Cataluña
Parlament

El cas Borràs marca l'inici del curs polític

  • Esquerra demana "respecte" als socis de Govern i insta Junts a aclarir qui substituirà Borràs

  • Els comuns demanen a ERC que “s’activi per acabar amb el serial”

  • JxCat reuneix la seva executiva a Girona per discutir l’estratègia abans del debat de política general

Marc Guasch | Elena Garcia
2 min.

El curs polític a Catalunya arrenca oficialment aquesta setmana amb la mirada posada novament en la Mesa del Parlament, que dijous ha de decidir si manté la suspensió de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, a instàncies de JxCat.

Esquerra insta JxCat a designar un substitut

De moment, ERC insisteix, una vegada i una altra, que ha de sortir de les files de Junts el nom de la persona que ha de substituir Borràs i acabar d'aquesta manera amb una situació d'interinitat "no volguda" a la Cambra. Ara bé, la portaveu de la formació, Marta Vilalta, ha deixat clar que s'ha de mantenir una actitud de "respecte mutu" entre els dos socis de Govern per poder seguir endavant.

Els socialistes reclamen una solució abans del 15 de setembre. El seu secretari primer, Salvador Illa, rebutja haver de ser qui desencalli, de moment, la situació com li plantegen des de Ciutadans, que planteja que dimiteixin de la Mesa. Illa recorda que "els que van votar Borràs són els que primer tenen el dret moral de resoldre aquest tema".

Aquest mateix dilluns, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha reclamat a ERC que s’activi i tingui la “valentia política per acabar amb aquest serial”. Mena insisteix que Borràs s'aparti i que si Junts no fa el pas qui té “la clau" és d'Esquerra.

Junts perfila l'estratègia

Precisament, Junts per Catalunya s'ha citat aquest dilluns a Girona, en una executiva que es preveu més llarga, i discutida precisament per la situació de Borràs. Entre els temes que hi ha sobre la taula també hi ha l’estratègia sobre els pressupostos de la Generalitat o el debat de política general de finals de setembre, que Junts fia al compliment de l’acord de Govern amb ERC i la consulta a les bases de si han d’anar a l’oposició.

Calendari judicial

L’independentisme, d’altra banda, afrontarà la tardor també als tribunals. La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, tornarà a declarar al Tribunal Suprem a finals de setembre, per desobediència greu en no respondre a VOX al judici del procés, i 14 dies després d'Anna Gabriel perquè el jutge Pablo Llarena tanqui la instrucció i envií l'exdiputada ara a Ginebra a judici. Reguant creu que la seva actuació davant l’ultradretà a l'Alt Tribunal va ser bona i necessària i dona per fet a l'ACN que serà inhabilitada.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz