Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 8 de març de 2023 | Marea lila arreu de Catalunya per reivindicar el Dia de la Dona

  • El preu de l'habitatge cau un 1,2% al darrer trimestre del 2022

  • Els Mossos investiguen la presumpta violació grupal a una menor a Badalona

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la celebració del Dia Internacional de la Dona. Milers de persones han sortit als carrers d'arreu de Catalunya per reivindicar la igualtat entre homes i dones. Hi han hagut diferents aturades i manifestacions. La més multitudinària és la convocada per l'Assemblea 8M, que ha sortit a les 18:30 de la plaça Universitat de Barcelona.

La divisió al Govern per l'aprovació de la reforma de la llei del 'només sí és sí' també s'ha plasmat als grups catalans del congrés. Mentre que el PDeCAT s'ha alineat amb el PSOE i ha votat a favor de la reforma, Junts s'ha abstingut, i ERC i la CUP hi han votat en contra.

Els Mossos investiguen la presumpta violació grupal a una nena d'11 anys al centre comercial Màgic de Badalona. L'ajuntament del municipi ha fet una declaració institucional de rebuig.

Rsum notícies a Catalunya: 8 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:53

    Mig miler de persones clamen pel feminisme a Tarragona: "Volem ser lliures, encara queda molt per fer"

     

     

    Mig miler de persones s'han manifestat aquest dimecres al vespre a Tarragona per reivindicar la lluita feminista en el Dia Internacional de les Dones. La marxa ha arrencat a la Imperial Tàrraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font. Les manifestants han clamat proclames en contra el patriarcat i a favor feminisme. "Volem ser lliures, encara queda molt per fer", ha afirmat la Samira, una de les participants. 

  • 20:35

    Lleida es vesteix de lila: torna la reivindicació feminista pel 8M

     

    La reivindicació feminista i per la igualtat de drets entre els homes i les dones ha pres novament els carrers de Lleida amb motiu del 8M. Una marxa convocada per la Marea Lila que ha aplegat unes 800 persones. Han sortit a les sis de la tarda de la plaça Ricard Viñes en direcció a la plaça Sant Joan. La marxa ha transcorregut sense incidents, amb un ambient festiu i amb àmplia presència femenina. En paral·lel s'ha fet una altra manifestació que ha sortit de la plaça del 8 de març, convocada per la Coordinadora 8M de Lleida i ha aplegat unes 700 persones, segons la Guàrdia Urbana.

  • 20:25

    La manifestació feminista de Barcelona pel 8M arriba a la Ciutadella, on comença la lectura del manifest

     

    La manifestació feminista de Barcelona pel Dia de la Dona ha arribat al parc de la Ciutadella. Allà s'ha procedit a la lectura col·lectiva del manifest de l'Assemblea 8M, la plataforma convocant. El manifest d’enguany recull les reivindicacions agrupades en 13 punts, entre aquestes, la derogació de la llei d’estrangeria, la defensa del dret a l’habitatge i la lluita contra les violències masclistes.

  • 19:59

    40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i fins a 100.000 persones, segons Assemblea 8M, participen en la manifestació pel 8M a Barcelona

     

    Segons la plataforma Assemblea 8M, qui ha convocat la manifestació feminista, entre 60.000 i 100.000 persones participen en la mobilització a Barcelona per reivindicar el Dia de la Dona. Segons la Guàrdia Urbana, són 40.000. S'escolten càntics contra el "patriarcat" i demanant la "dimissió" d'Irene Montero. Una protesta que està marcada per la divisió del moviment feminista arran l'aprovació de la llei trans i la del 'només sí és sí'. La marxa arriba al tram final.

  • 19:54

    Més de 1.500 persones "alcen la veu" el 8M al centre de Girona 

     

    Dues manifestacions simultànies han recorregut els carrers de la ciutat per denunciar que el masclisme continua vigent en molts aspectes de la societat. La mobilització convocada per la Plataforma Feminista ha sortit a les sis de la plaça Independència. Mitja hora després ha arrancat la marxa anticapitalista, que ha estat la majoritària.

  • 19:31

    Mor un jardiner en caure d'un arbre de 10 metres que podava a S'Agaró

     

    Un jardiner de 37 anys ha mort avui en caure d'un arbre de 10 metres que podava a l'avinguda de l'Església de la urbanització Sa Gavina de S'Agaró, a Castell-Platja d'Aro. Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís cap a tres quarts d'una del migdia. Diverses patrulles de Seguretat Ciutadana i d'Investigació de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols s'han desplaçat a l'indret, així com dotacions dels Bombers de la Generalitat i del Sistema d'Emergències Mèdiques. Tot i que els serveis mèdics li han intentat salvar la vida practicant maniobres de reanimació, l'home ha mort.

  • 19:01

    ERC demana posar el focus en el suport a les víctimes de violència masclista i no en la rebaixa de condemnes

     

    La portaveu adjunta d'ERC, Raquel Sans, ha demanat posar el focus en el suport a les víctimes de violència masclista, i no en la rebaixa de condemnes dels agressors sexuals. En una atenció als mitjans amb motiu del 8-M, Sans ha apuntat que s'obvia massa que un 90% de les agressions no es denuncien, per la por de la víctima a no ser creguda, la revictimització, i pels "calvaris judicials" que ha de suportar. 

  • 18:48

    Borràs lamenta que la llei del 'només sí és sí' s'hagi convertit en un "només jo soc feminista i només jo tinc la raó"

     

    La presidenta de Junts, Laura Borràs, critica que amb la reforma de la llei del 'només sí és sí' s'ha obert un debat en què "s'utilitza el feminisme com un exercici de lluita partidista". Ho ha dit durant una atenció als mitjans a la plaça Universitat de Barcelona amb motiu del 8-M. 

  • 18:10

    Centenars de persones es concentren a Badalona per condemnar la violació grupal a una nena de la ciutat

     

    Centenars de persones han omplert la plaça de la Vila de Badalona aquesta tarda per condemnar la violació en grup denunciada per una nena veïna de la ciutat. Nombrosos llaços liles i diversos cartells de suport a la víctima i a la llibertat de les dones han vestit una concentració convocada per l’Ajuntament com a símbol de “repulsa enèrgica” als fets. La menor ha assegurat que va ser menystinguda quan va demanar auxili a un agent de seguretat del centre comercial Màgic.

  • 17:43

    Detinguts tres homes per segrestar, amenaçar i robar un home a Lleida

     

     

    La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir ahir tres homes d'entre 31 i 36 anys per segrestar, amenaçar i robar un altre home a Lleida. L'avís es va rebre a tres quarts de deu de la nit, quan un ciutadà va alertar que acabava de veure un home sortint corrents d'una furgoneta, perseguit per dos homes, i que s'amagava dins d'un bar a l'avinguda Garrigues. En arribar, la víctima va explicar als agents que mentre estava per la zona de l'estació de trens, se li van acostar tres individus i el van obligar a pujar a una furgoneta. Segons l'atestat policial, un cop a dins, el van amenaçar de mort i li van robar 500 euros i el telèfon mòbil.

  • 17:38

    Comença la preinscripció escolar pels alumnes de l'educació secundària

     

    Aquest dimecres ha arrencat el termini de preinscripció escolar pel curs 2023 / 2024 pels alumnes de secundària. Dilluns es va obrir el període per a l'educació primària. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 20 de març. Quan arribi el mes de juny, es podran consultar les places assignades i formalitzar les matrícules

  • 17:26

    Un jutge investiga un escorxador de l'Esquirol per un cas de contaminació d'una riera per aigües residuals

     

    Un jutge de Vic investiga un escorxador de l'Esquirol (Osona) per un presumpte delicte ambiental, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ACN. La causa es va obrir al Jutjat d'instrucció de guàrdia de Vic el desembre del 2022 arran d'una denúncia del Grup de Defensa del Ter el 2019 per la contaminació a una riera. El Fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona va posar una querella criminal al Jutjat d'instrucció de guàrdia de Vic contra l'empresa i el gerent d'aquell moment. Acusa l'empresa de no tenir una depuradora prou dimensionada, fet que en algun moment va convertir la riera "com si fos una claveguera a cel obert". I al gerent, de "no fer res de forma eficient per evitar el dany ambiental que es va mantenir durant tant temps".

  • 17:01

    Lleida, Girona i Tarragona es tenyeixen de lila pel 8M

     

    Més de 2.000 persones han sortit al carrer aquest dimecres al migdia a Tarragona coincidint amb el Dia Internacional de les Dones per reivindicar la jornada com un dia de vaga i de lluita. La marxa ha arrencat des de la Imperial Tarraco i ha arribat a la plaça de la Font, on els manifestants han entrat a l'ajuntament. A Lleida, la plaça Blas Infante ha acollit l'acte institucional de commemoració del 8M. La jornada ha donat veu als testimonis de vuit dones de diversos sectors professionals i col·lectius que han reivindicat la necessitat de fomentar la presència femenina en tots els àmbits professionals. 

  • 16:36

    8M | Poc seguiment de la vaga feminista pel Dia de la Dona a Barcelona

     

    La vaga convocada amb motiu del 8M ha tingut un seguiment del 9% al metro de Barcelona i del 3,39% als centres públics d'ensenyament, segons dades facilitades pel Departament d’Empresa i Treball. Aquests dos són els que han registrat un seguiment més gran.

     

    L'impacte ha sigut menor a altres transports com els autobusos de TMB (1%) o els Ferrocarrils de la Generalitat (0,37%). A l'ensenyament privat, el seguiment de la vaga fins al migdia ha estat de l'1,43%. Pel que fa a la sanitat, a la pública el seguiment ha estat del 0,4% i a la privada del 0,08%. Pel que fa a l'administració pública de la Generalitat, ha sigut de l'1,39%.

     

    Són dades fins a les 12 h del migdia.

  • 16:34

    La DAI dels Mossos investigarà el cas d'una conductora multada 5 cops en 20 minuts per la mateixa patrulla a la C-58

     

    La Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra investigarà el cas d'una conductora que va ser multada cinc cops en uns 20 minuts de diferència a l'autovia C-58 la nit de dilluns a dimarts. La dona va explicar a Twitter que quan tornava de Barcelona a Terrassa va ser aturada quatre cops en molt poca estona per la mateixa patrulla de trànsit de la policia catalana i que la van intimidar i posar nerviosa. La DAI es posarà en contacte amb la dona perquè doni la seva versió dels fets. En total, les multes sumen 800 euros i quatre punts del carnet, i podria arribar-li una cinquena sanció per falta de respecte a l'autoritat amb insults i gestos.

  • 16:07

    L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l'Hospital Clínic continuen treballant per normalitzar la situació

     

    L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l'Hospital Clínic continuen treballant per normalitzar la situació després del ciberatac que van patir diumenge. A hores d'ara ja s'ha recuperat la rehabilitació ambulatòria i les consultes externes estan arribant de forma progressiva, fins prop d'un 25% de l'activitat. 

  • 15:15

    El Col·legi d'Advocats de Barcelona dobla les assistències urgents per violència masclista

     

    El Col·legi d'Advocats de Barcelona ha doblat en els últims cinc anys les assistències urgents a les víctimes de violència masclista. Els advocats del torn d'ofici han atès una mitjana de 22 dones al dia només a l'àrea de Barcelona.

  • 14:52

    Les internes de Brians 1 canvien el nom del carrer Major pel de 'Dones valentes'

     

    La presó de Brians 1 també celebra el 8 de març. En aquest centre penitenciari canviaran els noms dels carrers per uns altres escollits per les recluses. Un acte que ha comptat amb la presència de la consellera de Justícia. 

  • 14:32

    El Govern xifra el seguiment de la vaga en el 3,39% en educació i el 0,4% en sanitat

     

    La Conselleria d'Empresa i Treball ha xifrat el seguiment de la vaga feminista pel Dia Internacional de la Dona fins a les 12.00 en el 3,39% als centres educatius públics, l'1,43% als privats, el 0,4% en el sector públic sanitari i el 0,08% en el privat. El seguiment de la vaga a Metro de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estat del 9%, i a les línies de bus de TMB ha estat de l'1%. A Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) el seguiment ha estat del 0,37% i a Renfe del 0%, mentre que entre els treballadors de Funció Pública de la Generalitat el seguiment de la vaga feminista fins a les 12.00 ha estat de l'1,39%.
     

  • 14:22

    L'Ajuntament de Badalona es personarà com a acusació particular en el cas de la presumpta agressió sexual grupal d'una menor d'onze anys. 

     

     

    L'alcalde de la ciutat ha condemnat els fets i s'ha posat a disposició de la menor i de la família. Aquesta tarda se celebrarà un ple extraordinari per condemnar els fets. Es llegirà una declaració institucional subscrita per tots els grups municipals. 

     
  • 14:08

    3.300 persones es manifesten a Barcelona pel Dia de la Dona

     

    Unes 3.300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dimecres al centre de Barcelona per reivindicar la igualtat entre homes i dones i condemnar la violència masclista pel 8M. La marxa ha començat a plaça Universitat i ha acabat a la plaça Sant Jaume. La gran part eren estudiants i reivindiquen una educació "autènticament feminista".

  • 13:57

    Divendres es donarà per controlat i extinguit el focus de grip aviària que afectava una granja de galls d'indi d'Arbeca

     

    El proper divendres 10 de març es donarà per controlat i extingit el focus de grip aviària que va afectar una granja de galls d'indi d'Arbeca, a les Garrigues. Finalitzarà doncs el període de control i restriccions que s'han aplicat a totes les granges en un radi de 10 quilòmetres. Durant aquest temps, no s'ha declarat cap nou brot, ni tant sols sospites de la malaltia dins de la zona restringida.

     

    L'explotació d'indiots afectada podrà restablir l'activitat normal a partir de la segona quinzena d'abril. Acció Climàtica hi aplicarà les mesures oportunes per garantir l'absència del virus amb la introducció d'animals sentinelles durant tres setmanes. El brot va obligar a sacrificar 87.000 aus.

  • 13:46

    L'Audiència de Girona jutja un home que s'enfronta a 12 anys de presó per violar la seva neboda

     

    L'Audiència de Girona jutja aquest dimecres un acusat que s'enfronta a 12 anys de presó per abusar sexualment de la neboda de 14 a Caldes de Malavella la matinada del 22 d'agost del 2016. La víctima ha explicat al judici que estava dormint i, quan es va despertar de sobte, l'oncle estava estirat sobre seu. L'home li va tapar la boca, la va amenaçar per evitar que cridés i la va violar.

     

    Al judici, l'acusat ho ha negat i ha assegurat que "mai del mais" ha atacat la neboda. Segons la seva versió, la víctima va "mentir" perquè la seva mare l'amenaçava amb dur-la a un internat per mal comportament. El processat, però, no ha explicat per què van trobar ADN compatible amb el seu a la vagina de la menor.

  • 13:00

    La UGT i CCOO reivindiquen el compliment dels plans d'igualtat a les empreses

     

    Coincidint amb la celebració del 8M, les responsables d'igualtat dels sindicats CCOO i UGT a Catalunya, Menxu Gutierrez i Eva Fajardo, han reclamat la necessitat de seguir avançant dins el món laboral per acabar amb la bretxa de gènere. En aquest sentit, Gutierrez ha recordat que des d'aquest dimarts les empreses de més de 50 treballadors tenen l'obligació de signar i registrar el seu pla d'igualtat. Malgrat tot, de les prop de 6.600 empreses que en tenen obligació, ara mateix només ha estat ratificat per 800. Fajardo, per la seva banda, insisteix en l'augment del salari mínim, valorar les ocupacions amb perspectiva de gènere i acabar amb la idea que les cures familiars són cosa de dones. 

  • 12:30

    Comença a Barcelona la manifestació estudiantil pel 8M amb centenars de persones

     

    La manifestació convocada per sindicats estudiantils a Barcelona ha començat tocades les 12.15 hores amb centenars de persones que omplen l'espai central de la plaça Universitat. Convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la plataforma Lliures i Combatives del Sindicat d'Estudiants (SE), la manifestació preveu arribar fins a la plaça Sant Jaume. Pancartes, lemes i càntics com 'Feminisme és lluitar', 'Vaga per la coeducació', 'Fartes de la justícia masclista i feixista' i 'Els carrers seran feministes' han marcat l'inici de la marxa.

  • 12:26

    Un informe de PIMEC conclou que les dones aporten més de la meitat del PIB d'Espanya

     

    Un informe de la Comissió Dona i Empresa de Pimec conclou que les aporten un 51,88% del PIB, si es revisen els sistemes de càlcul ja que l'estudi assenyala que l'aportació d'aquest col·lectiu a l'activitat econòmica es veu condicionada perquè es computa exclusivament l'activitat productiva.

     

    Segons la patronal, les activitats que tenen una menor contribució al valor de la producció, com els serveis, on hi ha una major presència de la dona, tenen un menor impacte en el còmput d'activitat total. Així mateix, Pimec apunta que els sistemes de còmput ignoren el valor de les activitats de feina no remunerada i que s'invisibilitza una feina duta a terme també majoritàriament per dones.

  • 11:32

    Un detingut i dos investigats per robatoris en avions de l'Aeroport de Barcelona


    La Guàrdia Civil ha detingut a un treballador de l'Aeroport de Barcelona i investiga a altres dos per presumptes furts en avions durant els treballs de manteniment. Els tres treballen en una empresa de logística que opera en l'Aeroport, i els furts es cometien sovint i en petites quantitats per a no aixecar sospites. Responsables d'una aerolínia van denunciar la desaparició de productes de venda en avions, i el 21 de febrer es va interceptar un vehicle d'una empresa de logística el conductor de la qual ocultava caixes d'aquests productes (es van intervenir 22 cartons de paquets de tabac i quatre perfums per un valor de venda al públic de 1.246 euros).

  • 11:20

    Inspecció de Treball de Catalunya va augmentar un 146% les actuacions sobre igualtat en 2022


    L'augment en les actuacions (1985) ha comportat un increment del 336% en les infraccions, fins a les 886, especialment les vinculades als Plans d'Igualtat (+381%) i la discriminació salarial per raó de sexe (+458%). Es van revisar 55.449 contractes, dels quals 36.585 es van transformar de temporals a indefinits, mentre que el control sobre contractes fixos discontinus va acabar amb la conversió de 3.181 en indefinits.

  • 11:03

    Seguiment majoritari de la vaga feminista a la Universitat Autònoma de Barcelona

     

    Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona estan fent un seguiment majoritari de la vaga feminista convocada amb motiu del Dia Internacional de les Dones, segons han explicat fonts del centre. Des de primera hora, els piquets han barrat el pas als accessos al campus i en general hi ha hagut poca presència d'alumnes. De fet, en un comunicat, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha explicat que amb motiu del 8-M s'ha organitzat per "alterar la normalitat del campus" i que per aquest motiu s'han barrat els accessos a la UAB.

  • 10:17

    El preu de l'habitatge es dispara un 5,5% durant el 2022

     

    El preu de l'habitatge va tancar el quart trimestre amb una baixada del 0,8% al conjunt de l'Estat. Malgrat tot, en el conjunt del 2022, el repunt acumulat es va situar en el 5,5%, encadenant ja 9 anys seguits a l'alça, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A Catalunya, la baixada va ser de l'1,2% al quart trimestre, tot i que respecte l'evolució dels preus en el conjunt de l'any va ser del 5,5%. La mitjana del 2022 pel que fa a l'habitatge nou es va situar en el 7,9%, el més alt des de 2007, just abans de la crisi financera, quan va pujar un 11,9%. 

  • 09:45

    ÚLTIMA HORA TRÀNSIT | Reoberta la circulació a l'Avinguda Diagonal.

     

    Les aturades de més de 12 km continuen a la B-23 des de Molins de Rei. Dues manifestacions pel 8M han tallat la Meridiana i la Diagonal aquest matí. 

  • 09:20

    ÚLTIMA HORA TRÀNSIT | Obert de nou el carril BUS VAO de la C-58 d'entrada a Barcelona per tots els vehicles. 

     

    El carril ha estat tancat més de 30 minuts a causa del tall de l'Avinguda Meridiana per una protesta del 8M. 

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 8 de març d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

  • 8:20

    Els Mossos investiguen la violació grupal a una nena d'11 anys al centre comercial Màgic de Badalona.

     

     

    Els fets van passar al novembre i haurien participat 6 nois, tots menors. Els Mossos van detenir els dos que són majors de 14 anys. Un està ingressat en un centre en règim tancat i l'altre en llibertat vigilada. El cas dels altres 3, que són menors de 14 anys i, per tant, inimputables, està en mans de la DGAIA. El sisè participant no ha estat identificat. Segons va denunciar la família de la nena, l'agressió va tenir lloc a uns lavabos del centre comercial, mentre l'amenaçaven amb un ganivet.

  • 8:15

    La divisió per la reforma de la llei del "només sí és sí" al Govern també s'ha plasmat als grups catalans del congrés.

     

     

    Mentre que el PDeCAT s'ha alineat amb el PSOE i ha votat a favor de la reforma, Junts s'ha abstingut, i ERC i la CUP hi han votat en contra.
     

  • 8:10

    La reforma de la llei del només sí és sí impulsada pel PSOE continuarà la seva tramitació al Congrés dels Diputats gràcies als vots del Partit Popular.

     

    D'aquesta manera, es consuma la primera gran divisió entre els dos socis de govern central amb retrets inclosos d'uns cap als altres. Per tant, també han votat diferent els ministres del govern de coalició. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha retret als socialistes que hagin arribat a un acord amb els populars per poder tramitar la reforma de la llei.

  • 8:05

    Vaga i manifestacions avui amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

     

     

    Les reivindicacions surten al carrer. A aquesta hora ja han començat aviat a les universitats. Des de primera hora, convocades pel Sindicat d'Estudiants dels països catalans, es fan concentracions als campus universitaris. Volen aturar tota l'activitat a les facultats sumant-se a la vaga feminista.

    Els estudiants han ocupat el campus de la UPF a la Ciutadella i també a la Universitat Autònoma. Reivindiquen la coeducació, per eliminar les diferències de gènere des de petits, i a les aules. 

     
  • 09:01

    ÚLTIMA HORA TRÀNSIT | Tancat el carril BUS VAO de la C-58 per a tots els vehicles amb cua de 4 km d'entrada i sortida a Barcelona. 

     

    Les aturades a la B-23 arriben als 12 km d'entrada a Barcelona des de Molins de Rei a causa del tall de l'avinguda Diagonal per UNA PROTESTA DEL 8m. 

     

     

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 8 de març de 2023.

     

     

    Aquí pots consultar les notícies més destacades d'ahir. 

     

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz