Cataluña
Brussel·les

Pere Aragonès descongela les relacions amb la UE

  • El president de la Generalitat es reuneix amb el comissari europeu de Justícia per tractar el cas Pegasus

  • Aragonès és el primer cap de l’executiu català a reunir-se amb la Comissió a Brussel·les des de 2015

  • El president català trasllada al comissari de Mercat Interior que Catalunya està preparada per acollir un centre de disseny de xips

Marc Guasch | Laura Herrero | Xesca Campoy
2 min.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recuperat, després de 7 anys de distanciament, les relacions amb les institucions de la UE. Aragonès encetava aquest dijous la visita de dos dies a Brussel·les on s’ha reunit primer amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reyners i divendres amb l'alt representant de Mercat Interior, Thierry Breton.

El president català ha traslladat a Reyners la seva “preocupació” per com s’està gestionant des de l’executiu espanyol el cas d’espionatge amb el programa Pegasus, del que també va ser víctima.

Aragonès aborda el cas Pegasus a Brussel·les | Laura Herrero

“Hem constatat que compartim la preocupació per aquesta qüestió. En tot cas, la carpeta no està tancada”, ha assenyalat en una atenció als mitjans de comunicació després de la trobada.

Tots dos també han abordat el tema del català a l’escola. Aragonès ha garantit que tot s’està fent “d’acord amb la legalitat”. Reyners ha destacat la "importància" que es compleixi el 25% d'hores lectives en castellà a les escoles catalanes tal com va sentenciar el TSJC, segons han aclarit fonts comunitàries.

Oportunitat per reindustrialitzar Catalunya

La trobada suposa un pas important en la normalització de relacions amb la UE que ha culminat aquest divendres amb la reunió prevista amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, per oferir Catalunya com un centre de disseny de xips.

La visita d'Aragonès a Brussel·les ha coincidit amb l'acord per substituir el projecte MidCat per un corredor d'energia verda que enllaçarà, previsiblement d'aquí a uns 5 anys, Barcelona i Marsella amb un gasoducte. Aragonès ha destacat el BarMar suposa "una oportunitat" perquè també permetrà transportar hidrogen verd, en el que fa temps que es treballa des de la Generalitat.

Pas en la normalització de les relacions

La reunió amb Reyners i Breton arriba després de mesos de gestions, després que a l’abril enviés a Brussel·les una carta relacionada precisament amb la situació generada pel cas Pegasus.

Amb aquestes dues trobades, Aragonès es converteix en el primer president català a entrevistar-se amb un representant comunitari des que el 2015 ho va fer Artur Mas. Posteriorment, els contactes s’han limitat a una breu encaixada de mans al maig amb l’actual presidenta de la comissió, Ursula Von der Leyen, en la seva visita a Barcelona amb motiu de la reunió del Cercle d’Economia. Posteriorment, Aragonès es va reunir, també a la capital catalana, amb el vicepresident de la Comisió, Margaritis Schinas.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz