Cataluña
Al TSJC

El reprèn el judici contra la Mesa del Parlament sense un dels acusats

  • L'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa ha abandonat la vista per considerar-la un "simulacre"

  • La fiscalia demana fins a 20 mesos d'inhabilitació per a l'expresident del Parlament i tres exmembres més

  • El TSJC jutja Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado

3 min.

Es reprèn el judici sense l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa qui ha abandonat aquest dijous al matí el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra part de l'antiga Mesa del Parlament en considerar que el judici és un "simulacre". Així ho ha decidit el tribunal després de deliberar durant uns minuts si continuar o no sense l'acusat Josep Costa qui, alhora, es defensa ell mateix. El lletrat ha dit que no proposa cap prova, no interrogarà a cap testimoni i, per tant, no vol participar del judici.

El judici contra el conseller d'Empresa i Treball i expresident del Parlament, Roger Torrent, i tres exmembres de la Mesa de la cambra catalana per permetre debatre sobre la monarquia i l'autodeterminació l'any 2019 ja va començar aquest dimecres amb les qüestions prejudicials.

El judici va arrencar a les 10.00 hores al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A les portes de l'edifici, l'expresident del Parlament, Roger Torrent, va defensar que al Parlament "s'hi ha de poder parlar de tot". Ha qualificat el judici "d'absolut despropòsit" i va dir que és "un senyal més de la repressió i persecució" a l'independentisme.

Per a la seva banda, l'exsecretari primer de la cambra Eusebi Campdepadrós va denunciar que es vol "silenciar" el Parlament, mentre que la llavors secretària quarta, Adriana Delgado, ha advertit que s'està atacant drets fonamentals.

Els líders dels grups independentistes s'han concentrat al passeig Lluís Companys, a les portes del TSJC, per acompanyar Torrent i els membres de la mesa al judici. Delegacions de Junts i d'Esquerra encapçalades per Laura Borràs i per Oriol Junqueras, respectivament, acompanyats de diferents membres del Govern també hi han anat.

A l'inici de la vista, la Fiscalia ha demanat la suspensió del judici considerava que s'havia de fer un tràmit, però el tribunal ha defensat que no es pot dilatar més aquesta causa. Aquest dimecres s'han sentit les qüestions prèvies.

Els fets es remunten el novembre del 2019, quan la Mesa del Parlament va admetre a tràmit i va permetre la votació al ple de dues resolucions sobre el dret a l'autodeterminació i contra la monarquia espanyola. El Govern de Pedro Sánchez va portar totes dues votacions al TC.

La fiscalia demana 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per Torrent, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, i 16 mesos i 24.000 euros de multa per a Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet (Bages), per desobediència al TC.

La defensa demanarà l'absolució de tots ells. Ho farà argumentant el dret a la llibertat d'expressió i a la inviolabilitat que tenen els diputats, com marca el reglament.

Tres dies de judici

El judici estava previst al juliol, però es va ajornar arran de la recusació que va presentar Josep Costa contra el president del tribunal, Jesús María Barrientos, per falta d'imparcialitat. Un dels motius va ser la plantada de Barrientos a Torrent en un discurs durant un acte al Col·legi de l'Advocacia, en què l'aleshores president del Parlament va parlar de presos polítics.

El Tribunal Constitucional (TC) ja va anul·lar les resolucions i també va anul·lar fa pocs dies les resolucions de la Mesa que inadmetien les peticions de reconsideració de Ciutadans.

El judici començarà amb les qüestions prèvies aquest dimecres, que es preveu que s'allarguin tot el dia. Dijous serà el torn dels testimonis, entre els quals destaquen els lletrats i juristes del Parlament Xavier Muro, Antoni Bayona, Elisabet Riambau i Joan Ridao. També estan citats Joan Garcia, Laura Vílchez (Cs) i David Pérez (PSC), com a membres d'aquella Mesa. Divendres es farà l'interrogatori dels acusats, les conclusions definitives, els informes finals i el dret a l'últim torn de paraula dels acusats.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz