Cataluña
ACTUALITAT

Resum del més destacat de l'1 de març de 2023 | El judici a Laura Borràs per les irregularitats en els contractes de l'ILC queda vist per sentència

  • L'Agència Catalana de l'Aigua declara la situació d'excepcionalitat per sequera

  • El valencià Josep Piera, 55 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua de decretar la situació d'excepcionalitat per sequera després de constatar que els embassaments de les conques interiors de Catalunya estan al 28% de la seva capacitat.

També aquest dimecres queda vist per sentència el judici a Laura Borràs després de les set jornades prèvies de declaracions. La Fiscalia manté la petició de 6 anys de presó per la líder de Junts i rebaixa les penes als altres dos acusats per la seva confessió.

El Tribunal Suprem ha acordat elevar les penes de presó per als tres condemnats per la violació en grup a una noia de 18 anys a Sabadell el febrer de 2019. L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 11 anys de presó el violador que anava vestit com a repartidor de menjar a domicili.

En clau cultural, el valencià Josep Piera ha estat proclamat 55 Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que concedeix Òmnium Cultural.

Resum avui, a Catalunya: 1 de març de 2023

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:29

    Mor a 90 anys l'actor de doblatge Joan Vallès

     

    L'actor de teatre, cinema, televisió i doblatge Joan Vallès ha mort aquest dimecres als 90 anys, segons ha anunciat l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). En una piulada a Twitter, l'entitat ha lamentat la pèrdua de Vallès, que en va ser membre fundador i el primer vicepresident. Vallès es va formar a l'Escola Adrià Gual i va participar en obres com 'Tartan dels Micos contra l'estreta de l'Ensanche' (1976), 'Pigmalió' (1981) o 'L'Hostal de la Glòria' (1992).

     

    L'última obra on va participar va ser 'L'honor és nostre, Sr. Espriu!', dirigida per Jordi Dodero i Ernest Serrahima l'any 2013. 

  • 20:11

    Una cinquantena de personalitats donen suport a la candidatura d'Ernest Maragall a Barcelona

     

    Una cinquantena de personalitats de Barcelona, entre les quals el músic Joan Chamorro, l'arquitecta Maria Sisternas o el director del Primavera Sound, Alberto Guijarro, han donat suport a la candidatura d'Ernest Maragall a l'alcaldia de la capital catalana. En un acte a la Casa Rius, el cap de llista d'ERC s'ha envoltat també dels consellers Joaquim Nadal i Carles Campuzano i s'ha donat a conèxier el lema de precampanya: 'Maragall més que mai'.

     

    ERC acusa l'actual alcaldessa, Ada Colau, de fer una Barcelona on "tot està prohibit", però alerta que tampoc es pot tornar al model de Xavier Trias, que va "regalar" la ciutat "als interessos privats, als interessos turístics i als cotxes".

  • 20:08

    La T-Jove desapareix en format cartró el 15 de març

     

    A partir d'aquesta data només es podrà adquirir amb la T-Mobilitat. Esdevindrà així en el primer títol integrat de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona que es deixarà de vendre en el format tradicional de cartró. L'entitat ja havia anunciat el passat mes de desembre que l'abonament per al col·lectiu jove només estarà disponible en el nou sistema T-mobilitat.

     

    Aquest pas es produirà el 15 de març, un cop ha acabat el desplegament del nou format de validació sense contacte a totes les línies de transport de les sis corones de l'àrea de Barcelona. Els usuaris que disposin d'una T-jove en cartró vàlida la podran seguir utilitzant durant el 2023 fins que s'esgoti. Les màquines d'autovenda dels operadors ferroviaris, però, ja no en dispensaran.

  • 19:59

    Més de 2.000 advocats debatran sobre el futur de la professió en un congrés estatal a Port Aventura

     

    Més de 2.000 advocats de tot Espanya debatran sobre el futur de la professió en la 13a edició del Congrés de l'Advocacia Espanyola que se celebrarà del 3 al 5 de maig al Centre de Convencions de Port Aventura a Vila-seca. Ho faran al voltant de quatre grans eixos com són la defensa dels drets i les llibertats, els avenços i desafiaments de la regulació deontològica, la intermediació i els nous models de negoci, així com la formació i especialització contínua.

     

    L'esdeveniment quadriennal s'organitza per primera vegada a Catalunya i s'espera que tingui un alt impacte econòmic al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

  • 19:54

    Territori no preveu reobrir la C-58 al seu pas per Vacarisses fins divendres

     

    El Departament de Territori no preveu reobrir fins divendres la carretera C-58 a Vacarisses, tallada des d'aquest dimarts a les vuit del vespre a causa del despreniment d'un talús.Els serveis de manteniment treballen per assegurar el talús netejant de forma controlada els blocs inestables.

     

    Un cop acabada aquesta feina començarà la reparació dels desperfectes de la carretera a causa de la caiguda de les pedres. No es descarta que per assegurar el talús calgui instal·lar-hi algun tipus d'ancoratge de protecció, com per exemple una xarxa metàl·lica. Mentrestant, el trànsit se seguirà desviant per l'autopista C-16, que serà gratuïta mentre duri el tall.

  • 18:51

    El TSJC confirma la pena de 5 anys de presó a l'home que va agredir sexualment la filla d'uns amics a Palafrugell

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya confirma la pena de 5 anys de presó per a l'home que va agredir sexualment la filla de 13 anys d'uns amics a Palafrugell. El tribunal desestima el recurs interposat per la defensa i confirma íntegrament la sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona que va declarar provat que el condemnat va atacar la víctima una nit de l'abril del 2018 aprofitant que, com en altres ocasions, s'havia quedat a dormir a casa seva.

     

    L'alt tribunal avala el criteri de l'Audiència que va considerar com un "element essencial de corroboració" que aquella nit va fer veure que tenia mal de panxa per poder marxar de la casa i que pateix estrès posttraumàtic arran de l'atac.

  • 18:49

    Barcelona aposta per la inclusió laboral i econòmica de les persones amb discapacitat

     

    El pla el desplega Barcelona Activa i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i actua en tres eixos: ocupació, emprenedoria i visibilització. En total genera 18 accions, entre les quals hi ha l'establiment d'aliances i línies específiques de treball entre les institucions i entitats implicades en la inserció laboral de les persones amb discapacitat; i la millora en la formació digital del col·lectiu.

     

    De les 18, 15 ja estan en marxa o són a demanda i en queden tres per iniciar. El pla s'ha presentat al nou espai Les Corts Activa, l'equipament de referència de Barcelona Activa al districte.

  • 18:31

    Torredembarra incrementa les denúncies per estafa en línia i els petits furts i robatoris a vehicles

     

    Torredembarra ha celebrat la junta de seguretat local on s'ha destacat que el nombre de fets delictius està "estabilitzat", però han incrementat les denúncies per estafes en línia, els petits furts en establiments i els robatoris amb força a vehicles. Aquests últims s'han frenat un cop detinguda la persona responsable. Els robatoris amb força en domicilis s'han reduït.

     

    La Policia Local de Torredembarra ha fet un 12,24% més d'atencions i requeriments, passant dels 13.112 durant el 2021 als 14.717 el 2022. L'increment més important ha estat en l'àmbit de la seguretat ciutadana (35%) i el trànsit (21%).

  • 18:28

    El Síndic de Greuges de Catalunya afirma que el pacte contra la segregació escolar dona ''resultats positius''

     

    El Síndic de Greuges de Catalunya ha afirmat que el pacte contra la segregació escolar, signat per 177 municipis, "ha començat a mostrar resultats positius". Des de la signatura, la segregació escolar interna als diferents municipis "s'ha reduït més del 28%". Amb tot, l'entitat alerta que "cal seguir treballant" perquè "encara queda per revertir tres quartes parts dels desequilibris existents".

     

    El Síndic anima a "intensificar els esforços en els municipis amb molta segregació". És una de les conclusions que la institució ha posat sobre la taula durant la tercera reunió de seguiment del pacte, una trobada telemàtica que ha comptat amb la presència del conseller d'Educació Josep González-Cambray.

  • 18:14

    La demarcació de Barcelona tindrà la meitat d'habitatge protegit privat en 2030



    L'habitatge protegit privat de la demarcació de Barcelona es reduirà en 2030 un 49,7% i passarà dels 72.501 habitatges en 2021 a les 36.031, segons un informe de l'Observatori Desc i l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (OHB). El document 'El parc d'habitatge protegit a Barcelona: estoc existent i la seva evolució' afirma que està reducció aribarà al 74% en 2040, registrant 18.830 habitatges protegits a la província.

  • 17:58

    L'Arquebisbat de Barcelona coneixia els abusos del mossèn del mossèn Josep Vendrell en la dècada dels 70

     

    Un home va adreçar una carta a l'arquebisbe de Barcelona el 1975 en què demanava que l'aleshores rector de Caldes d'Estrac Josep Vendrell Cortasa fos traslladat on no hi hagués ''cap nen''. "Crec que per caritat s'ha de posar a les mans d'un metge", afirmava la missiva. Vendrell, mort l'any 2004, ha estat acusat per una vintena de persones per abusos sexuals en aquell municipi i a Barcelona durant les dècades dels 60 i els 70.

     

    Ara, l'Arquebisbat de Barcelona ha fet pública la documentació que consta al seu arxiu sobre el mossèn, entre la qual hi ha la carta esmentada. També consta un informe del rector d'una parròquia propera que recull "la manifestació d'algun jove" que Vendrell els demanava "una pràctica sexual immoral".

     

    L'Arquebisbat subratlla que la documentació existent no recull "cap denúncia directa de les víctimes o de les seves famílies". Tampoc no es fa cap menció de les decisions preses per l'autoritat eclesial. La denúncia de la vintena de persones va transcendir el cap de setmana a través del diari El País. L'entitat eclesiàstica assegura que el rotatiu s'hi va posar en contacte per demanar-li l'opinió, i que l'Arquebisbat va demanar a la publicació la informació dels denunciants per posar-s'hi en contacte. Assegura que el rotatiu no ho va fer i per això ara reitera la voluntat de contactar-hi per "conèixer de primera mà tot allò relatiu a aquest cas".

  • 17:47

    Un centenar de famílies denuncien la "mala gestió" de promocions d'habitatge protegit de L'Obra Social La Caixa

     

    Un centenar de famílies han denunciat la "mala gestió, expulsions i no renovació de contracte, pujades de preu injustificades i manca de manteniment" a 34 promocions d'habitatge de protecció oficial propietat de L'Obra Social La Caixa. El col·lectiu compta amb el suport del Sindicat de Llogateres. Les famílies han lamentat la "dificultat de parlar directament amb responsables" de l'entitat, i per això han començat a organitzar-se per exigir solucions.

  • 17:21

    Laura Borràs assegura al TSJC que li han causat un "dolor irreparable"

     

    En el seu torn de paraula la mateixa Laura Borràs ha assegurat que l'han trinxat, l'han criminalitzat i caricaturitzat per fer-la passar per una persona corrupta. Assegura que ha viscut durant anys judicis paral·lels que li han causat un "dolor irreparable". A la sortida l'esperaven el secretari general de Junts, Jordi Turull, el president del partit al Parlament, Albert Batet, i l'expresident de la Generalitat, Quim Torra. 

     

  • 17:00

    La UPF acull el primer festival europeu de films generats amb intel·ligència artificial

     

    La Universitat Pompeu Fabra s’ha aliat amb la organització del Sónar+D 2023 per impulsar el primer festival europeu de films generats a partir d’intel·ligència artificial. '+RAIN Film Fest' tindrà lloc el 14 de juny, el dia previ a l’inici de Sónar, que aquest any celebrarà el seu 30è aniversari, del 15 al 17 de juny.

     

    '+RAIN Film Fest' presentarà una selecció de les millors obres presentades a la convocatòria internacional de pel·lícules, que està oberta fins al 7 d’abril, que han estat fetes amb models d'Intel·ligència Artificial en els seus processos creatius i n’exploren les seves capacitats narratives i tecnològiques.

  • 16:59

    Sentència del violador que es feia passar per repartidor

     

    L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 11 anys i tres mesos de presó un home que va agredir sexualment tres dones i en va violar una quarta a Barcelona entre finals del 2020 i principis del 2021 aprofitant que anava vestit com a repartidor de menjar a domicili i que hi havia toc de queda nocturn per la pandèmia. A més, estarà deu anys en llibertat vigilada després de sortir de presó, no podrà aproximar-se ni comunicar-se amb les víctimes entre sis i 15 anys, haurà de pagar 2.400 euros de multa i 70.000 euros d'indemnització a les víctimes. 

  • 16:54

    Els accidents de trànsit a Lleida disminueixen un 13% durant els dos primers mesos de l'any

     

    El nombre d'accidents de trànsit i d'actes per infraccions a la llei de seguretat ciutadana a Lleida han disminuït un 13% des de l'inici del 2023. En concret, els accidents de trànsit han passat de 313 els mesos de gener i febrer de 2022 a 273 en el mateix període d'aquest any. També han baixat els atropellaments i els accidents on es veuen implicats els VMP, com els patinets. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha anunciat a la reunió que la Paeria començarà en els pròxims dies la licitació de tres nous vehicles de la Guàrdia Urbana.

  • 16:35

    Els pagesos veuen amb preocupació la situació de sequera extrema

     

    Els pagesos que treballen les 1.600 hectàrees del parc agrari del Llobregat confien en el compromís adquirit a l'Agència Catalana de l'Aigua que incrementarà de manera immediata el 25% que tenen ara d'aigua regenerada a un 40%. Aigua que arriba de la dessalinitzadora del Prat.

  • 16:04

    El Tribunal Suprem endureix les penes als 3 condemnats per una violació en grup a Sabadell

     

    El Tribunal Suprem ha acordat elevar les penes de presó per als tres condemnats per la violació en grup a una noia de 18 anys a Sabadell el febrer de 2019. En l'escrit es considera la intimidació ambiental com agreujant en l'agressió, i es posa de manifest que no s'ha de considerar la seva participació en categoria de cooperació necessària, sinó de complicitat.

     

    D'aquesta manera, dos dels condemnats a 13 anys i 6 mesos hauran de complir 24 anys de condemna. En el cas del tercer condemnat, passarà dels 22 als 28 anys de presó, 12 dels quals com autor de la violació i 16 més com a cooperador necessari de dues altres agressions comeses per dos homes, un dels quals no ha pogut ser identificat i un altre està desaparegut.

  • 15:29

    Les estacions públiques catalanes deixen de produir neu artificial per la sequera

     

    Les restriccions també arriben a les pistes d'esquí. Així, les sis estacions públiques catalanes han deixat de produir neu artificial mentre duri l'estat d'excepcionalitat per sequera. De fet, l'Agència Catalana de l'Aigua ha reduït un 15% el consum d'aigua a les estacions de Vallter, Núria i Port del Comte.

  • 14:10

    Neix la Plataforma d'Educadores Socials de Ponent

     

    Professionals de més d'una desena de serveis públics essencials externalitzats de les comarques de Ponent s'han agrupat per crear la nova Plataforma Educadores Socials de Ponent. L'objectiu és donar visibilitat a les reivindicacions del sector, que exigeix, entre altres, dignificar la professió i desencallar un nou conveni d'Acció Social, ja que l'actual fa 4 anys que està desactualitzat i fixa un "sou base molt baix", segons ha indicat l'educadora social Elena Santos.

  • 13:51

    La llei de memòria històrica catalana eliminarà els monuments franquistes

     

    La nova llei de memòria democràtica de Catalunya que s'aprovarà dimarts vinent, eliminarà tots els monuments franquistes de l'espai públic en un termini de dos anys. Això suposarà, per exemple, l'eliminació del monòlit de Tortosa. La consellera de Justícia Gemma Ubasart ha afirmat que ''preferim parlar de memòries democràtiques, perquè cada persona o col·lectiu té la seva pròpia memòria''. El director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses, ha explicat també que la finalitat d'aquesta llei és que ''es respectin els drets humans de les víctimes''.

  • 13:45

    Barcelona endureix les restriccions per la sequera i no es regaran parcs ni jardins

     

    Catalunya ha entrat en situació d'excepcionalitat per la forta sequera i això comporta restriccions d'ús d'aigua potable. A la ciutat de Barcelona, l'ajuntament ha anunciat que a partir del 2 de març ja no es podran regar els parcs i jardins. El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha detallat que "el verd" serà l'afectació més visible a la ciutat, ja que es rega amb un 80% d'aigua potable.

  • 13:17

    La fiscal assegura que Laura Borràs era plenament coneixedora de les irregularitats en les contractacions a l'ILC

     

    En el seu informe final, la fiscal ha assegurat que la líder de JxCat tenia l'objectiu planificat perquè el seu col·laborador Isaías H. fós l'únic adjudicatari dels treballs per la web, coneixia com s'havia de fer el procés de contractació i era qui fixava les instruccions per elaborar els pressupostos i les factures falses. A banda, ha donat per bons els mails que l'incriminen donat que mai va negar que fossin i assegura que va ser advertida de les irregularitats. En aquest sentit, manté la petició de 6 anys de presó i també els 21 anys d'inhabilitació per presumptament fraccionar 18 contractes quan dirigia la ILC i 144.000 euros de multa pels presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental.

  • 12:42

    Els treballadors de Grífols es concentren a les portes de la multinacional per exigir l'aturada de l'ERO

     

    Els treballadors de les fàbriques de Grifols a Catalunya s'han concentrat aquest dimecres a les portes de la seu de l'empresa a Sant Cugat del Vallès per exigir a la multinacional que aturi l'expedient de regulació temporal anunciat fa uns dies, i que contempla una retallada de 2.300 llocs de treball a tot el món. En el cas de Catalunya, la farmacèutica preveu extingir 92 posicions, les quals afectaran els centres de Parets del Vallès i Sant Cugat.

     

    Aquest dimecres, l'empresa i el sindicat CCOO mantindran la primera reunió per iniciar les negociacions per l'ERO. Segons ha assegurat Anabel Pimentel, de CCOO, el sindicat encara les converses amb l'objectiu de "reduir a zero" les retallades.

  • 12:37

    Josep Piera, 55è premi d'Honor de les Lletres Catalanes

     

    El poeta, narrador, assagista, articulista i traductor Josep Piera ha estat distingit amb el 55è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. L'entitat en destaca la seva extraordinària trajectòria literària, amb una defensa constant i persistent de la llengua catalana a la Comunitat Valenciana, des de la creació literària, la societat i l’escola.

     

    Piera ha estat una veu poètica inconfusible i ha fet de la literatura la raó de la vida personal i col·lectiva, convertint el territori on ha viscut en un dels motius centrals de la seva obra. Així, ha fet de les muntanyes de la Safor, amb el Cingle Verd i la vall de la Drova, un escenari mític. Destaca, també, la seva veu poètica i la tasca com a traductor.

  • 12:14

    El nombre de persones centenàries a Catalunya es duplica en la darrera dècada

     

    A Catalunya viuen un total de 2.280 persones amb cent anys o més, de les que 130 superen els 105 anys, una xifra de centenaris que ha crescut un 4,8% en un any i que gairebé dobla la de 2011 (1.350), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya. Aproximadament dues terceres parts de les persones centenàries (66%) tenien 100 o 101 anys, i una tercera part (34%) té 102 anys o més. Recordem que la persona més anciana del món és precisament una catalana, María Branyas Morera, que resideix a Olot (Girona) i que el pròxim 4 de març complirà 116 anys.

  • 11:51

    El Tibidabo obre portes aquest dissabte amb experiències immersives

     

    El Parc d'atraccions Tibidabo de Barcelona estrena temporada el pròxim dissabte 4 de març amb novetats en algunes atraccions. La Muntanya Russa i l'Edifici Cel incorporaran la possibilitat de gaudir d'un viatge immersiu amb ulleres de realitat virtual. En el primer cas el viatge immersiu serà des de l'espai fins al fons del mar. També es renovaran espais emblemàtics com el Mirador, el Mirador Cobert, la zona dels autos de xoc i l'edifici de La Masia. La previsió del parc és continuar consolidant les xifres de la temporada passada i superar els 665.000 visitants i els 21.500 socis.

  • 11:42

    Sagrada Família va tenir 3,78 milions visitants en 2022, un milió menys que el 2019

     

    La Sagrada Família va rebre en 2022 un total de 3.781.845 visitants, encara per sota de les xifres d'abans de la pandèmia, ja que en 2019 la basílica va rebre 4,7 milions de persones. El 17,5% dels visitants eren espanyols.

     

    D'altra banda, la data final de les obres encara és tota una incògnita. El president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, i el director general, Xavier Martínez, han indicat que "no estem en condicions" de posar una data concreta a la finalització del temple, a causa de la situació internacional i l'encariment de les obres.

  • 11:15

    El Mobile World Congress acull l'Hyperloop, un tren càpsula que pot arribar a la velocitat del so

     

    El Mobile World Congress mostra enguany la que pot ser la mobilitat del futur. Per primer cop el saló acull l'Hyperloop, la càpsula que pot arribar a la velocitat del so.

  • 10:53

    Almenys deu detinguts en l'operatiu dels Mossos al Baix Llobregat

     

    Els Mossos han detingut una desena de persones en l'operatiu policial contra una organització criminal dedicada al tràfic de drogues al Baix Llobregat. L'actuació ha arrencat a les sis del matí i encara s'estan duent a terme diverses entrades i perquisicions en habitatges i plantacions de marihuana. Tots aquests punts estan situats a la zona de Martorell. Als detinguts se'ls imputen delictes de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

  • 10:31

    Desarticulen el primer grup criminal a Espanya dedicat a fabricar medicaments prohibits per a esportistes

     

    S’oferien per xarxes socials i a través d’una pàgina web amb la promesa de millorar el rendiment esportiu. L’operació va començar l’any 2021. La Guàrdia Civil ha fet quatre escorcolls a domicilis de Premià de Mar, València, Torremolinos (Màlaga) i Madrid, i tres més a empreses de logística a les demarcacions de Barcelona i les Palmes de Gran Canària, així com a un laboratori a Granada. Hi ha tres detinguts i sis persones més investigades.

  • 10:11

    La Fiscalia anuncia atenuant de confessió per rebaixar les penes a Isaías Herrero i Andreu Pujol en el judici a Laura Borràs.

     

    Darrera jornada del judici al TSJC per la presumpta adjudicació de contractes a dit a la Institució de les Lletres Catalanes. Tal com s'esperava, la Fiscalia ha arribat a un pacte amb dos dels acusats i ha anunciat l'atenuant de confessió per rebaixar les penes. A Isaías Herrero li rebaixa a 2 anys i 7 mesos de presó, més 6 anys i 4 mesos inhabilitació.  Per Andreu Pujol demana un any i dos mesos de presó i un any i un dia d'inhabilitació. La Fiscalia, en canvi, manté la petició de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per Laura Borràs

  • 10:09

    Interrompuda la circulació de trens per una avaria entre l'Hospitalet de l'Infant i l'Ametlla de Mar

     

    Interrompuda la circulació de trens per una avaria entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre). Segons Adif, la incidència s'ha produït aquest dimecres al voltant de dos quarts de nou d'aquest matí i es deu a la manca de tensió a la infraestructura. Els operaris hi treballen, però no tenen previsió de quan estarà resolta l'avaria. Renfe ha enviat autobusos per donar un servei alternatiu per carretera als passatgers afectats.

  • 9:30

    El butlletí oficial de l'estat publica la reforma de la llei de l'avortament i la llei trans, que demà ja entraran en vigor

     

    D'aquesta manera les menors de 16 i 17 anys poden interrompre un embaràs sense necessitat de consentiment patern i s'eliminen els 3 dies de reflexió. Pel que fa a la llei trans, es facilita l'autodeterminació de gènere en els menors, si tenen més de 16 anys podran canviar de sexe en el registre sense haver de presentar informes mèdics o psicològics i sense necessitat d'un procés hormonal. En els cas de menors entre 14 i 16 anys serà necessari el suport del pares i en les 12 autoritzacions judicial. Els menors podran canviar el nom en els documents oficials. 

  • 9:06

    ENTREVISTA | Joan Clos: "L'equip de Colau insulta els propietaris"

     

    L'exalcalde de Barcelona, Joan Clos, assegura que no ha pogut encara parlar amb l'equip de l'alcaldessa de Barcelona sobre la problemàtica del lloguer d'habitatges: "Insulten als propietaris. Fan una política que no és tendent a resoldre el problema". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, nega que els preus de lloguer pugin perquè hi ha fons d'inversió, com diu Ada Colau. L'ara president de l'Associació de Propietaris d'Habitatge de Lloguer (Asval) insisteix que els lloguers estan disparats perquè no hi ha oferta d'habitatge de lloguer, i adverteix s'està desclassificant habitatges públics perquè fa quinze anys que no es fa habitatge protegit a Espanya. "El problema és posar més diners públics en fer habitatge assequible", insisteix. 

  • 8:31

    PREVISIÓ DEL TEMPS | El març comença amb fred, però temps tranquil

     

    S'allunya la borrasca que ens ha afectat els darrers dies, la qual cosa ha permès que les temperatures hagin baixat de forma notable. Les glaçades han estat generalitzades amb termòmetres negatius a bona part del territori. Entra una massa d'aire fred d'origen àrtic. El matí serà força serè, una mica més enterbolit a les comarques gironines. De cara a la tarda el vent anirà afluixant i es mantindrà el sol al sud de Catalunya. Les màximes estaran per sota dels 8 graus a l'interior, per sota del que és habitual per aquestes dates. 

  • 8:08

    Per primer cop, un jutjat de Madrid investigarà una querella relacionada amb l'anomenada Operació Catalunya

     

    En aquest cas, de Sandro Rosell contra l'excomissari Villarejo i altres càrrecs policials. Recordem, l'Operació Catalunya, relacionada amb la suposada fabricació de proves falses contra independentistes que hauria orquestrat el Ministeri de l'Interior durant el primer govern de Mariano Rajoy. 

  • 8:05

    El judici a Laura Borràs per presumpta adjudicació a dit de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes quedarà avui vist per sentència.

     

    La fiscalia confirmarà en aquesta sessió si rebaixa la petició de pena als altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, després de confessar els fets.  Els acusats, recordem, van incriminar a Borràs confirmant les contractacions irregulars a la Institució de les Lletres Catalanes. Un total de 18 contractes per serveis informàtics que, segons van declarar, es van fraccionar per valor menor a 18.000 euros. Laura Borràs va ratificar la seva innocència i va carregar tota la responsabilitat de la contractació en dos funcionaris de la Institució de les Lletres Catalanes que també la van incriminar al judici. 

  • 8:02

    En marxa un dispositiu contra el tràfic de drogues al Baix Llobregat 

     

    L'operatiu respon a una suposada organització internacional dedicada al tràfic de drogues que operava des de la comarca barcelonina. Fonts pròximes al dispositiu han explicat que durant aquest operatiu els agents realitzaran una desena de detencions. L'operatiu es desenvoluparà majoritàriament a Martorell i els seus voltants, en els quals la policia catalana farà diverses entrades i registres. Les mateixes fonts han detallat que la presumpta organització centrava la seva activitat en el tràfic de marihuana.

     

  • 8:02

    L'Agència Catalana de l'Aigua declara l'estat d'excepcionalitat per sequera

     

    La gravetat de la sequera ha fet que el govern declari l'estat d'excepcionalitat que limita l'aigua en usos agrícoles, industrials i lúdics. El departament d'Acció Climàtica considera aquest episodi pitjor que el 2008 i és que s'acumulen ja 19 mesos sense pluges importants. Les reserves d'aigua se situen al 27%. Segons el Govern, hauria de ploure durant 4 mesos seguits per remuntar. L'escenari preveu la reducció del 40% l'ús de l'aigua per usos agrícoles, 15% per usos industrials, es prohibeix el reg i la neteja dels carrers amb aigua potable. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimecres 1 de març de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz