Cataluña
Aiguats

Les primeres pluges de la tardor afecten Tarragona

  • Al Tarragonès han caigut més de 100 litres per metre quadrat a diverses poblacions

  • El telèfon d'emergències 112 ha atès gairebé un miler de trucades per incidències amb la pluja

  • Els aiguats afecten els actes de les festes de Santa Tecla, a Tarragona, i de la Mercè, a Barcelona

Judit Huerta | Aida Sinfreu | Roger Franco
4 min.

La tardor ha arribat acompanyada de fortes pluges, que la tarda i nit d'aquest divendres han afectat especialment les comarques del litoral de Tarragona i també part de Barcelona.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 973 trucades per 586 incidències derivades de les pluges. Segons Protecció Civil, la majoria (508) s'han fet des de Tarragona, 96 des de Salou i 93 des de Vila-seca.

L'esvoranc que la pluja ha causat al costat de l'Escola del Miracle de Tarragona | ACN

A quatre estacions meteorològiques de la comarca del Tarragonès, inclosa la capital, s'han acumulat més de 100 litres per metre quadrat, i en alguns municipis aquestes quantitats s'han recollit en menys de dues hores. Les pluges també han estat intenses a les comarques de l'interior de Barcelona i Girona, com el Ripollès, Osona i el Beguedà.

La pitjor part, però, se l'ha endut la franja litoral de la demarcació de Tarragona on hi ha hagut inundacions en una residència d'avis al camí de la Coma de la Canonja i en una escola al Catllar. A banda, consten diversos cotxes embarrancats a Reus, Tarragona i Vila-seca, entre d'altres.

Ja de matinada, els Bombers han hagut de fer al voltant de 300 actuacions derivades dels efectes causats pels aiguats.

Algunes d'aquestes inundacions han afectat l'hospital de Santa Tecla de Tarragona, on l'aigua ha penetrat a la planta baixa i al soterrani, a la zona de farmàcia. Els Bombers indiquen que no hi ha hagut afectacions personals i que no ha calgut fer desallotjaments.

Les fortes pluges han provocat talls de la circulació a la xarxa viària i ferroviària, sobretot en el tram entre Vila-Seca i Tarragona, i centenars de clients s'han quedat durant unes hores sense subminstrament elèctric.

Festes majors afectades

Els aiguats han afectat el programa oficial de la festa major de Tarragona, Santa Tecla. L'Ajuntament ha decidit suspendre els actes de la festa "amb la voluntat de prioritzar la seguretat de la ciutadania".

Mentrestant, la pluja també ha capgirat una mica l'inici de les festes de la Mercè a Barcelona.

Què fer en cas de tempesta?

És important saber com actuar en situacions de temps advers. Protecció Civil recomana conèixer les zones inundables del teu entorn, mantenir nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats, i tenir a mà elements d'utilitat en cas de viure en zones inundables. Si es disposa de garatge, es recomana disposar d'eines que puguin servir per treure l'aigua.

En una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga, la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha remarcat la importància de conèixer el risc i d'aplicar protocols d'actuació. Aconsella, sobretot, no creuar passos subterranis, rieres ni barrancs. "Ho hem dit sempre", avisa.

La Generalitat alerta que els episodis de pluges seran cada cop més freqüents, violents i impredictibles | Núria Alcalà

En cas de previsió de pluges, la Generalitat recomana retirar el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja i estar atent a possibles restriccions. Si et sorprenen les inundacions a l’exterior, el millor és buscar un refugi dins d'un edifici segur i tancar bé portes i finestres. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.

Si circules en vehicle, es recomana moderar la velocitat i, sobretot, mantenir les distàncies de seguretat. Com ha assenyalat Salvat, es recomana allunyar-se de rieres, torrents i zones que es poden inundar. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, s'ha de sortir immediatament. En cas de calamarsa o pedra, el millor és buscar refugi a l’interior d’un edifici o sota cobert.

Les previsions apunten que aquesta tardor estarà marcada per temperatures per sobre de la mitjana i, sobretot, per fortes pluges que deixaran episodis cada vegada més freqüents, violents i imprevisibles.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz