Cataluña
Espionatge

El ministre Bolaños declararà com a testimoni pel cas Pegasus

Àlex Cabrera | Marc Guasch
3 min.

El ministre de la presidència, Félix Bolaños, declararà com a testimoni a l'Audiència Nacional el pròxim 5 de juliol pel cas Pegasus. Ho farà citat pel jutge José Luis Calma que investiga el suposat espionatge al telèfon president Pedro Sánchez i els dels ministres de Defensa, Margarita Robles, i d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Tant el Govern català com els principals partits independentistes han critica l'agilitat amb què avancen les investigacions quan els afectats són els membres de La Moncloa, a diferència del que succeeix amb els membres de la Generalitat i la resta de formacions catalanes.

S'aixeca el secret de sumari

El magistrat també ha decidit en una resolució aixecar el secret de les actuacions sobre aquest cas, sense perjudici que pugui tornar a decretar-lo si la investigació ho requereix. A més, el jutge ha acordat ampliar la comissió rogatòria cursada a Israel perquè una comissió judicial es desplaci allà per prendre declaració al CEO de l'empresa que comercialitza el programari Pegasus.

Calama ja va prendre declaració el passat divendres a l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, i al funcionari encarregat d'elaborar els informes sobre aquest assumpte que va afectar els telèfons mòbils, entre d'altres, del president del govern central, Pedro Sánchez. Des de la Moncloa se circumscriu la citació dins la normalitat. Als passadissos del Senat, el mateix ministre Bolaños ha assegurt que traslladarà al jutge tota la informació que està en poder de l'Executiu. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha mostrat la voluntat de col·laborar en la investigació "amb la màxima transparència".

La Generalitat critica la doble vara de mesurar

Sobre la citació de Bolaños s'ha pronunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha lamenta que quan els investigats són els membres del Consell de Ministres "tot va més de pressa". En aquest sentit, Plaja ha destacat que la citació contrasta amb la decisió del jutge d'arxivar la investigació de l'espionatge dels dirigents d'ERC, Ernest Maragall i Roger Torrent i ha advertit que serveix per constatar que "la justícia no és igual per tothom" i que hi ha "dues vares de mesurar".

En el mateix sentit s'han pronunciat ERC i la CUP. El portaveu republicà, Gabriel Rufián, ha contrastat que el cas sobre les escoltes a Torrent i Maragall està aturat des de fa dos anys mentre que el que afecta membres del Govern central s'ha activat amb gran velocitat, com si hi hagués "víctimes de primera i de segona". Una idea en la qual també ha incidit la diputada de la CUP, Mireia Vehí. Des del PDECAT, Ferran Bel, assegura que qualsevol explicació per esclarir el cas Pegasus és necessària.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz