Cataluña
Pla d'ajudes

Pedro Sánchez estén a tots els ciutadans la bonificació dels carburants

  • El Consell de Ministres aprovarà 16.000 milions en ajudes directes, rebaixes d’impostos i crèdits fins al 30 de juny

  • Es limiten les pujades dels lloguers al 2% i s’amplia un 15% l'Ingrés Mínim Vital i el bo social de la factura de la llum

  • El preu dels carburants: on són més barats?

Climent Sabater | Laura Vidal | Marc Guasch
6 min.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns l'aprovació per part del Consell de Ministres d'un pla d’ajudes amb un cost aproximat de 16.000 milions d’euros. El pla preveu mesures de suport directe a les famílies, empreses i rebaixes fiscals. Un dels anuncis més destacat és la bonificació del litre de carburants amb 20 cèntims per tots els ciutadans. El pla estarà en vigor almenys fins al 30 de juny i implica una aportació de 15 cèntims per part del Govern i cinc per part de les petrolieres.

El Govern bonificarà els carburants a tothom | Climent Sabater

De cara als propers tres mesos també es limita l’encariment dels lloguers al 2% i s’incrementa un 15% l'import de l’Ingrés Mínim Vital. Per evitar acomiadaments davant la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna, l’executiu espanyol posa en marxa una nova línia d’avals ICO per valor de 10.000 milions i es facilitarà l'activació dels ERTO com ja es va fer durant la pandèmia.

A banda, es destinen mil milions al sector del transport, 500 al de la indústria, 360 a l’agricultura i 70 a la pesca. També es prorroguen fins al 30 de juny les rebaixes fiscals de la llum. La setmana vinent Espanya i Portugal presentaran a Brussel·les la proposta per fixar un preu de referència del gas per producció energètica una vegada ambos països han rebut el vistiplau del Consell Europeu.

Les mesures curtes pels consumidors

Les mesures han estat anunciades per Pedro Sánchez, qui ha demanat el suport als partits per afrontar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna sobre l'economia espanyola. De moment, associacions de consumidors com FACUA ja han advertit que és insuficient i han insistit a reclamar un impost especial sobre els beneficis desmesurats de les elèctriques i les petrolieres arran de la crisi d'Ucraïna. També el secretari general de l'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha reclamat que no es consolidi l'alt nivell de preus actual sinó que les mesures serveixin per reduir una inflació que ja està en màxims històrics.

A l'àmbit polític, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha valorat positivament algunes de les mesures per frenar l'escalada de preus i que coincideixen amb les que havien demanat els mateixos republicans. Ara bé, també ha reclamat més valentia a l'hora d'afrontar el canvi de model energètic amb "mesures estructurals" i que deixin de beneficiar "a les portes giratòries" i als "oligopolis".

Ajudes a les famílies, treballadors i persones desplaçades

Mesures per a donar suport al teixit econòmic i empresarial

Mesures en matèria de transports

Mesures en matèria d'energia

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz