ha demanat trobar les fórmules perquè les institucions de Catalunya puguin "funcionar amb plenitud" i que els grups parlamentaris han de "prendre les decisions que estiguin a les seves mans".

  • 17:42

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | Jordi Turull: "Ara mateix la presidència del Parlament es diu Laura Borràs"

     

    El secretari general de Junts, Jordi Turull, assegura que no negociarà un eventual indult a Laura Borràs a canvi del futur del país. D'altra banda, ha evitat parlar sobre la possible substitució a la presidència del Parlament. Assegura que activaran tots els mecanismes jurídics perquè la Junta Electoral Central "no interfereixi en la vida política del Parlament". Junts abordarà la substitució de Borràs quan s'hi trobi l'escenari i les decisions las prendrà als òrgans del partit.

  • 17:24

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | ERC prefereix esperar que la sentència sigui ferma

     

    Esquerra Republicana no demanarà que Laura Borràs deixi l'acta de diputada al Parlament de Catalunya fins que no hi hagi una sentència ferma, tal com indica el reglament de la cambra. Ara bé, considera que cal aprofitar la situació per bastir un nou acord per triar un president sobiranista en cas que la JEC intervingui. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, assegura que ERC entén que hi ha hagut "corrupció" en l'actitud de la presidenta suspesa, però que la pena és "desproporcionada" i que no hauria d'entrar a presó.

  • 17:15

    L'Hospital Clínic restableix la seva pàgina web després d'una caiguda d'unes dues hores



    La fallada s'ha produït sobre les 15 hores, però que no ha estat "greu", el portal torna a estar operatiu una vegada restablert l'error.  Aquesta caiguda es produeix el mateix dia que l'Hospital Clínic ha fet pública la filtració d'"una petita art" de les dades robades en el ciberatac de principis de març.

  • 17:06

    La població d'ossos al Pirineu continua creixent i ja són 76 exemplars

     

    El Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru al Pirineu (GSTOP) ha comptabilitzat fins a 76 exemplars al Pirineu durant el 2022. La xifra correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any i marca una tendència creixent, ja que al 2020 es va passar de 68 a 69 i al 2021 de 70 a 74 exemplars. Mentrestant, a Catalunya hi ha 38 exemplars d'os bru a la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Encara hi ha constància de les femelles Caramellita i Bambou, nascudes al 2002 i 2007, i d'altres més joves. També es confirma la presència de tres mascles a l'Alta Ribagorça: Sardo, New20-03 i New20-02. Així, el recompte és de 21 adults, 11 subadults i 6 cadells; amb 20 mascles, 17 femelles i 1 cadell de sexe que encara no s'ha pogut determinar.

  • 17:00

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | La Cup també demana a Laura Borràs que dimiteixi com a presidenta del Parlament

     

    La CUP ha demanat la dimissió immediata de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, després de la sentència condemnatòria del TSJC. El diputat Xavier Pellicer ha lamentat que la dirigent de Junts hagi posat els seus interessos per damunt del país: "Ha estat condemnada per uns fets que res tenen a veure amb l'independentisme".

  • 16:00

    Els municipis més contaminats de l'AMB no compleixen el 50% de recollida selectiva

     

    28 municipis de 36 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona no han complert el 2022 amb el 50% de la recollida selectiva dels residus marcada per la Unió Europa per dos anys abans, el 2020. I el que és pitjor, entre aquests 28 es troben els que generen més residus perquè tenen més població.

  • 15:20

    La Copa Amèrica generarà un impacte econòmic de 1.200 milions d'euros i uns 19.000 llocs de treball

     

    La Copa Amèrica generarà un impacte econòmic de 1.200 milions, xifra que equival a un 0,5% del PIB de Catalunya del darrer any, i uns 19.000 llocs de treball. "Volem que el fet d'acollir la Copa Amèrica ens deixi un llegat de transformacions i de prosperitat compartida, que vagi més enllà del valuós impacte de la seva celebració", hadit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Per la seva banda, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha comentat que la celebració de la competició permetrà avançar amb les actuacions previstes i que serviran de base per "construir el Port Vell del futur".

  • 14:51

    CAS HELENA JUBANY | La primera prova d’ADN feta a Santiago Laiglesia, nou investigat pel cas de l’assassinat a Helena Jubany, surt negativa.

     

     

    No s'ha trobat coincidències entre el seu material genètic i el de la bibliotecària de Mataró. Ara queda pendent una segona prova amb roba d’ella. Laiglesia va ser el principal investigat en la primera causa per l’assassinat, que fou arxivada el 2005  i que es va tornar a obrir el 2020, després de rebre noves proves aportades per la familia que sempre han defensat que algú la va llançar des d'un terrat, on la van trobar despullada i drogada. 
     

  • 14:16

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | El Govern demana l'indult per una pena "desproporcionada"

     

    La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, considera que han quedat acreditades les "males praxis" de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. En una atenció als mitjans de comunicació al Masnou (Maresme), Vilagrà ha apel·lat a l'indult, com també ho fan els mateixos jutges en la sentència, i que qualifica de "desproporcionada". 

  • 14:06

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | El PSC reclama a Borràs "fer un pas al costat"

     

    El PSC-Units ha demanat a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, que faci "un pas al costat" i es posa a disposició dels grups per "restablir" la normalitat a la cambra. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha dit que seria "raonable" que Borràs deixés vacant el càrrec "per responsabilitat".

  • 14:00

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | Ciutadans sorprès amb l'ajuda del TSJC a Borràs

     

    Ciutadans demanarà al Parlament i a la Junta Electoral Central (JEC) que li retirin l'acta de diputada a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. Ho ha avançat el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, just després que el TSJC hagi condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació, però amb la petició al govern espanyol d'un indult parcial perquè no sigui empresonada. Carrizosa s'ha mostrat sorprès per aquesta petició i ha reclamat al govern espanyol que no se li concedeixi. 

  • 13:20

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | Laura Borràs no es resigna i anuncia que continuara lluitant

     

    Després de conèixer la sentència, Laura Borràs s'ha dirigit a les portes del Parlament on l'esperaven desenes de persones, entre elles els principals dirigents de Junts per Catalunya i l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. La presidenta suspesa del Parlament ha denunciat que no ha tingut "un judici just" i ha descrit com una "aberració" la condemna del TSJC. En aquest sentit, ha insistit que el seu cas forma part d'una persecució judicial de l'Estat amb la intenció de destruir el moviment independentista. Borràs ha tornat a defensar la seva innocència: "No he comès cap delicte" i en aquest sentit, ha avançat que seguirà lluitant amb la confiança que un altre tribunal l'acabarà absolent

  • 13:26

    Detenen tres persones per un robatori violent a l'A-7 al seu pas per Cambrils

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a la matinada tres persones acusades d'un delicte de robatori amb violència i intimidació a l'autovia A-7, al seu pas per Cambrils. Els arrestats, dos homes i una dona de 18 i 19 anys, van robar i agredir amb una barra de ferro un home que estava canviant la roda del seu cotxe. Diverses patrulles policials van interceptar el turisme amb què van fugir els lladres a la carretera N-340, a Tarragona. En l'escorcoll, es van localitzar tres passamuntanyes, una barra de ferro, un rellotge, documentació bancària i un telèfon mòbil de la víctima. Els detinguts, que acumulen disset antecedents policials, passaran a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Reus pròximament.

  • 13:03

    Catalunya suma tres nous SIE davant l'augment de casos de violència masclista

     

    Les dones víctimes de violència masclista i els seus fills poden trobar atenció i acompanyament de forma gratuïta als Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE). Catalunya compta amb 17 centres que ajuden aquestes dones, però davant el creixent nombre de casos, la Generalitat en sumarà tres nous: a Vic, a Reus i a la comarca de la Selva. A més, pagarà un 10% més a les entitats que tenen treballadors als SIE. 

  • 12:51

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS | La líder dels comuns, Jéssica Albiach assegura: "No hauríem d'haver arribat a aquesta situació, hi hem arribat pel partidisme d'uns i la covardia dels altres, i per això demanem la dimissió immediata de Borràs."

  • 12:45

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS L'ANC denuncia la injustícia de la sentència

     

    L'ANC ha reaccionat a través de les xarxes a la sentència del cas Borràs advertint que el mateix TSJC és conscient de la injustícia de la condemna de 4 anys i mig de presó contra la presidenta suspesa del Parlament. Ho justifica perquè "ells mateixos demanen un indult". "Més que justícia, sembla una burla cruel". 

  • 12:20

    SENTÈNCIA CAS BORRÀS 4 anys i mig de presó per Laura Borràs per les irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes

     

    El TSJC ha decidit condemnar la líder de Junts, Laura Borràs, a 4 anys i mig de presó per falsedat i a 13 anys d'inhabilitació per prevaricació per les irregularitats de les contractacions quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La sala proposa al Govern l'indult parcial per Laura Borràs en referència exclusivament a la pena de 4 anys de presó imposada, en el temps que excedeixi dels dos anys. La sentència no és ferma i encara es pot recórrer.

  • 11:15

    El grup RandomHouse publica les dades del ciberatac que va patir l'Hospital Clínic.

     

     

    TVE ha tingut accés a les dades filtrades. S'han publicat llistes de pacients, contactes de proveïdors o registres de donants de teixits, proveïdors o registres de donants de teixits. 

     
  • 11:23

    USTEC ocupa el Departament d'Educació el dia de la presentació del nou calendari escolar

     

    El sindicat ha entrat per la força en la seu del departament minuts abans de la presentació del nou calendari escolar. USTEC ha denunciat una “nova imposició” i s'han reunit a dins de la conselleria per decidir accions de resposta. El curs 2023-24 començarà el 6 de setembre en les etapes d’infantil, primària i ESO i el dia 12 per a la Formació Professional i serà 100 % lectiu i sense tardes de lleure.

  • 10:55

    La inflació cau fins el 3,3% respecte el març del 2022

     

    L'Índex de Preus de Consum (IPC) a l'Estat ha caigut fins al 3,3% al març, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de més de dos punts per sota de la xifra registrada al febrer (6%) i s'explica per la moderació dels preus de l'electricitat i els carburants. Cal tenir en compte que es tracta de l'indicador interanual, és a dir, que compara els preus amb el mateix mes de l'any anterior i precisament el març del 2022, arran de l'esclat de la guerra a Ucraïna, l'IPC es va disparar fins al 9,8%.

     

    Pel que fa a la variació mensual, en comparació amb el febrer els preus han pujat un 0,4% . La inflació subjacent ha baixat per primer cop des del setembre, fins al 7,5%.

  • 9:15

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | El portaveu del PDeCAT - Partit Demòcrata al Congrés, Ferran Bel, creu que és "una obvietat" que va existir l'Operació Catalunya i l'emmarca en l'estratègia de l'expresident del Govern central, Mariano Rajoy: "Quedarà palès al llarg dels propers dies".

    Bel veu "evident" que Rajoy hauria de comparèixer a l'Operació Catalunya: "Independentment del que surti avui, no ho descartaria".

     
  • 9:21

    Estabilitzat un incendi sense ferits al restaurant del càmping a Roda de Berà

     

     

    Els bombers donen per estabilitzat l'incendi que ha fet col·lapsar el restaurant del Càmping Arc de Barà, al municipi de Roda de Berà (Tarragonès). Tot i que no hi ha ferits, es tracta d'un edifici construït únicament amb fusta, fet pel qual el foc ha avançat amb molta rapidesa. L'avís s'ha rebut a les set del matí i onze dotacions dels Bombers de la Generalitat s'han traslladat al lloc dels fets. 

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 30 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:17

    Els Mossos d'Esquadra desarticulen un grup criminal especialitzat en el robatori de càrregues de camions estacionats en àrees de servei a l'AP-7.

     

     

    Els lladres actuaven de nit, aprofitant que els camioners estacionaven el vehicle per dormir i, en la meitat dels fets, els autors van emprar violència i intimidació per assegurar el robatori, fins al punt que un d’ells va amenaçar-los amb una arma de foc. Els autors carregaven les mercaderies sostretes en furgonetes que prèviament havien robat i les emmagatzemaven o distribuïen. Els Mossos han desmantellat dos d’aquests magatzems.

  • 8:15

    Ponsatí retreu a Metsola que sigui "incapaç de reaccionar" per defensar la seva immunitat.

     

     

    La presidenta de l'Eurocambra deriva al comitè d'Afers Jurídics la petició d'empara de Ponsatí.

  • 8:10

    El Congrés dels Diputats ha constituït la comissió per investigar les actuacions polítiques i policials de l'anomenada 'Operació Catalunya' durant el govern presidit per Mariano Rajoy.

  • 8:05

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya farà pública aquest migdia la sentència sobre el cas de Laura Borràs.

     

     

    La presidenta del Parlament suspesa fa front a una petició de pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes.

     
  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 30 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz