Cataluña
Congrés

Pedro Sánchez afronta el cas Pegasus amb una reforma el control del CNI

  • El president del Govern anuncia una nova llei de secrets oficials i la reforma del control judicial de l’espionatge

  • Pere Aragonès adverteix que "les preguntes essencials continuen sense resposta"

  • Els partits catalans retreuen a Sánchez que no assumeixi les responsabilitats pel CatalanGate

Marc Guasch
4 min.

El Govern “no coneixia” l’espionatge als líders independentistes i “no decideix les decisions operatives del CNI". Amb aquest plantejament, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat l’actuació del seu executiu a l’esperada compareixença al Congrés per donar explicacions sobre l’escàndol de l’espionatge amb el programari Pegasus. "Això potser va passar en un altre moment, amb un altre Govern, però mai ha passat amb aquest d'ençà que jo soc president i els garanteixo que no passarà", ha assegurat davant la Cambra Baixa.

Sánchez es desvincula de l'espionatge a l'independentisme | Rosa Carreño

Preocupació per la seguretat nacional

Sánchez ha defensat, en tot cas, el seu convenciment en “la plena legalitat” de les accions del Centre Nacional d’Intel·ligència. I sobre les escoltes practicades als 18 dirigents independentistes, ha insistit que “tot es va fer amb ple respecte a la legislació vigent”. “L’objectiu era prevenir i detectar activitats de grups que atemptin contra l’ordre constitucional”, ha afegit alhora que recordava els incidents als carrers pel procés.

“Resulta evident que entre 2015 i 2020, amb la declaració unilateral d’independència, i els sabotatges a molts punts de Catalunya i els incendis a Barcelona per la sentència del procés, la crisi va ser font de la preocupació per la seguretat nacional” ha apuntat Sánchez. El president espanyol també ha qüestionat la metodologia de Citizen Lab, al·legant que la majoria dels 65 telèfons espiats ho van ser per “actors aliens a l’administració”.

Reforçar l’estratègia de seguretat nacional

Ara bé, més enllà de les explicacions, el president del Govern ha aprofitat la compareixença per anunciar una nova llei de secrets oficials i la reforma del control judicial del CNI. En el primer cas considera que era una llei que datava del 1968 i que no podia esperar més. Pel que fa a la segona, ha explicat que busca reforçar les garanties de control i seguretat amb el màxim respecte als drets individuals i socials de les persones.

Pedro Sánchez confia que aquesta actualització de l’estratègia de seguretat nacional i ciberseguretat evitaran que les esquerdes de seguretat que s’hagin pogut produir o pugui ocórrer en un futur.

El president del Govern, Pedro Sánchez, compareix al Congrés pel cas Pegasus EFE

Aragonès insisteix a reclamar responsabilitats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha volgut reaccionar a la intervenció de Sánchez al Congres advertint-lo que "no s'hi val a minimitzar i deixar passar el temps". Aragonès ha utilitzat les xarxes socials per sentenciar que "les preguntes escencials continuen sense resposta" i ha reclamat "explicacions clares i responsabilitats" davant el que ha definit d'espionatge massiu i sense precedents.

Rufián acusa Sánchez de blanquejar el seu Govern

Les formacions independentistes catalanes presents al Congrés han deixat clar en les seves respectives intervencions que les explicacions de Sánchez no els han convençut. Troben a faltar, entre d'altres, que no es desclassifiquin els documents que afecten la part catalana de l'espionatge. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha començat espetant-li "Que ha vingut a fer?". El republicà ha retret al cap de l'executiu central que hagi intentat blanquejar el seu Govern dient que no sabien que s'espiava l'independentisme.

"Quin delicte va cometre Pere Aragonès per ser espiat quan negociava la seva investidura?, ha preguntat Rufián. En aquest sentit, li ha retret a Sánchez que hagi justificat les escoltes a 18 persones per ser independentistes i l'ha advertit que "està obrint la porta d'un búnquer a l'Estat profund que busca desestabilitzar-los".

JxCat, PDeCat i CUP no en tenen prou

En la mateixa línia, la portaveu de Junts per Catalunya, Miriam Nogueras, ha afirmat que té la sensació que "considera que alguns dels que estem aquí som estúpids", sense assumir cap responsabilitat pel cas d'espionatge. "El que fa el CNI ho marca i signat el president".

També el portaveu del PDeCat, Ferran Bel, s'ha mostrat "absolutament decebut" amb la intervenció de Sánchez, lamentant que hagi dedicat una quarta part de les seves paraules a la corrupció del PP, "quan no era la qüestió d'avui". En aquest sentit, li ha preguntat si a banda del cap de la directora del CNI també substituirà a la ministra de Defensa.

Més encesa s'ha mostrat la diputada de la CUP, Mireia Vehí, que ha retret a Sánchez que parli de la defensa dels drets quan es "permet espiar a advocats i periodistes". Vehí està convençuda que el president espanyol "menteix, està assetjat per les clavegueres de l'Estat o vol prestar un servei patriòtic a Espanya".

Podemos demana "més valentia"

Des de Podemos, Jaume Asens, sí que ha valorat la importància de l'anunci de reformar el control del CNI i la nova llei de Secrets Oficials per avançar "cap a la transparència". Ara bé, ha reclamat al president espanyol "més valentia" en la seva agenda social i que refermi el seu compromís amb el diàleg amb Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz