Cataluña
Jardineria

Com cuidar un bonsai i no morir en l'intent?

  Va de Verd  
  • La terra, el tronc i les fulles dels bonsais han d’estar sempre humitejades

  • Paqui Espejo, de LaFACT Garden, dona consells per tenir cura d’aquests arbres de mida reduïda

  • Tens a RTVE Play Catalunya tot el contingut de 'Va de Verd', programa presentat per María Gómez

MARINA SÁNCHEZ ALCOLEA
3 min.

La paraula bonsai significa ‘arbre en un test’. Els japonesos van inventar una tècnica per mantenir els arbres petits. Aquesta mida reduïda els permetia tenir un jardí a casa. Durant segles, al Japó només les classes privilegiades podien tenir bonsais. Per sort, ara podem gaudir-ne d'aquestes plantes al nostre país.

A ‘Va de Verd’, programa presentat per María Gómez i disponible a RTVE Play Catalunya, Paqui Espejo, de LaFACT Garden, dona diferents consells per tenir cura dels bonsais.

Manteniment

Si tens un bonsai, has de prestar atenció al punt d'humitat i a les condicions que l'envolten perquè està en un espai reduït i té les reserves d'aigua sota mínims. La terra, el tronc i les fulles han d’estar sempre humitejades.

Aquests arbres petits necessiten un manteniment constant diari. Hi ha gent que es passa hores cuidant-los i traient les fulletes perquè estiguin totalment perfectes. Realment és un art!

Quan el bonsai ha crescut i el test se li queda petit, tens dues opcions: trasplantar-lo perquè creixi millor o retallar-li les arrels per mantenir la mateixa mida. Si optes per la segona opció, has de vigilar de no tocar mai l'arrel principal que és la que neix del centre de l'arbre.

Com fer un trasplantament?

Per fer un trasplantament d'un bonsai, el primer que cal és buscar un test adequat: ha de tenir sortida d'aigua i, a vegades, és necessari posar un platet a sota per recollir l'aigua que surt quan es rega.

Per posar una miqueta de drenatge al fons del test, Paqui Espejo et recomana fer servir l’akadama, una argila volcànica japonesa. Amb una capa d’un o dos centímetres és suficient. Després, hauràs de posar a sobre una terra especial de bonsai, que té un pH específic.

Afegeix akadama dins del nou test on trasplantaràs el bonsai RTVE Catalunya

Tot seguit, trauràs de treure l'arbre del recipient original amb petits copets perquè surti sol, suaument, sense fer-li cap mal. La terra que sobri de les arrels, l’has de retirar.

Treu la terra de les arrels del bonsai RTVE Catalunya

Un cop posis el bonsai dins del test nou, hauràs d’afegir més terra que, posteriorment, hauràs d’estrènyer amb les teves mans. Recorda que després de fer un trasplantament s'ha de regar l’arbre malgrat que la terra estigui humida perquè s’assenti planta i tot es col·loqui al seu lloc.

Abans de regar, prem la terra perquè el bonsai s'assenti RTVE Catalunya

Si amb aquests consells encara creus que és molt difícil cuidar d'un bonsai, sempre tens l'opció de tenir un cactus a casa!

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz