Cataluña
Emancipació

Només uns 9.600 joves aconsegueixen l'ajuda pel lloguer

Àlex Cabrera | Maria Tarsà | Marc Guasch
3 min.

La nova ajuda de l'Estat per ajudar a pagar el lloguer als joves s'esgota en només unes hores. Catalunya havia estat la primera CCAA a aplicar el bo, semblant a la renda bàsica d’emancipació antiga, de 250 euros al mes durant dos anys. El departament de Drets Socials, que ja havia advertit que el pressupost de 29 milions dotat des de Madrid quedaria curt, va comunicar que a les 4 de la tarda havia rebut unes 15.000 sol·licitants, i aquest dijous al migdia ja superaven les 20.000, el doble de les que es poden concedir si no s'amplia la partida.

La consellera Violant Cervera retreu al Govern Central la "frustració" de la mesura i reclama el doble de dotació per no generar-ne més.

Les xarxes socials van plenes de crítiques pel sistema com es concedeix aquesta ajuda: molts estaven treballant i no van poder fer la sol·licitud a primera hora d'aquest dimecres. Altres també expliquen que els problemes informàtics eren constants.

Es multipliquen les queixes per la concessió del bo de lloguer per joves | Àlex Cabrera

Qui pot demanar l'ajuda

Els possibles beneficiaris han de ser joves entre 18 i 35 anys, que no guanyin més de 24.300 euros anuals i que paguin un lloguer inferior als 900 euros en el cas de Barcelona i Àrea Metropolitana i 650 a la resta de Catalunya. Si es comparteix pis, cada convivent pot demanar-lo. Es pot sol·licitar a través del portal de tràmits de la Generalitat i a les oficines locals d’habitatge.

Ja es pot demanar el Bo Lloguer Jove

Una ajuda que, d'altra banda, que els possibles beneficiaris consideren que per la majoria no resolt el veritable problema de l'emancipació a Catalunya que se situa en prou feines el 17% del joves. Fa 15 anys era el doble i està lluny de la mitjana del 31% de la UE. Entre els principals problemes hi ha l'encariment no només dels preus del lloguer sinó també de l'habitatge de compra que durant el primer trimestre de l'any s'ha encarit un 7,7%, el nivell més alt des de l'esclat de la bombolla immobiliària el 2007.

La lletra petita deixa molts interessats fora

La Jeannete Jiménez viu a Rubí, compleix els requisits i diu que li serà de gran ajuda. Ara bé, molts joves no s’ajusten als requisits. La crítica majoritària és que molts paguen més del topall fixat pel que fa al lloguer tot i complir amb el llindar d’ingressos. És el cas d'en Miquel Soldevila, que viu a Cerdanyola amb dos companys de pis, que ja destina més del 30% del seu sou a pagar el lloguer, al que ha de sumar la resta de despeses de l’habitatge.

La lletra petita del nou bo lloguer deixa molts joves fora | Àlex Cabrera

Carme Arcarazo, portaveu del sindicat de Llogateres, havia alertat abans que s'esgotés la partida pressupostada que l'ajuda la rebran els que primer la sol·licitin i fins que s'esgotin els 29 milions amb què compta la Generalitat. "És una tómbola" denunciava Arcarazo,

El secretari general de l'Agència Catalana de l'Habitatge, Carles Sala, tampoc està d'acord amb els recursos de què disposa la Generalitat perquè no considera que no s'ha tingut en compte el pes dels joves a Catalunya, així com tampoc com s'han de gestionar els diners que arriben.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz