Cataluña
Reserves

Setmana Santa serà "l'inici de la remuntada" del sector turístic

  • Les agències de viatges preveuen aconseguir un 70% de la facturació del nivell prepandèmia

  • S'espera que el turisme receptiu s'incrementi entre un 30% i un 40% respecte a la mateixa campanya del 2021

  • La guerra d'Ucraïna i l'alça de preus alenteixen el ritme de reserves. Un 10% ha experimentat cancel·lacions

Maria Bosch | Mària Sánchez
4 min.

La primaveral arribada de turistes a Barcelona està augurant una Setmana Santa com les d'abans. Les agències de viatges esperen que aquest període vacacional sigui "clarament l'inici de la remuntada" del sector perquè preveuen aconseguir un 70% de la facturació del nivell prepandèmia. De fet, les reserves es veuran incrementades entre un 40% i 50% en comparació al 2021, segons una enquesta de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades.

La patronal constata que "només enfosqueix el panorama" la guerra d'Ucraïna i les seves conseqüències "que han frenat el ritme de les reserves durant les darreres setmanes" en el 79% de les empreses. De fet, un 10% ja ha experimentat cancel·lacions. Tot i això, ACAVE espera que les reserves es recuperin a mesura que ens apropem a Setmana Santa.

Fort increment de reserves del mercat estranger

El president d'ACAVE, Martí Sarrate, ha valorat positivament aquestes xifres tot assenyalant que les vacances de Pasqua seran "un important revulsiu" tant pel mercat emissor com pel receptiu. El sector espera una bona campanya per l'arribada de viatgers de França, el Regne Unit, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg. En aquest sentit, s'espera un fort increment de reserves del mercat estranger.

D'altra banda, ha destacat la tendència dels turistes de viatjar fora d'Espanya. "Es nota que la gent té ganes de viatjar i no ha tingut por de planificar vacances no només a Espanya, sinó també a la resta d'Europa i destins més exòtics", ha assegurat. Per mercats, de mitjana l'enquesta identifica una proporció de reserves de 70% internacional i 30% nacional.

Les reserves augmenten gairebé un 40%, però estan lluny de les xifres prepandèmia

Les agències receptives enquestades consideren que, de mitjana, s'experimentarà un increment d'entre un 30% i un 40% respecte a la mateixa campanya del 2021. Amb tot, un 57% ha registrat un fre o fins i tot una parada al ritme de reserves de viatges i un 28% de les agències sí han patit cancel·lacions a causa de la guerra i l'alça de preus, però Sarrate ha mostrat la seva confiança que es vagi recuperant a mesura que s'acosta la Setmana Santa.

Tot i això, les reserves de viatgers internacionals per avió per Setmana Santa a Catalunya són un 29% inferiors a les del 2019, segons el cap d'Intel·ligència de Mercat de la consultora Forwardkeys, Juan Antonio Gómez. L'expert explica que el motiu es deu al fet que Barcelona depèn d'una "manera més activa" dels vols de llarg radi, que estan tardant més a recuperar-se.

En aquest sentit, l'enquesta apunta al fet que un 11% de les agències consultades no ha notat cap efecte per la guerra d'Ucraïna, mentre que un 72% afirma que s'ha alentit el ritme de reserves, encara que no hi ha cancel·lacions.

Destinacions preferides dels espanyols

Sobre les destinacions preferides pels espanyols per a aquesta Setmana Santa, se situa en primer lloc les Illes Canàries, seguit de Catalunya, València i Andalusia. Així mateix, es registra un repunt significatiu del turisme urbà i del turisme relacionat amb els actes tradicionals de Setmana Santa.

Pel que fa a les destinacions internacionals, els espanyols aposten aquesta temporada a primer lloc pels viatges a capitals europees, una opció que es recupera després de tots dos darrers anys que s'havia vist afectada per la pandèmia. També hi ha una forta demanda de destins al continent africà, especialment de països de l'arc mediterrani com Egipte, Tunísia o Marroc, però també altres productes tradicionals com són els safaris.

Així mateix, es registren moltes reserves per als Estats Units i en menor mesura Llatinoamèrica i països asiàtics.

Pistes d'esquí amb neu

Setmana Santa estarà marcada també per unes pistes d'esquí amb neu gràcies a les nevades dels últims dies i les que continuaran arribant. Unes nevades que afavoriran una alta ocupació a la montanya i l'arribada de turisme al Pirineu, on actualment s'acumulen entre 50 cm i més d'un metre de neu.

S'espera que aquests gruixos s'inflen en els pròxims dies.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz