Cataluña
L'entrevista

Oriol Junqueras: "El PSC camina ara en la direcció adequada"

Notícia - Cafè d'idees 
  • El president d'ERC justifica els acords amb els socialistes, però considera que van "molt lentament"

  • Junqueras assegura que estan disposats a parlar "amb tothom" sobre la seva proposta concreta de referèndum

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
4 min.

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, considera que el "camí" els socialistes catalans va "en la direcció adequada", tot i que "es queda curt" i va "molt lentament": "La supressió del delicte de sedició va en la línia del camí cap a la justícia".

En una entrevista al Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4, Junqueras veu "algunes passes" dels socialistes cap a la "fi de la repressió": "Suprimir el delicte de sedició és una passa. Aprovar els indults és reparació i justícia".

"Els jutges prenen decisions que són injustes"

Dels acords als quals han arribat per la reforma del delicte de sedició, els desordres públics o la malversació, Junqueras diu que la reforma de malversació corregirà una norma feta pel PP ad hoc contra els independentistes: "Montoro va dir que no ens vam gastar ni un euro i, en canvi, hi ha hagut una condemna. Els jutges prenen decisions que són injustes".

Junqueras afirma que la via del diàleg i la negociació és la bona estratègia i defensa que va molt "més enllà" de la negociació que hi ha a la taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i el de l'Estat: "Es pot expressar a moltes altres taules".

El president d'ERC ha defensat l'esmena transaccional amb el PSOE per reformar el delicte de malversació. Per la seva banda, Junqueras assegura que s'hauria de "retorçar molt el dret" perquè, segons ha dit, "en aquest cas la distinció és claríssima".

Junqueras ha recordat que en el cas de l'1-O als pressupostos de la Generalitat hi havia una partida destinada al referèndum i ha insistit que el 2017 no es va cometre cap delicte.

Disposats a parlar "amb tothom" sobre el seu referèndum

Sobre la seva proposta de referèndum anunciada aquest dilluns, Junqueras assegura que estan disposats a parlar "amb tothom" sobre la seva proposta concreta de referèndum: "Sempre estem a favor que tothom pugui parlar".

Junqueras defensa que la via unilateral és "democràtica"

Oriol Junqueras ha defensat que la via unilateral també és "democràtica", si bé ha insistit que el que fa falta ara és "multilateralitat": "Que Catalunya es converteixi en república en el marc de la Unió Europea té implicacions multilaterals". Per això, ha defensat "la via de la negociació", perquè és "la manera més fàcil".

Junqueras, preguntat per si optaria per la via unilateral en cas que el Govern central rebutgi un referèndum, ha assegurat que "Esquerra defensa totes les vies democràtiques", que són "totes les vies que permeten que la ciutadania voti i decideixi sobre el seu futur". Ha recalcat, a més, que un referèndum "no està en el Codi Penal" i, per tant, "no és un delicte".

Pocs minuts després, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha advertit a ERC que "no hi haurà en cap cas un referèndum ni per la via pactada ni per la unilateral". En una entrevista en TVE, Bolaños ha recalcat que el referèndum és "contrari a la nostra Constitució", "no es pot celebrar" i "tampoc és una solució per a la Catalunya de l'any 2022". Segons Bolaños, és una proposta "divisiva" que només aconseguiria "cronificar el conflicte".

El líder republicà planteja unes condicions per organitzar un referèndum que la comunitat internacional ja va fixar per a casos com el de Montenegro i poder així obtenir el reconeixement internacional: "Defensem la via de la negociació, perquè és la manera més fàcil".

"A favor de qui estan els que no volen aprovar els pressupostos?"

Enmig de les negociacions amb PSC, comuns i Junts per als pressupostos del 2023, el dirigent d'ERC ha demanat als partits "sentit comú" i que "oblidin el tacticisme". Junqueras considera que si s'aplica el sentit comú, tothom hauria d'aprovar els pressupostos: "Es farien el favor ells mateixos".

El president d'Esquerra es pregunta "a favor de qui estan" els que no volen aprovar uns pressupostos amb diversos suports com ara d'empresaris, sindicats i entitats socials.

El líder republicà acceptaria "plantejar coses a l'impost de successions" però recorda que avui ni els fills ni la parella han de pagar l'impost: "Estem en un context que els serveis públics necessiten molts recursos, no podem prendre decisions que posin en perill la sostenibilitat econòmica".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz