Cataluña
ACTUALITAT

Resum notícies a Catalunya: 14 de febrer de 2023 | Els pressupostos superen el primer tràmit parlamentari

  • Ada Colau és citada a declarar com a investigada el 13 de març a l'Audiència de Barcelona

  • Aprovada la pujada del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.080 euros

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

B. GÁLVEZ | M. GUASCH | M. BOSCH | D. GALLACH

L'actualitat d'aquest dimarts passa per un macrodispositiu antidroga de la Guàrdia Civil a Vilafranca del Penedès que ha acabat amb 14 persones detingudes. La majoria de les entrades s'han fet als barris vilafranquins de l'Espirall i de les Clotes.

El Parlament ha tombat les esmenes a la totalitat dels pressupostos. ERC, PSC-Units i En Comú Podem han votat en contra dels textos de Junts, Vox, CUP, Cs i PPC, de manera que els comptes han superat el debat a la totalitat i continuen la seva tramitació al Parlament. També en el marc polític, la cap del Govern municipal de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que declararà davant del jutge el 13 de març en qualitat d'investigada per presumpta prevaricació, malversació i coaccions a un fons voltor.

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat finalment l'anunciada pujada del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.080 euros repartits en 14 pagues. L'acord del Govern amb CCOO i UGT tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener.

RESUM NOTÍCIES A CATALUNYA

RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:36

    Barcelona aprova la proposta per fer obligatori el casc als patinets elèctrics

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat de manera inicial la modificació de l'Ordenança de Circulació de Vianants i Vehicles per fer obligatori el casc quan es condueixi un patinet elèctric. Alhora, la reforma de la normativa inclourà l'obligatorietat que aquests vehicles siguin utilitzats individualment.

     

    El text determina que només es poden aparcar lligats i en espais específics. Així, patinets i bicicletes no podran circular per les voreres, a excepció de les zones especialment habilitades.

  • 18:48

    Presenten la proposta per ampliar l'aeroport del Prat a través d'una plataforma marina

     

    La pista faria 3.500 metres de llargada, estaria a 1.500 metres de la costa i a 10 metres sobre el mar. Requeriria un temps de construcció de 4 anys i tindria un cost estimat de 2.200 milions d'euros. Una altra part de la proposta és que els aeroports de Girona i Reus es connectin a 35 minuts de Barcelona en AVE per créixer en 10 milions de passatgers.

  • 18:39

    El ple del Parlament rebutja amb 74 vots en contra i 58 a favor les esmenes a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2023. 

     

    Els suports d'ERC, PSC i Comuns han facilitat que els comptes superin el primer tràmit parlamentari. Junts, la CUP, Vox, Cs i el PP havien presentat esmena a la totalitat. Ara es debatran les esmenes parcials a les diferents comissions i la previsió és que els pressupostos puguin estar aprovats d'aquí a un mes. 

  • 18:28

    PARLAMENT | Els comuns avisen que no deixaran que els facin fora de la política

     

    La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha mostrat taxativa alhora de reclamar a la CUP que es repensi la seva esmena a la totalitat als pressupostos, recordant que van ser els que van fer president Pere Aragonès sense posar condicions sobre els macroprojectes que "ara tant critiquen". Albiach ha deixat clar que no permetrà que els deixin "fora de la política" com intenten fons voltors portant davant dels tribunals l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau. La líder dels comuns també ha tret pit davant Junts celebrant que no "abaixen impostos" copiant el model de Ayuso a Madrid sinó que "apuja el de les rendes més riques". 

  • 18:00

    PARLAMENT | El PSC defensa la política útil per defensar el seu suport als pressupostos

     

    La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha defensat el paper del seu partit per avantposar la política útil demostrant que es pot "construir una alternativa" i presentar projectes que millorin la vida de la ciutadania. Romero ha negat que els socialistes tinguin cap intenció de "falcar el Govern més dèbil de la història recent", però ha instat la resta de grups a passar a la política "dinàmica i d'acords".

  • 17:47

    Compte a Badalona per viure intensament la fase final de la Copa del Rei

     

    38 anys després, la Copa del Rei de bàsquet torna a Badalona. Falten 2 dies perquè comenci la competició oficial i a hores d'ara la ciutat es prepara per a un esdeveniment que preveu batre més d'un rècord. Tota la ciutat gira aquests dies al voltant de la cita, des de la vesant esportiva, amb l'epicentre a l'Olímpic, i fins a la més lúdica. Als restaurants, menús especials, la cervesa de la Copa i reclams obligats. Els hotels també estan plens. 

  • 17:25

    PARLAMENT | ERC nega "un sol euro" pels macroprojectes

     

    La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha criticat durament Junts pel rebuig als pressupostos per voler-los "fer triar entre independència i justícia social". En aquest sentit, els ha retret que la presentació d'una esmena a la totalitat per "bloquejar" els comptes "perpetuant les desigualtats". Vilalta també s'ha enfrontat a la CUP, negant que s'hagi previst "ni un sol euro en macroprojectes tòxics". En la rèplica, la diputada cupaire, Eulàlia Reguant, ha acusat ERC de viure "una realitat paral·lela" i ha recordat la inversió prevista per part de l'estat al quart cinturó.  

  • 17:00

    Arxivat el cas de la gravació de les oposicions a inspector dels Mossos

     

    El jutjat que investigava la presumpta gravació amb un mòbil de les oposicions a inspector i intendent del cos dels Mossos d'Esquadra ha arxivat el cas. El magistrat del jutjat d'instrucció 8 de Barcelona considera que no hi ha suficients indicis incriminatoris contra l'únic inspector investigat. Així les coses ara s'obre la via administrativa i la direcció general de la policia haurà de decidir si sanciona a l'agent o, també, arxiva la causa.  Actualment, el policia continua destinat a Egarà, però, apartat de la DAS, la Divisió d'avaluació de Serveis, comandada recordem pel Major Trapero.

     

     

  • 16:22

    Tanca definitivament la discoteca barcelonina Brisas

     

    L’antiga discoteca Brisas, que havia canviat de nom a Ken Club i que estava ubicada al número 37 de l’avinguda del Paral·lel, ha tancat definitivament. Des d'inicis de 2022 i davant les infraccions detectades al local el que fa a mesures COVID i excés d'aforament, s'han obert diversos expedients sancionadors.

    Es constata l'impacte que l'activitat té sobre l'espai públic, amb soroll, molèsties als veïns, baralles i delictes, com el sonat cas de la mort d'un home al davant del local i que just avui s'han detingut set persones per la seva implicació.

  • 15:46

    Un veí de Girona afronta 10 anys de presó per abusar d'una menor de 14

     

    La fiscalia sol·licita una condemna de 10 anys de presó per a un veí de Girona acusat d'abusar sexualment d'una menor de 14 anys la matinada del 24 de gener del 2021. L'acusació pública sosté que el processat va contactar amb la víctima per Instagram el dia abans i van quedar per veure's en persona cap a les set de la tarda. Junts, van anar fins al pis de l'acusat, que aleshores tenia 27 anys. Segons l'escrit d'acusació, tots dos van estar bevent alcohol i consumint marihuana. La menor es va adormir a conseqüència de la ingesta. Va ser aleshores quan el processat l'hauria atacat.

  • 15:15

    La consulta genètica de l'Hospital Vall d'Hebron atén 156 nens i les seves famílies

     

    La consulta oncogenètica pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron ha atès 156 infants i les seves famílies des que es va posar en marxa el 2017. El principal objectiu de l'assessoria genètica és acompanyar les famílies que sospiten tenir una alteració genètica que els predisposa a desenvolupar un càncer; identificar-la i, a partir d'aquí, dur a terme programes de detecció precoç i prevenció; optimitzar els tractaments oncològics i fins i tot rebre assessorament reproductiu. 

  • 14:34

    El TSJC no suspèn el judici a Laura Borràs i declararà l'última.

     

     

    Aquest dimarts s'ha reprès el judici a l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs, i a altres dos acusats de falsedat i prevaricació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per acabar les qüestions prèvies. Una de les decisions que ha pres el tribunal format per Fernando Lacaba, María Jesús Manzano i Jesús María Barrientos, Borràs no declararà el dilluns, com estava previst, sinó al final del judici tal com demanava.

  • 14:17

    El Parlament avala els premis de jubilació als funcionaris 

     

    La Mesa de la Cambra recorda que el 2021 ja es va "endurir" les condicions per accedir al privilegi. En concret, uns 71 funcionaris haurien rebut els premis de jubilació per un valor total de 3,9 milions d'euros. Amb aquesta prima, l'excúpula funcionarial té dret a seguir cobrant un any de salari després de jubilar-se, i el privilegi és combinable amb les llicències per edat. La Mesa del Parlament s'ha remès als últims acords laborals fruit de la negociació col·lectiva, que es van tancar el 28 de juliol del 2022. Fonts de la Mesa asseguren que des de la supressió de les llicències per edat "s'ha avançat en racionalització i en transparència".

  • 13:47

    Ada Colau declararà el 13 de març per presumptes coaccions al fons d'inversió Vauras

     

    Després de mesos d'estires i arronses judicials entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el fons d'inversió Vauras, finalment la cap del govern municipal declararà davant el jutge el 13 de març. Està investigada per presumpta prevaricació, malversació i coaccions a la institució financera perquè evités desnonar famílies vulnerables oferint lloguer social. Entre ells hi és el Bloc Llavors, al Poble-sec.

  • 13:45

    David Abadías, nou bisbe auxiliar a Barcelona nomenat pel Papa Francisco

     

    El mossèn David Abadías ha estat nomenat bisbe auxiliar de Barcelona. Així ho ha fet públic aquest dimarts el cardenal Joan Josep Omella en una roda de premsa juntament amb Abadias. L'ordenació episcopal tindrà lloc el 25 de març a la basílica de la Sagrada Familia. 

  • 13:40

    PARLAMENT | El PP retreu al Govern, el PSC i els comuns un pacte per "sobreviure"

     

    El líder dels populars, Alejandro Fernández, considera que l'acord dels pressupostos s'ha fet en base a "dissimular i mentir" i no d'un projecte en comú. En aquest sentit, Fernández ha advertit que "això no és estabilitat sinó supervivència". "Han pensat en vostès i no en la societat catalana" ha argumentat el dirigent popular a l'hora de defensar l'esmena a la totalitat i ha avançat que l'acord suposarà desbloquejar projectes com la B-40, el Hard-Rock o l'ampliació del Prat. 

  • 13:25

    PARLAMENT | Carrizosa retreu al PSC que doni "aire" al Govern

     

    El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha avisat durant la seva intervenció del debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos que "no són bons ni per als catalans ni per a la convivència" i ha afegit que "són pa per avui i fam per demà". A més, ha retret al PSC que estigui donant "aire" al Govern amb uns comptes "continuistes" que augura que li permetran esgotar la legislatura.

  • 13:10

    PARLAMENT | La CUP felicita Illa per haver introduït "totes les merdes" de Foment als pressupostos

     

    La portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, ha assegurat que els pressupostos que presenta el Govern són els de "la cronificació de la pobresa", i ha criticat que es privatitzi l'educació a base d'infrafinançar-la. Reguant ha estat especialment àcida quan ha felicitat el líder de l'oposició, Salvador Illa, pel pacte "agafant amb les defenses baixes el país" després del "desconcert nacional de l'1 d'octubre i la pandèmia" i haver introduït als comptes "totes les merdes" de Foment del Treball.

  • 12:59

    Unes 50 persones es manifesten a les portes del Parlament per reclamar el 25% del pressupost de Salut a l'Atenció Primària

     

    Justament el dia que els pressupostos van al Parlament per ser debatuts, una cinquantena de persones s'ha manifestat a les portes de l'edifici per reclamar als grups polítics que destinin el 25% del pressupost del Departament de Salut a l’Atenció Primària. Consideren que la inversió acordada d’un 18% no és suficient i sostenen que cal “modificar” aquesta xifra “en la que tothom hi està d’acord”.

     

  • 12:34

    PARLAMENT | Vox assegura que ha renascut el tripartit

     

    El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha defensat l'esmena a la totalitat als pressupostos per evitar "seguir espoliant i malgastant els diners dels catalans". Garriga també ha carregat contra els suports del PSC i En Comú Podem que ha permès fer renéixer el tripartit. En aquest sentit, ha advertit que aquesta nova entesa "tornarà a portar un nou referèndum".

  • 11:53

    PARLAMENT | Junts rebutja el projecte dels pressupostos i carrega contra Pere Aragonès

     

    La portaveu de JxCat, Mònica Sales, ha criticat durament ERC durant el debat de les esmenes a la totalitat al Parlament per haver acordat el projecte de pressupostos amb els comuns i PSC "renunciant a la majoria del 52%". Sales ha advertit que l'acord "segella el pacte amb l'Estat a canvi de res". En aquest sentit, ha lamentat la preferència del Govern pels socialistes tot i la disposició del seu grup a negociar: "En realitat no hi havia voluntat d'acord amb nosaltres", ha dit la diputada de Junts.

  • 11:21

    14 detinguts en el macro operatiu contra el tràfic de drogues a Vilafranca

     

    L'operatiu de la Guàrdia Civil que s'ha fet a primera hora del matí a Vilafranca del Penedès sobre tràfic d'haixix i blanqueig de capitals s'ha tancat finalment amb 14 detinguts. Tretze han estat arrestats a la capital de l'Alt Penedès i una darrera detenció s'ha fet a Gelida. La majoria dels registres s'han fet als barris vilafranquins de l'Espirall i les Clotes. Hi han participat fins a 150 agents del Grup D'acció Ràpida, de la unitat d’elit i la unitat canina, entre altres, així com un helicòpter del Servei Aeri de la Guàrdia Civil.

  • 11:00

    Arrenca al Parlament el debat a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat

     

    Junts, la CUP, Ciutadans, PP i Vox ja han formalitzat la seva oposició als comptes i han presentat esmenes a la totalitat dels comptes. No es preveuen sorpreses i les esmenes seran rebutjades amb els vots d'Esquerra, el PSC i els comuns. La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha estat l’encarregada de defensar el projecte advertint que seran els comptes amb el “major suport en 22 anys” al Parlament i la necessitat d’arribar a acords “amb qui no et sents a prop” tot i que això suposi “fer sacrificis”. 

  • 10:14

    Set persones ferides en bolcar un autobús de línia a Castellbisbal

     

    L'accident s'ha produït al voltant de les 09.15 hores d'aquest matí, per causes que s'estan investigant, quan un autobús de la línia regular 12A, en direcció a Martorell, ha bolcat en la carretera C-243c.  A conseqüència de l'accident, han resultat ferides set persones, cinc d'elles lleus, les quals han rebut l'alta in situ després de ser ateses per personal sanitari del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), mentre que altres dues -dues dones- han estat evacuades ferides menys greus a la mútua de Terrassa i a l'hospital de Martorell, respectivament.

     

  • 09:31

    ENTREVISTA CAFÈ D'IDEES | L'Expresidenta del parlament, Carme Forcadell, diu que el Suprem ha volgut "castigar al govern" per la reforma del Codi Penal: "S'han convertit en una instància política. Estan fent política".

     

     
  • 9:30

    Set persones detingudes a Barcelona per la mort d'un home la nit del 30 d'octubre a una discoteca del Paral·lel

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat a primera hora del matí un operatiu i han detingut set persones relacionades amb la mort violenta d'un jove. El fet va passar el 30 d'octubre davant les portes de la discoteca del Paral·lel, Brisas del Caribe. El 2 de novembre van detenir un jove de 19 anys, però aquest va quedar en llibertat sense càrrecs. La investigació ha portat a identificar les set persones detingudes avui, que es descarta que formin part d'una banda organitzada.

  • 9:20

    Macrodispositiu antidroga de la Guàrdia Civil a Vilafranca del Penedès.

     

     

    S'han fet 10 entrades i registres a primeres hores d'aquesta matinada amb l'objectiu de desarticular una xarxa organitzada de tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Es preveuen entre 10 i 15 detencions d'entre els registres, que encara a hores d'ara continuen actius. Hi estan participant 150 agents de diverses seccions de la Guàrdia Civil.

  • 8:25

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 14 de febrer d'El Temps de RTVE Catalunya amb en Sergi Loras.

     

     
  • 8:17

    Reunió a Brussel·les dels ministres de Defensa de l'OTAN per coordinar l'enviament de més armes a Ucraïna i decidir com i on s'entregaran els tancs Leopards compromesos amb Kíiv.

     

     

    Són moviments previs a la nova ofensiva que s'espera del Kremlin. A tot això, una investigació de la UER, els mitjans públics europeus, entre els quals Ràdio Nacional, confirma que milers de nens ucraïnesos en territoris ocupats han estat traslladats per la força a Rússia. 
     

  • 8:15

    Almenys tres persones han mort i cinc han resultat ferides en un tiroteig a la universitat.

     

     

    La policia no ha pogut detenir encara l'autor dels fets que anava a cara descoberta i armat amb un rifle.

     
  • 8:12

    La Comissió Europea descarta la recessió econòmica a l'eurozona que augurava fa uns mesos i augmenta en quatre dècimes el creixement d'Espanya per aquest any.

     

     

    Un creixement que se situa a l'1,4 % gràcies al turisme, la fortalesa del mercat laboral i una menor caiguda del consum amb relació a d'altres països de la zona euro. 

  • 8:10

    Al Parlament es votaran aquest dimarts les esmenes a la totalitat dels pressupostos del 2023.

     

     

    Amb la recent revisió de penes per part del Tribunal Suprem, la sessió serà una nova oportunitat perquè Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya facin palès el seu distanciament. 

    L'executiu superarà el tràmit gràcies als vots d'Esqerra, el PSC i els Comuns. De la seva banda, Junts, VOX, CUP, Ciutadans i PP, han presentat esmenes a la totalitat per rebutjar els comptes. 
     

  • 8:05

    Dispositiu dels Mossos d'Esquadra a Barcelona per identificar i detenir les altres persones relacionades amb la mort d'un home la nit del 30 d'octubre a la discoteca Brisas del Paral·lel.

     

     

    El 2 de novembre es va detenir un home relacionat, però se'l va deixar en llibertat amb càrrecs. Aquest matí estan identificant i detenint la resta de persones relacionades.

     
  • 8:00

    Macrodispositiu antidroga de la Guàrdia Civil a Vilafranca del Penedès.

     

     

    Es tractaria d'una estructura familiar organitzada investigada per tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Preveuen uns 10 registres que han començat de matinada i entre 10 i 15 detinguts.

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí les notícies més destacades d'avui dimarts 14 de febrer de 2023.

    Aquí pots consultar els continguts més destacats d'ahir.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz