Cataluña
Parlament

La Mesa decideix suspendre Laura Borràs

Marc Guasch | Elena Garcia | Anna Forment
4 min.

Esquerra Republicana, el PSC i la CUP opten per la decisió més contundent. A la reunió de la Mesa del Parlament celebrada aquest dijous han decidit sol·licitar l'aplicació de l'article del reglament de la Cambra que estableix la suspensió de funcions de Laura Borràs. L'article en qüestió és el 25.4 que es refereix a casos de corrupció. Davant d’aquest escenari, Laura Borràs, acusada de prevaricació i falsedat documental quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, queda suspesa de drets i deures parlamentaris i, per tant, també relegada com a presidenta del Parlament.

Borràs s'ha quedat fora de la sala on s'ha pres la decisió, per no concorre a un conflicte d'interessos. Abans de l'inici de la reunió sí que ha entrat dins la sala per fer una última reflexió. Ha transmès que el seu cas "no és de corrupció" i, per tant, abordessin l'aplicació de l'article en qüestió "en consciència". També els ha demanat que no facin de "jutges" tal com ja havia avançat en una entrevista al programa Aquí Parlem” de TVE a Catalunya .

Si no dimiteix, amb el reglament a la mà, les funcions les assumiria de forma interina la vicepresidenta, la republicana Alba Vergés. Els republicans s'han compromès però, a mantenir la presidència de la cambra catalana en mans de Junts.

"Jutges hipòcrites"

Una vegada comunicada la decisió de la Mesa, la mateixa Laura Borràs ha comparegut davant els mitjans de comunicació. Clarament indignada, ha acusat els 5 diputats de la Mesa del PSC, ERC i la CUP d'haver actuat com a jutges. "Avui 5 diputats no han vingut vestits de diputats, han vingut vestits de jutges hipòcrites" ha asseverat.

Borràs, que manté la seva innocència a ultrança, assegura que l'objectiu de la seva suspensió és fer-la desaparèixer políticament.

Les reaccions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat "no barrejar la lluita per la independència de Catalunya amb la defensa que pugui fer una persona acusada de delictes de corrupció". Aragonès ha afegit que manté ple suport en el seu Govern i ha advertit a Borràs que "més enllà de la retòrica estan els fets", en clara resposta al atac a la decisió adoptada pels diputats d'ERC a la Mesa.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha defensat la "coherència i responsabilitat" de la decisió de la Mesa per preservar la Institució i també "és una via garantia per defensar la presumpció d'innocència" de la mateixa Borràs. Vilalta reconeixia que s'ha viscut "un espectacle que s'hauria volgut evitar" i ha insistit en la voluntat que Junts ocupi la presidència de la Cambra de forma interina.

La CUP, per boca del seu portaveu Carles Riera, creu que la decisió és reversible i que la opció de la mesa d'aplicar l'article 25.4 de la cambra catalana és la millor manera de transmetre transparència a la ciutadania. Des dels comuns, David Cid, ha parlat de "situació lamentable" i ha acusat Borràs de situar "els interessos partidistes" per damunt dels del Parlament.

Per la seva banda, la portaveu del PPC, Lorena Rodán, ha demanat als partits independentistes que deixin a un costat la seva "guerra Caïnita" i no converteixin "les institucions en el camp de batalla". El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha exigit la convocatòria d'un "ple específic" per escollir un nou president i evitar una situació d'interinitat. Vox exigeix escollir una nova presidència i reclama aplicar el 155 per acabar amb el desgovern a Catalunya.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, arriba a la Cambra catalana EFE

Mostres de suport abans de ser suspesa

La reunió de la Mesa s'ha encetat aproximadament a dos quarts de 12 del migdia. A l'exterior més de 300 persones s’han concentrat davant el Parlament per donar suport a Borràs. Convocats a través de les xarxes socials, els manifestants ha reivindicat la “innocència” de la dirigent política i han assegurat que el judici oral que ha obert el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) “és una farsa”. També s’han cantat consignes contra ERC, la CUP. Borràs ha sortit a saludar els concentrats per agrair-los el suport i ha estat rebuda entre aplaudiments i càntics.

Abans de la reunió de la Mesa, Borràs s'ha vist amb els membres del grup parlamentari de Junts i part de la direcció del partit que ella presideix, en una de les sales del palau. L'inici de la trobada també ha tingut un moment d'aplaudiments dels seus.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz