Cataluña
Història

Corbera d'Ebre: la memòria de la batalla més sanguinària de la Guerra Civil

  La Recepta Perduda
  • El combat més sanguinari de la Guerra Civil es va lliurar a la comarca de la Terra Alta

  • Corbera d’Ebre va ser l’escenari protagonista de la batalla de l’Ebre, l'any 1938

  • Recupera tot el contingut de ‘La Recepta Perduda’, programa presentat per l’actriu Sílvia Abril, a RTVE Play Catalunya

ARIADNA PUERTAS
2 min.

La Guerra Civil va marcar un abans i un després per a moltes generacions. Durant el conflicte es van lliurar combats molt durs, entre ells la batalla de l’Ebre. A la 'La Recepta Perduda', programa disponible a RTVE Play Catalunya, l’actriu Sílvia Abril visita un dels escenaris d’aquest enfrontament: el Poble Vell de Corbera d’Ebre. La batalla d’Ebre és considerada la més sanguinària, la més llarga i en la que van participar més combatents. Van lluitar més de 250.000 de persones durant uns quatre mesos. El municipi de Corbera va patir bombardejos d’aviació i d’artilleria que van tenir un impacte paisatgístic que avui en dia encara és evident a la zona del poble és on van succeir els atacs i combats més durs.

Església de Sant Pere de Corbera d'Ebre | La Recepta Perduda RTVE

Com va patir la població civil la batalla?

Els habitants no s’esperaven que el seu municipi fos l’escenari principal del front de guerra de la batalla de l’Ebre. La gran majoria de la població va fugir. Alguns, pensant que l’enfrontament no duraria massa, es van amagar en masies i coves del voltant del poble. Tal com diu la guia turística Maite a ‘La Recepta Perduda’, malvivien en pèssimes condicions. En ser una zona principalment agrícola, les baixes temperatures van afectar fortament als camps de conreu i com a conseqüència la gent es va quedar sense aliments. A més, els camps estaven infestats amb material bèl·lic i cossos de soldats sense vida. Els pagesos recollien alguns d’aquests cadàvers. La gran majoria van acabar en fosses comunes sense ser identificats. Actualment, hi ha molts familiars que viatgen a Corbera d’Ebre resseguint les traces d’antecessors que van combatre a la batalla.

La població del Poble Vell de Corbera d'Ebre és una mostra material d'allò que van patir gairebé totes les poblacions de la Terra Alta.

Sílvia Abril amb els guies, Andreu i Maite passejant pels carrers de Cordera d'Ebre | La Recepta Perduda RTVE

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz