Televisión
L'entrevista

Sor Lucía Caram: "L'única religió vàlida és la del servei"

Notícia - Cafè d'idees 
  • La monja dominica defensa que l'església podria fer més i convida a obrir les portes

  • Sor Lucía Caram: "El que més valoren és no sentir el soroll de les bombes i de la guerra"

  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

CAFÈ D'IDEES - RTVE.es
3 min.

La monja dominica i priora del convent de Santa Clara de Manresa, Sor Lucía Caram, lamenta que l'Església catòlica no faci més per acollir les persones ucraïneses que fugen de la guerra a Ucraïna i convida a obrir les portes de convents, parròquies o hostatgeries: "Hi ha moltes famílies que ens estan trucant i poques comunitats religioses". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Caram diu que la fe és a vegades "massa etèria i plena de discussions teològiques" i que si "toquen la carn" i veuen el dolor i el sofriment de la gent "no podrien mantenir la hipocresia de tenir convents tancats".

Sor Lucía Caram sí que reconeix que el Papa Francesc o Càritas estan fent una bona feina de mediació i pressionant per fer corredors humanitaris a les fronteres amb Ucraïna.

"El que més valoren és no sentir el soroll de les bombes"

Sobre el procés d'acollida i ajuda humanitària, la monja dominica critica que després de 15 dies la solidaritat per gestionar l'acollida dels que fugen encara estigui en mans de voluntaris i de les ONG: "Ja s'havien d'haver fet més corredors humanitaris com els que ha fet Òscar Camps o Enrique Piñeiro, tot això facilita que no col·lapsi el sistema".

Caram diu que la despesa de tota la gestió i viatge va a càrrec de les ONG i explica l'experiència dels 30 refugiats acollits diumenge al convent de Manresa: "El que més valoren és no sentir el soroll de les bombes i de la guerra".

"Busquem famílies que allotgin als refugiats o que els puguin deixar un pis"

La religiosa explica que els calen persones que vulguin acollir refugiats d'Ucraïna i pisos habitables a Catalunya: "Famílies que allotgin a persones o pisos que els puguin deixar". Caram ha posat d'exemple el cas d'uns treballadors de Caixabanc que s'han fet càrrec del lloguer d'un habitatge a Manresa.

Caram detalla que la gent que acull a refugiats a casa seva o que els deixa un pis ja sap que no serà per una setmana o dues "perquè no podran tornar aviat, perquè el país està destruït".

"El patriarca de l'Església ortodoxa a Moscou està sostenint Putin"

En el seu últim viatge a la frontera d'Ucraïna amb Polònia ha pogut veure el perill que corren les dones i els nens i denuncia el "negoci" d'algunes fronteres com la d'Hongria, on demanen diners per deixar sortir a refugiats: "Un home entre 18 i 60 anys que vol sortir ha de posar 10.000 euros al passaport".

La monja dominica creu que el líder de l'Església ortodoxa de Moscou és l'únic que no ha condemnat la invasió i que està sostenint Putin: "Fan unes litúrgies impressionants, però són freds, com fred és el país".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz