Cataluña
Adjudicacions a l'ILC

Arrenca el judici al TSJC contra Laura Borràs

  • La presidenta de Junts afronta una petició de 6 anys de presó per les adjudicacions a l'ILC

  • Borràs anuncia que fa una pausa de la seva vida pública per centrar-se a defensar la seva innocència

  • EN DIRECTE | Segueix minut a minut l'actualitat d'aquest divendres 10 de febrer

Marc Guasch
4 min.

Laura Borràs s'asseu aquest divendres al banc dels acusats en la causa per presumptament fraccionar 18 contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Fiscalia ha intentat arribar a un pacte amb els altres dos acusats, Isaías H i Andreu P, per rebaixar les seves condemnes a canvi de confessar. A més, inculparien Borràs, complicant així la seva situació judicial.

Precisament, Borràs ha anunciat aquest mateix dijous al vespre que ha decidit "fer una pausa" de la seva vida pública. En un missatge a través de twitter ha assegurat que vol centrar-se en la defensa de la seva innocència. Aquesta decisió implica que mentre duri el judici no participarà ni a actes públics ni a les xarxes.

Fiscalia demana 6 anys de presó

Ara com ara, l'acusació pública demana tant per a ells com per a la presidenta suspesa de la cambra catalana sis anys de presó per falsedat documental i vint-i-un anys d'inhabilitació per ocupar càrrec públic. A banda, demana una multa de 144.000 euros per a Borràs i una altra de 72.000 euros per a Herrero.

La Fiscalia considera que Borràs va adjudicar a Herrero tasques per valor de 335.000 euros, però que les hi van pagar en factures que no superaven els 18.000, de tal manera que s'esquivava l'obligatorietat de convocar concursos públics per a quantitats superiors a aquesta.

Laura Borràs s'asseu aquest divendres al banc dels acusats | Núria Alcalà

Les qüestions prèvies

El judici comença aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el tràmit de qüestions prèvies. Entre les que haurà de valorar el jutge hi ha la petició de l'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, de poder intervenir, en últim lloc -com correspon a les defenses- tant en les qüestions prèvies com en els interrogatoris per "garantir, tot i que sigui mínimament, el dret de defensa".

D'altra banda, durant aquesta primera sessió del judici la defensa de Borràs també tractarà d'invalidar els correus electrònics que va intercanviar amb Isaïes H. i que mostren com, suposadament, havien acordat repartir en contractes petits encàrrecs més grans, i altres en els quals ella li insta a fer diversos pressupostos a diferents noms per a presentar-se als procediments de contractació.

En un dels correus que van intercanviar, ell li va dir a Borràs: "Se'm fa estrany i complicat haver de fer aquest 'trapi'. .. ja sé que és el que hi ha, però posa't en el meu lloc, haver d'embolicar a diverses perquè em facin factures de tres quilos". Ella li va contestar que en el pressupost havia de figurar com si anessin professionals independents amb factures no superiors a 18.000 euros més IVA.

Concentració de suport

Aquest divendres al matí, Borràs arribarà al TSJC arribarà acompanyada dels representants de Junts, que ha convocat una concentració en el seu suport a partir de les 9.30 hores afirmant que la causa "és un cas de persecució política".

Borràs no estarà acompanyada a diferència d'altres judicis a líders del procés per la resta de formacions independentistes. ERC argumenta que el seu cas "no té res a veure amb la repressió política" sinó amb presumpta mala praxi en la gestió de recursos públics, a diferència d'altres ocasions en les quals des de 2017 tots dos partits sí que han protestat junts contra multitud de cites judicials relacionades amb el 1-O.

La diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha deixat clar que la formació anticapitalista ha assegurat que tampoc no acompanyaran Borràs en el seu judici al TSJC. En una entrevista al Cafè d'Idees de la 2 i Ràdio 4, ha advertit que "és un cas que, molt probablement, s'ha magnificat per ser qui és, però té un origen no vinculat a l'exercici de l'autodeterminació perquè està vinculat a unes suposades males pràctiques", ha destacat.

Òmnium entén que "no som davant d’un judici per exercir drets civils i polítics", i per tant, ha confirmat que no hi haurà una delegació de l’entitat a les portes del TSJC, tot i que sí que hi assistiran alguns membres de la Junta Directiva.

Presumpció d'innocència

A la concentració de suport a Borràs tampoc hi serà el Govern. En tot cas, aquest mateix dijous, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la "presumpció d'innocència" de la presidenta del Parlament de Catalunya suspesa, Laura Borràs, que aquest divendres anirà a judici al TSJC. El cap del Govern ha desitjat que tingui "un judici amb garanties" i ha avançat que respectarà la decisió de la justícia quan dicti sentència.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz