Cataluña
41.025 milions

El Govern presenta els pressupostos al Parlament

Maria Bosch | Marc Guasch
4 min.

Els pressupostos de la Generalitat pel 2023 arriben a port. El Consell Executiu els ha aprovat aquest matí i la consellera d'Economia, Natàlia Mas, els ha lliurat al Parlament perquè s'enceti immediatament la seva tramitació en un temps rècord de només 37 dies.

Prèviament, el president català, Pere Aragonès, ha posat en relleu que Catalunya comptarà amb els pressupostos "més ambiciosos i expansius" i ha reivindicat que compten amb el total suport social i polític. Així ho ha afirmat en una compareixença des de la Galeria Gòtica del Palau just abans del Consell Executiu extraordinari.

A més, Aragonès ha avançat que el Govern vol "reforçar encara més" el suport parlamentari dels comptes, que inclouen més de 41.000 milions d'euros. I ha reivindicat que "no és un pressupost més, és un pressupost de país" orientat a "respondre les necessitats de la ciutadania". D'altra banda, el president català reclama a Junts que posi per sobre "l'interès de país" i doni suport al pressupost.

El Govern aprova els pressupostos i posa la pressió sobre Junts | Laura Herrero

Aragonès accepta els tres punts del PSC

El Govern català ha tancat, després de prop de tres mesos de negociacions, un acord amb el PSC per tirar endavant els pressupostos d'enguany. Ha estat el mateix Pere Aragonès qui ha permès el desbloqueig dels comptes amb el seu 'sí' a les condicions que posava el PSC per acceptar els pressupostos. I és que ha cedit a estudiar la qüestió de l'aeroport del Prat, tot i que evita parlar d'"ampliació".

El Govern porta els pressuposts al Parlament

També s'ha compromès a treballar per desenvolupar el projecte del Quart Cinturó, a què tampoc vol referir-se com a B-40, i a dur endavant el macroprojecte d'oci del Hard Rock, a Tarragona. Aquest dijous a la tarda es va escenificar la signatura de l'acord amb el líder socialista al Palau de la Generalitat.

S'enceta la tramitació al Parlament

L'encarregada de lliurar el projecte de pressupostos al Parlament ha estat la consellera d'Economia, Natàlia Mas. A partir d'aquí, s'enceta la tramitació parlamentària i els consellers hauran d'explicar els pressupostos de cada departament. Finalment, haurà de ser el ple qui, després de previsiblement tombar les esmenes a la totalitat que l'oposició pugui presentar, doni el vistiplau definitiu als comptes per a aquest 2023.

La vicepresidenta primera de la cambra catalana, Alba Verges, ha rebut els comptes en format digital dins una tauleta. Posteriorment, Natàlia Mas s'ha reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris per presentar-los formalment el detall del projecte. La consellera d'Economia ha destacat la importància qualitativa i quantitativa que suposen per "atendre les necessitats urgents de la ciutadania" i ha destacat que suposen un increment de la despesa i de la inversió fins a superar els 41.000 milions d'euros, la més elevada en 17 anys.

El Govern presenta el detall dels pressupostos del 2023

Els grups preveuen que la celebració del debat i votació final dels Pressupostos tingui lloc el divendres 10 de març, la qual cosa permetria la seva tramitació en un temps rècord de 37 dies, en lloc dels 45 en què van ser aprovats, per exemple, els de l'any passat.

Les grans xifres dels pressupostos catalans del 2023 | Àlex Cabrera

Principals xifres econòmiques

Activació de l'escut social

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz