Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya, 20 de març de 2023 | Comença a Madrid la missió europea d'investigació pel cas Pegasus

  • Casado declara per les injúries sobre el català a les escoles

  • La moció de censura de Vox marca la setmana política i afecta la comissió de Pegasus

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dilluns passa pel cas Pegasus. Una delegació d'eurodiputats ha arribat avui a Madrid per interessar-se pel suposat espionatge a polítics independentistes i també del Govern espanyol. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi reunirà com a afectat. No està tan clar que ho facin els diputats de Junts, que han demanat tenir una trobada amb els europarlamentaris.

La setmana política vindrà marcada per la moció de censura de Vox a Pedro Sánchez, que arrencarà demà i que entorpeix l'agenda. L'independentisme parla obertament de "boicot".

Quant al cas del professor de la UAB denunciat per assetjament sexual i laboral, està des d'avui i durant 14 mesos inhabilitat de sou i feina. Vuit investigadores doctorandes van denunciar-lo i 80 alumnes més havien presentat queixes per mala praxi.

La primavera arriba aquest dilluns en ple episodi de sequera extrema i amb les pitjors xifres dels darrers 30 anys. Una falta d'aigua que incrementa el risc d'incendis.

Resum notícies a Catalunya: 20 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:23

    S'ajorna de nou la Comissió d'Investigació sobre Pederàstia

     

    PSC i Junts forcen que el Parlament ajorni l'arrencada de la comissió d'investigació sobre la pederàstia a l'església. Esquerra CUP i Comuns han proposat la validació "parcial" del pla de treball i citar ja les víctimes, tres mesos després de la constitució de la comissió, mentre els grups determinen noms i cognoms dels testimonis. En qüestió que els centres implicats en els abusos a menors declarin o no com a tals, recordem, els testimonis estan obligats a comparèixer. 

  • 18:45

    Els Mossos creen una app per apropar les comissaries als mòbils

     

    Els Mossos han creat una aplicació mòbil per potenciar la comunicació amb la ciutadania i ser més accessibles. L'eina es presenta com una comissaria virtual que inclou un enllaç directe amb el 112, així com apartats per fer tràmits, trobar la comissària més propera o demanar cita prèvia. Està disponible en català, castellà i anglès i incorpora un canal de WhatsApp específic per a víctimes de violència masclista, així com accés a les bústies de correu que el cos té per informar sobre aquests casos, situacions d'odi i discriminació, terrorisme o internet segura.

     

    La previsió és que abans de finals d'any l'instrument pugui començar-se a usuar per fer denuncies senzilles, com pèrdues de documentació o autoritzacions per viatjar a l'estranger.

  • 18:31

    L'L3 del metro de Barcelona, interrompuda entre Paral·lel i passeig de Gràcia per l'avaria d'un tren

     

    L’avaria d’un tren a l’estació de Liceu ha obligat a tallar el funcionament de la línia 3 del metro de Barcelona durant uns minuts. Ara per ara, el servei no funciona entre les estacions de Paral·lel i passeig de Gràcia. 

  • 17:51

    Trias manté la seva oposició a continuar amb les obres del tramvia més enllà de Verdaguer

     

    L'exalcalde de Barcelona i candidat de Junts a l'alcaldia, Xavier Trias, ha mantingut aquest dilluns la seva oposició a connectar el tramvia per l'avinguda Diagonal de Barcelona més enllà de Verdaguer si guanya les eleccions municipals, malgrat la posició de la Generalitat. Ho ha dit en un acte en el Circulo Ecuestre després que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, hagi recalcat el "compromís" del Govern amb la infraestructura que, segons ell, transformarà la vida de la gent i respon a la realitat actual per a fer front al canvi climàtic.

  • 17:30

    La missió del PE que investiga el cas Pegasus es reuneix amb una delegació del Parlament a Madrid

     

    "Volem transparència i informació", és la petició que ha fet la delegació del Parlament que ha viatjat aquest dilluns a Madrid ha traslladat a la missió comunitària que investiga el cas Pegasus. L'entrevista ha estat breu, d'en prou feines una hora, però ha servit perquè les forces independentistes tornessin a posar el focus en la "vulneració de drets" de la que diuen sentir-se víctimes i la impotència perquè el govern espanyol no té, denúncia, "la intenció d'arribar fins al fons de la qüestió".  Un altre fet destacable ha estat la sintonia que han tornat a mostrar en les seves intervencions els representants d'ERC i Junts. 

  • 17:29

    22 dotacions dels Bombers treballen per apagar un foc envoltat de camps entre Xerta i Paüls

     

    18 dotacions terrestres i quatre d'aèries dels Bombers treballen des de dos quarts de tres de la tarda per apagar un foc de vegetació forestal declarat entre Xerta i Paüls, ambdós municipis del Baix Ebre. Les flames estan situades a uns 700 metres de la carretera TV-3541, i segons indiquen els Bombers, els dos flancs de l'incendi baixen pel coll de les Saleres i estan rodejats de camps. Això, afegeix la mateixa font, dona opcions als efectius sobre el terreny a baixar la intensitat de les flames. Fins al moment s'ha descartat desallotjar les masies disseminades de la zona per un foc que, segons les primeres estimacions, afecta unes cinc hectàrees de superfície.

  • 17:00

    Olot engega una campanya contra la discriminació en l'accés a l'habitatge

     

    Aquest dimarts és el Dia Internacional contra el Racisme, i coincidint amb aquesta jornada, l'Ajuntament d'Olot ha engegat una campanya per combatre la discriminació en l'accés a l'habitatge. Una realitat silenciada que, segons l'oficina d'Igualtat de Tracte, gairebé mai es denuncia.

  • 16:26

    Sant Cugat del Vallès destinarà 212.000 euros per minimitzar l'increment del cost energètic al comerç i la restauració

     

    L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha obert una línia d'ajuts econòmics per minimitzar l'impacte de l'increment de la despesa elèctrica als locals de restauració i serveis personals. Amb una dotació de 212.567 euros, la quantia de l'ajut serà d’un màxim de mil euros per persona, independentment del nombre d'establiments. El consistori detalla que es concedirà l'aportació econòmica per ordre de sol·licitud, en funció del compliment dels requisits establerts, i fins que s'exhaureixi el pressupost disponible. 

  • 16:01

    Els Mossos reprenen amb l'Aula de Teatre de Lleida la campanya "seguretat en escena"

     

    Després de la pausa per la pandèmia, els Mossos han reprès amb l'aula de teatre de Lleida la campanya "seguretat en escena", una campanya per a prevenir i conscienciar la gent gran d'enganys i estafes, ara sobretot a internet.

  • 15:30

    La relació entre productors i xefs, eix de la 9a edició del Fòrum Gastronòmic de Girona

     

    Aquests dies se celebra a Girona el Fòrum Gastronòmic, que enguany proposa debatre sobre la relació entre productors i cuiners. Per avui i demà s'han programat una seixantena de tallers i ponències destinades a professionals del sector.

  • 14:18

    5 detinguts per cultivar prop de 6000 plantes de marihuana a Sant Vicenç de Castellet

     

    Els Mossos detenen 5 homes, d'entre 30 i 55 anys, acusats de cultivar prop de 6.000 plantes de marihuana en una nau de Sant Vicenç de Castellet. La investigació va començar a principis de març i, després de diverses indagacions, dijous la policia va entrar a la nau, on hi van localitzar quatre estances amb 5.904 plantes. Totes elles amb una altura d'entre 60 i 80 centímetres. Dins de la nau hi havia quatre homes, que van quedar detinguts. Dos d'ells han entrat a presó i els altres dos han quedat en llibertat després de passar a disposició judicial.

     

    A banda, la policia també va detenir una cinquena persona a Manresa. Es tracta d'un agent immobiliari que hauria facilitat el lloguer de naus industrials per al cultiu de cànnabis.

  • 14:16

    L'Audiència de Tarragona rebaixa de 18 a 11 anys de presó la condemna a dos homes per violació

     

    La Secció Segona de l'Audiència de Tarragona ha estimat el recurs de la defensa de dos homes condemnats a 18 anys de presó cadascun per violació i cooperació necessària per a agressió sexual rebaixant la pena final a 11 anys. L'executòria dictada pels magistrats aplica les penes previstes en la nova llei del "només sí és sí", com a més favorable per al condemnats, i les revisa en tots dos casos situant-les en la forquilla més baixa perquè en la comissió dels fets "no s'aprecia una violència excessiva".

     

    Tots dos van ser condemnats originalment, en una sentència de febrer de 2022, a dotze anys de presó, per violació, i sis anys més per cooperació necessària per a agressió sexual l'agost de 2020.

  • 14:13

    Pablo Casado admet que no va contrastar les seves paraules sobre el català a les escoles, però "ho tornaria a fer"

     

    Segons ha pogut confirmar Ràdio 4, l'expresident del PP, Pablo Casado, ha admès aquest dilluns davant el jutge que no va contrastar les declaracions que va fer el desembre de 2021 sobre el català a les escoles perquè sortien en els mitjans de comunicació, encara que ha assegurat que "el tornaria a fer". Casado ha estat citat com investigat per presumptes injúries en dir que a Catalunya els professors tenen instruccions de no deixar anar al bany als nens que parlen en castellà. L'expresident del PP ha declarat per videoconferència i ha explicat que les informacions sobre el català a l'escola "les va treure dels mitjans de comunicació i, com la Generalitat no s'havia querellat contra ells, les donava per bones".

  • 13:45

    El tramvia entre Glòries i Verdaguer veurà la llum d'aquí a un any

     

    Fa tot just un any que van començar les obres del tramvia a la Diagonal de Barcelona. Una primera fase que permetrà allargar el servei fins al carrer Girona, on hi haurà previsiblement la parada de Verdaguer, i que veurà la llum d'"aquí a un any". Així ho ha assegurat la tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, en una visita a les obres amb l’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez.

  • 13:30

    Els Mossos creen una app en forma de comissaria virtual

     

    Els Mossos han creat una aplicació mòbil per potenciar la comunicació amb la ciutadania i ser més accessibles. L'eina es presenta com una comissaria virtual que inclou un enllaç directe amb el 112, així com apartats per fer tràmits, trobar la comissària més propera o demanar cita prèvia. Està disponible en català, castellà i anglès i incorpora un canal de WhatsApp específic per a víctimes de violència masclista, així com accés a les bústies de correu que el cos té per informar sobre aquests casos, situacions d'odi i discriminació, terrorisme o internet segura.

     

    La previsió és que abans de finals d'any l'instrument pugui començar-se a usuar per fer denuncies senzilles, com pèrdues de documentació o autoritzacions per viatjar a l'estranger.

  • 12:58

    Casado declara com a investigat per les presumptes injúries sobre el català a l'escola

     

    L'expresident del PP Pablo Casado declara com a investigat al jutjat d'instrucció 29 de Barcelona per presumptes injúries i calúmnies sobre l'ús del català a les escoles. La Generalitat es va querellar contra ell per considerar que atacava el sistema educatiu i el professorat de Catalunya. La seva declaració com a investigat ha estat avui, per videoconferència des de Madrid i a porta tancada, tot i que originalment havia de ser el 30 de gener. L'exlíder popular va fer aquestes declaracions enmig de la polèmica política per la decisió judicial que va obligar un grup d'una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de les classes en castellà.

  • 12:21

    Se celebra el judici de CCOO contra el Decret de Plantilles del Departament d'Ensenyament del 2021

     

     

    CCOO considera que el Decret de Plantilles del 2021 fomenta discriminacions per raons de gènere i d'edat, i no té en compte gent amb fills ni persones amb malalties cròniques. A més, considera que no respecta els principis d'igualtat, mèrit i capacitat. És per això que CCOO va impugnar el Decret l'any 2021 i, dos anys més tard, se celebra el judici a Barcelona. 

  • 11:56

    L'independentisme acusa la Moncloa d'aprofitar la moció de Vox per fer boicot a la missió europea del cas Pegasus

     

    La delegació del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus, ja es troba a Madrid, on de moment, no té a l'agenda cap entrevista ni amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ni cap dels seus ministres. De fet, l'únic membre de l'executiu espanyol que s'asseurà amb la missió comunitària és Pasqual Navarro, secretari d'Estat d'Afers Europeus. La coincidència amb la celebració a partir d'aquest dimarts de la moció de censura de Vox ha acabat entorpint l'agenda i l'independentisme parla obertament de "boicot".

  • 11:07

    L'economia catalana va avançar un 2,7% interanual en el quart trimestre de 2022

     

    En el conjunt de l'any el PIB català va créixer un 5,5%. Malgrat l'increment, l'economia catalana va experimentar una desacceleració del seu creixement al llarg de 2022, ja que va arrencar el primer trimestre amb un 8%, es va relaxar en el segon fins al 6,5%, va continuar frenant en el tercer amb un 5% i va acabar l'any amb aquest 2,7% interanual.

  • 10:58

    El sector dels crematoris d'animals de companyia acusa l'Ajuntament de Barcelona de competència deslleial

     

    El sector de crematoris d’animals de companyia acusa l’Ajuntament de Barcelona de competència deslleial després que el regidor i president de Cementiris, Eloi Badia, anunciés que la ciutat comptaria amb un servei de cremació i inhumació per a mascotes l’any 2024. “Considerem que és una clara intromissió”, han dit en un comunicat.

     

    Els professionals han manifestat la seva “sorpresa” i “indignació” davant de la iniciativa del consistori i han assegurat que els serveis estan “completament satisfets des de fa anys al sector privat”. Asseguren que l’Ajuntament no ha dialogat amb el sector i alerten que defensaran els drets del col·lectiu.

  • 10:39

    Set detinguts a Barcelona i Sabadell com a presumptes responsables de 9 prostíbuls

     

    La policia nacional ha desmantellat una xarxa de prostíbuls clandestins que operaven Sabadell i Premià de Mar (Barcelona), Palamós (Girona), Inca (Mallorca) i Alacant. Aquests bordells ubicats en cases particulars estaven dirigits per ciutadans xinesos que explotaven dones de nacionalitat també xinesa en situació irregular. Als set detinguts se’ls atribueixen els delictes de pertinença a organització criminal, prostitució coactiva i contra el dret dels ciutadans estrangers. Els agents han alliberat 16 dones, nou en situació irregular segons la Policia, que "exercien la prostitució obligades, mitjançant abús de superioritat i per la situació de necessitat i vulnerabilitat".

  • 10:19

    12 km de retencions a l'AP-7 per un accident a l'altura de Parets del Vallès

     

     

    Un accident de trànsit a l'AP-7 ha obligat a tallar un carril en sentit sud i ha provocat més de 12 kilòmetres de retencions entre Parets i la Roca del Vallès. L'accident ha ocorregut passades les 8 del matí i cap a les 09:40 h ja s'havia reobert la circulació a tots els carrils. 

  • 9:20

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, lamenta que el PSOE trobi ERC com a aliat per "tapar les vergonyes" i la "porqueria de les clavegueres de l'Estat": "Em sembla inèdit, m'entristeix i no m'agrada".

     
  • 9:36

    Investiguen l'apunyalament d'un home en una baralla de matinada

     

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen l'apunyalament d'un home en una baralla de matinada al Poble-sec, Barcelona. Segons fonts policials, la baralla ha estat entre dos homes i els Mossos estan investigant per determinar-ne l'autor. De moment no hi ha detinguts i la víctima es troba hospitalitzada. 

  • 8:40

    Una persona amb cremades i amb intoxicació lleu en un incendi en un pis a l'Hospitalet.

     

     

    Els Bombers han extingit un incendi en un pis a l'Hospitalet de Llobregat en què una persona ha patit cremades i intoxicació lleus. Set dotacions del cos d'emergències s'han desplaçat fins a l'incendi i han extingit el foc a primera hora d'aquest dilluns.

    Un cop apagat el foc i revisat l'edifici, els veïns que han marxat de l'edifici han tornat a casa cap a les vuit del matí.

     
  • 8:35

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 20 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:30

    Ada Colau denuncia a la Fiscalia un missatge viral que l'acusa de comprar vots.

     

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha denunciat a la Fiscalia els autors d'un missatge fals, difós per xarxes socials, on s'explica que l'alcaldessa, Ada Colau, ha permès empadronar 1.600 magrebins en un sol pis perquè cobrin ajudes socials a canvi dels seus vots. Entre els autors identificats hi ha juristes, psicòlegs, guàrdies civils i inspectors de policia, que seran investigats per un presumpte delicte d'odi.
     

     

  • 8:25

    Augmenta la presència d'armes blanques als instituts.

     

     

    A les comarques de Girona, els comisos han pujat un 55 % en quatre anys i els delictes amb navalles, un 23 %.  Davant aquesta situació, els Mossos han engegat una campanya als instituts per limitar la presència d'armes blanques i prevenir delictes. Han començat pels centres de Girona, on ja han requisat ganivets i navalles a alguns alumnes. Fan xerrades als adolescents a partir dels 14 anys, que ja són penalment imputables, perquè prenguin consciència dels riscos que comporta dur i usar armes blanques.

     
  • 8:20

    Les reserves d'aigua i les estacions d'esquí, pendents de les properes nevades.

     

     

    El futur també dependrà del desglaç de la neu que ha anat caient de forma irregular. Les estacions d'esquí confien que encara nevi les pròximes setmanes i poder oferir força quilòmetres esquiables de cara a Setmana Santa. Les altes temperatures han provocat el tancament d'algunes pistes d'estacions com Vàlter 2000 i la Molina.

  • 8:15

    La primavera arriba aquest dilluns en ple episodi de sequera extrema i amb les pitjors xifres dels darrers 30 anys.

     

     

    Una falta d'aigua que afecta, directament, el risc d'incendis. Els agents rurals han avançat més d'un mes algunes tasques de prevenció, com la vigilància dels marges de les carreteres o la inspecció a les línies d'alta tensió. Els Bombers també han ampliat la campanya forestal de 3 a 4 mesos. 

  • 8:10

    La moció de censura marcarà l'agenda política de la setmana.

     

     

    La setmana política vindrà marcada per la moció de censura de VOX al president, Pedro Sánchez, que arrencarà aquest dimarts. Serà la sisena de la democràcia i no s'espera que tiri endavant, ja que cap altre partit hi donarà suport. 

    La moció, assegura el PSOE, servirà per confrontar la gestió que ha fet l'executiu aquests anys en contraposició del projecte de la dreta i l'extrema dreta i retreuen la seva postura al PP.

     
  • 8:05

    La missió del Parament Europeu sobre Pegasus arriba a Madrid per investigar, sobre el terreny, l'ús d'aquest programa de cibervigilància. 

     

     

    Finalment, no es reuniran ni amb Pedro Sánchez ni amb cap ministre. La missió del Parament Europeu sobre Pegasus arriba avui a Madrid per investigar, sobre el terreny, l'ús d'aquest programa de cibervigilància. Finalment no es reuniran ni amb Pedro Sánchez ni amb cap ministre. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí les notícies més destacades d'última hora a Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz