Cataluña
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 9 de març de 2023 | Tres persones perden la vida en un accident a la mina de potassa de Súria

  • Pere Aragonès anuncia la convocatòria d'una cimera de l'aigua per abordar la sequera

  • Descarrila el primer eix d'un tren de Rodalies a l'entrada del túnel de la Sagrera

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dijous passa per la mort de tres treballadors en un accident a les mines de potassa de Súria. Un d'ells era geòleg i els altres dos estudiants d'un màster d'enginyeria de la UPC. D'altra banda, 60 passatgers d'un tren de Rodalies Mataró-L'Hospitalet han hagut de ser transbordats després que hagi descarrilat el primer vagó del comboi quan entrava al túnel de la Sagrera de Barcelona.

La família de la menor víctima d'una presumpta agressió sexual grupal al centre comercial Màgic de Badalona compta amb protecció policial per amenaces de mort. D'altra banda, un informe dels Mossos d'Esquadra revela un increment del 8% dels desapareguts a Catalunya. Pràcticament, una tercera part dels 3.620 casos del 2022 eren adolescents.

Al Parlament, després de l'aturada amb motiu del 8M, es reprèn el ple que divendres ha d'aprovar definitivament els pressupostos de la Generalitat. El president Aragonès anuncia una "cimera de l'aigua" amb els partits del Parlament per abordar la situació de sequera.

Fiscalia demana 2 anys i 10 mesos de presó per a l'exalcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, per un suposat delicte de prevaricació per permetre la instal·lació de dues antenes de telefonia sense llicència. Un estudi del CEO revela que els catalans sobredimensionen la presència de població immigrada. El mateix informe adverteix que tres quartes parts de les dones considera que no tenen prou drets.

En clau cultural destaca que Barcelona ampliarà la "superilla literària" de Sant Jordi a les Rambles i el districte de Gràcia.

Resum de notícies a Catalunya del 9 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:11

    La UB instal·la un aparell de Ressonància Magnètica Nuclear únic a Europa

     

    El nou equipament crea un camp magnètic 500.000 vegades més intens que el terrestre. Ha comptat amb una inversió de prop de 9 milions d'euros i està obert a tota la comunitat científica. Gràcies a aquesta tecnologia es poden estudiar millors àrees com la investigació contra el càncer o el disseny de nous fàrmacs. A la presentació hi han assistit entre d'altres el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, el conseller de recerca i universitats, Joaquim Nadal, i la ministra de ciència i innovació, Diana Morant, qui ha destacat la importància de comptar amb equipaments com aquest. L'aparell de ressonància magnètica nuclear ha estat finançat amb Fons Next Generation i suposarà un salt qualitatiu per al Campus Diagonal de la UB

  • 19:28

    Activat el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques de Catalunya per l’increment del perill d’incendi forestal

     

    En concret, s’activarà a set comarques barcelonines, cinc comarques tarragonines i tres comarques de l’Ebre. L’activació ve motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l’entrada de vent de Ponent. El Cos d’Agents Rurals fa una crida a extremar les precaucions davant d’aquest episodi, que s’allargarà tot el cap de setmana. S’han suspès 24.838 activitats de risc d’incendi previstes per demà a les comarques afectades, de la meitat sud de Catalunya.

  • 19:07

    Es mantenen els retards a Rodalies pel descarrilament d'un vagó a la Sagrera

     

    Renfe ha finalitzat fa una mica més de mitja hora el transbordament de 60 viatgers que han quedat tancats en un tren procedent de Mataró a La Sagrera per una sortida de via d'un dels "boggies" del tren, una de les peces del vagó formada per dos eixos. Mentre Renfe i Adif investiguen les causes del sinistre, es manté la circulació en via única entre el Clot i Sant Adrià, amb dos trens per hora i sentit a la R1 i RG1. El problema està afectant també indirectament als trens de la R3 i R4 que circulen amb retard, encara que la direcció de Renfe calcula que els horaris es recuperaran de manera progressiva.  

  • 18:00

    Pere Aragonès confirma la identificació dels 3 cadàvers de Súria 

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès s'ha desplaçat al lloc de l'accident de la mina de Súria i ha explicat que la recuperació dels 3 cadàvers ha estat especialment complicada perquè s'havia de garantir la seguretat dels equips de rescat. 

    Alhora ha volgut traslladar el condol als familiars i als seus companys i agrair la tasca que ha procedit a estabilitzar la galeria on ha ocorregut l'accident i han permès recuperar els cossos. Aragonès ha afegit que els Mossos col·laboren per intentar determinar que ha pogut fallar.

  • 17:38

    Els autors del ciberatac al Clínic demanen diners per les dades segrestades

     

    L'empresa dedicada al cibercrim Ransom House, autora del ciberatac a l'Hospital Clínic de diumenge passat, ha demanat diners als responsables del centre sanitari per retornar-los les dades segrestades, segons ha confirmat a Catalunya Ràdio Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de la Generalitat. Marcén ha reiterat, com s'ha fet des del primer moment, que no es pagarà cap rescat. Els ciberdelinqüents s'han posat en contacte amb la Generalitat a través de missatges, però el secretari de Telecomunicacions, ha afirmat que no hi ha cap negociació amb ells. 

  • 17:20

    Recuperats els cossos sense vida dels tres atrapats a la mina de Súria

     

    Els equips d'emergència recuperen els cossos sense vida del geòleg i els dos estudiants de la UPC de Manresa que han quedat atrapats a la mina de potassa de Súria després d'hores de tasques de recerca. Els fets han ocorregut prop de les 9 del matí d'avui quan els serveis d'emergència han rebut un avís que hi ha hagut un despreniment a 900 metres de profunditat. Les causes encara es desconeixen.

  • 17:09

    Descarrila part d’un tren a l’entrada del túnel de la Sagrera sense causar ferits

     

     

    Part d’un tren ha descarrilat aquest dijous a les 16.30 hores a l’entrada del túnel de la Sagrera, a la boca de Mataró, segons ha informat Renfe, que ha afegit que l’accident no ha causat ferits en primera instància. Els 60 viatgers del tren han estat transbordats i se circularà en via única fins que els tècnics encarrilin el vehicle. Les causes de la incidència s’estan investigant. Les línies R1 i RG1 prestaran servei parcial, amb dos trens per hora i sentit. La incidència també afecta l'R3 i R4. 

  • 17:03

    Consternació pel triple accident mortal per un despreniment a la mina de potassa de Súria

     

    Tres persones han mort aquest dijous arran d'un despreniment en la mina de potassa de Súria, al Bages. Els fets han ocorregut a 900 metres de profunditat per causes que encara es desconeixen, tot i que l’última revisió a la mina va ser fa tres setmanes i els sindicats també asseguren que les mesures de seguretat eren correctes. Ara continuen les tasques de rescat per recuperar els cossos dels tres treballadors.

  • 16:26

    El Parlament torna a citar Pedro Sánchez perquè declari pel cas Pegasus

     

    La comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pegasus d'espionatge a l'independentisme ha tornat a citar per al 14 de març al president del Govern, Pedro Sánchez, i als ministres que no van comparèixer en la sessió parlamentària del dia 3 de març. La Cambra els cita perquè declarin com a testimonis al costat d'altres dirigents que no es van presentar, i la compareixença dels quals es va acordar a proposta d'ERC, Junts i la CUP. A més de Sánchez, el Parlament va cridar a declarar a les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

  • 15:57

    Continua la investigació per la presumpta violació grupal a una menor a Badalona

     

    La unitat de Menors dels Mossos d'Esquadra continua investigant per intentar localitzar el sisè menor que hauria participat en la presumpta violació grupal de la menor d'11 anys de Badalona. Des del mateix cos, la portaveu Montserrat Escudé ha expressat la seva preocupació per les creixents xifres de menors autors i víctimes de delictes sexuals. Per la seva banda la DGAIA, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, ha obert expedients per investigar els 3 menors de 14 anys que van agredir sexualment la menor.

  • 15:37

    El Govern actualitza els protocols de prevenció de l'assetjament sexual i psicològic dins la Generalitat

     

    L'objectiu és garantir espais de treball segurs per tothom a l'àmbit laboral de l'administració de la Generalitat i s'estableixen tres novetats principals. La fixació d'un termini màxim de 15 dies per la tramitació d'una sol·licitud d'intervenció per part d'una víctima d'assetjament sexual. La formació obligatòria de tots els treballadors de la Generalitat en matèria d'igualtat, inclosos els alts càrrecs del Govern i l'acompanyament dels funcionaris afectats, fins i tot si l'assetjament ha tingut lloc fora de l'àmbit laboral.
     

  • 14:53

    La Generalitat destinarà 1,5 milions a habilitar allotjaments privats de temporers durant la campanya agrària

     

    Aquesta era una llarga reivindicació del pagesos. Ho ha anunciat avui la delegada del govern a Lleida, Montse Berges a la primera reunió per planificar la campanya de la fruita. Una campanya de la fruita que preveuen farà falta mà d'obra. Des de l'any 2006 el govern de la Generalitat no donava ajuts als pagesos per l'allotjament de temporers. Aquesta dotació d'un milió i mig d'euros ha estat ben rebuda pel sector, però li han demanat celeritat.

  • 14:33

    Tots els treballadors de la Generalitat hauran de fer una formació obligatòria en matèria d'Igualtat

     

    És una de les mesures que introdueix el Govern en l'actualització dels protocols per a la prevenció de l'assetjament sexual i de l'assetjament psicològic en l'àmbit laboral de la Generalitat. A més, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat noves mesures de conciliació per aquests treballadors públics. Podran justificar absències curtes amb una declaració responsable i s'amplia a 14 anys la flexibilitat horària per acompanyament dels fills i els permisos de lactància.
     

  • 14:11

    La Fiscalia demana 2 anys i 10 mesos de presó i 10 d'inhabilitació per Xavier Garcia Albiol

     

    La petició respon a la investigació per un suposat delicte de prevaricació. El ministeri públic assegura que Albiol va tolerar la instal·lació de dues antenes de telefonia que haurien operat sense llicència entre 2012 i 2018. Les empreses no haurien pagat impostos per ocupar un espai públic. L'escrit encara no ha estat presentat al jutjat, però Albiol considera que no és casual que la notícia transcendeix a només dos mesos de les municipals. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha reclamat al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que expulsi del partit a l'exalcalde de Badalona.

  • 13:34

    El 74% de les dones creuen que no tenen prou drets, segons el CEO

     

    El 74% de les dones creuen que encara no tenen prou drets, segons un enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) a 5.569 persones. En canvi, el 18% diu que ja tenen els drets que han de tenir. La mateixa pregunta als enquestats homes dona xifres diferents. El 60% creu que les dones encara no tenen prou drets, el 30% diu que ja tenen els que han de tenir mentre que el 7% diu que se'ls ha concedit massa drets.

     

    Pel que fa a la concessió de drets a lesbianes, gais i bisexuals, un 79% dels enquestats que manifesten ser d'aquest col·lectiu considera que no té prou drets. En canvi, les persones no LGBT+ creuen, en un 56%, que les lesbianes, gais i bisexuals no tenen prou drets.

  • 13:27

    Dos dels morts a la mina de Súria eren estudiants de màster de la UPC

     

     

    Els tres treballadors morts a la mina de potassa de Súria per un esfondrament a 900 metres de profunditat eren geòlegs. Dos d'ells eren estudiants de màster a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). Un d'ells, a més, estava fent les pràctiques a l'empresa en el marc d'un conveni educatiu. La UPC ha expressat el seu condol i ha convocat un minut de silenci.

  • 13:22

    Barcelona amplia la "superilla literària" de Sant Jordi a Rambles i Gràcia, però perd Consell de Cent



    La "superilla literària" que es va estrenar l'any passat per a la diada de Sant Jordi, amb el passeig de Gràcia com a eix, s'ampliarà el pròxim 23 d'abril a les Rambles i al districte de Gràcia, amb el que es guanyarà un 10% de superfície. El president de la Cambra del Llibre de Catalunya ha destacat la "consolidació" d'aquest model. Això sí, el carrer del Consell de Cent es quedarà fora del projecte per les obres de la superilla de l’Eixample. 

  • 13:00

    Un treballador de baixa de la mina de Súria denuncia les condicions de les galeries

     

     

    Antonio Izquierdo, extreballador de la mina de potassa que porta dos anys de baixa, denuncia la situació de la mina on avui han mort tres persones. "La calor és inaguantable, les parets estan com estan i hi ha coses que no puc ni exlicar", destaca Izquierdo.

  • 12:47

    El fenomen de les desaparicions a Catalunya: un 27% són menors

     

    Les desaparicions d'adolescents representen un 27% del total de desapareguts a Catalunya l'any 2022. Tot i que el nombre de casos és més baix que l'any anterior, aquesta xifra continua sent alta. La Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra afirma que el 99,9% dels casos no està vinculat a un fet criminal, però genera un impacte traumàtic en les famílies com el sentiment de culpa.

  • 12:35

    Barcelona posa en marxa un nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere 

     

    La Guàrdia Urbana de Barcelona ha presentat avui un nou servei d'atenció integral a les víctimes de violència de gènere, que permetrà al cos rebre denúncies. Arran del protocol signat amb els Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre, s'han fixat mecanismes de col·laboració i coordinació entre ambdós cossos per prestar un millor servei a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella. Hi haurà dues ubicacions: a la comissaria de Nou Barris i a l’antiga comissaria de Ciutat Vella a Rambles.

  • 12:00

    Fa 10 anys van morir dos treballadors a la mateixa mina de Súria on avui n'han mort tres

     

     

    ICL Iberia Súria i Sallent és l'empresa encarregada de gestionar la mina de Cabanasses, l'única que extreu potassa a tot l'Estat Espanyol. A la mina s'hi extreu el químic mitjançant processos físics i es prepara el procés de distribució de la potassa.

    A la mina de Vilafruns, gestionada per la mateixa empresa, van morir dos treballadors l'estiu del 2020 per un esfondrament dins la mina. A la mina de Cabanasses, l'últim accident es remunta ara fa 10 anys, quan dos treballadors van morir sepultats pel sostre de la mina l'any 2013.

  • 11:30

    Tres morts confirmats a l'accident de la mina de potassa a Súria

     

    Confirmada la mort dels tres treballadors atrapats a 900 metres de profunditat a la mina de Cabanasses a Súria. L'accident hauria estat causat per un despreniment a les galeries de la mina de potassa. L'accident ha estat notificat a les 9 del matí als Mossos d'Esquadra i s'hi han desplaçat diverses unitats, juntament amb els Bombers i el SEM.

  • 11:27

    Pere Aragonès anuncia al Parlament que la Generalitat convocarà una cimera per abordar la sequera

     

    El president de la Generalitat, Pere Aragonès, convocarà tots els grups parlamentaris a una cimera per tractar la situació de sequera a Catalunya. La torbada es farà, segons han confirmat fonts del Govern, d'aquí a dues setmanes, després del viatge oficial previst a Llatinoamèrica. Aragonès ha anunciat al Parlament que vol parlar amb totes les forces per compartir diagnòstic i debatre sobre les mesures de l'executiu català. També planteja la voluntat de "rebre aportacions i ajudar a conscienciar al conjunt de la societat que això va de debò'". El líder socialistes catalans, Salvador Illa, retreu la manca d'inversions i adverteix que "les coses no s'han fet bé i hi ha molt poc marge". Des dels comuns, Jéssica Albiach reclama abandonar "els grans macroprojectes".

  • 11:04

    Teresa Jordà defensa el decret per la sequera del Govern

     

    La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha defensat que el decret sobre la sequera "no té vocació de perseguir ningú" sinó que és una mesura dissuasiva en cas que hi hagi un "excés de consum". "Nosaltres estem al costat dels ajuntaments i dels sectors", ha afegit en la sessió de control al ple del Parlament.

  • 10:27

    El nombre d'empreses creades a Catalunya creix fins a un 20,3%

     

    El nombre d'empreses creades a Catalunya durant el mes de gener va créixer un 20,3% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 1.868, segons les dades provisionals de l'Estadística de Societats Mercantils de l'INE. Catalunya va ser el segon territori d'Espanya on es van crear més societats, només per darrera Madrid (2.042) i superant Andalusia (1.680).

     

    En total, el capital subscrit es va elevat fins als 80,9 milions d'euros, un 24,6% menys que al gener del 2021. Pel que fa les societats dissoltes, se'n van registrar 273, un 10,2% menys. D'aquestes, 229 van ser dissolucions voluntàries, 20 per fusió i 24 per altres motius.

  • 10:00

    Almenys, tres treballadors atrapats en un accident "greu" registrat aquest matí a la mina de potassa de Súria.

     

     

    Es troben a 900 metres de profunditat. Allà es troben vuit dotacions de bombers i un helicòpter medicalitzat està a la zona. 

  • 8:32

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 9 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

  • 8:15

    Un home de 92 anys, mort en un incendi d'habitatge del Vendrell (Baix Penedès).

     

    Tot ha passat al voltant de les 12 de la nit arran d'un incendi d’un habitatge del Vendrell (Baix Penedès) i una explosió a la primera planta d’un edifici situat al número 7 del carrer Jaume Marcé Diu.

     

    Immediatament, el cos va activar tres vehicles d’aigua, un de comandament i una autoescala. En arribar al lloc hi havia molt fum, i després d’iniciar les tasques d’extinció i recerca, van acabar localitzant la víctima sense vida al menjador. 

     
  • 8:10

    El Clínic recupera aquest dijous el 50% de les consultes externes i totes les cirurgies programades a la seu del Cap de Villaroel. 

     

    Tot plegat després d'un ciberatac el passat diumenge que va afectar a tot el sistema informàtic del centre i els que depenen del centre hospitalari. 

  • 8:05

    La divisió del govern sobre la reforma de la llei del "només sí és sí" es va traslladar ahir a la manifestació convocada a Madrid amb motiu del Dia de la Internacional de la Dona.

     

     

    Les ministres del PSOE i d'Unidas Podemos van caminar darrere de dues pancartes diferents. El Govern central s'esforça a descartar un trencament, però el malestar es palpa en les imatges i les declaracions.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dijous 9 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz