Cataluña
Guerra a Ucraïna

Alerta per l'increment de tràfic de dones a les fronteres europees amb Ucraïna

  • Les dones que fugen soles són un dels col·lectius més vulnerables en aquesta guerra

  • L'èxode d'ucraïnesos esdevé un incentiu criminal per a traficants de persones dedicats a l'explotació sexual

Héctor Marín | Beatriz Gálvez
3 min.

Més de tres milions de persones, segons dades actualitzades de l'Organització de les Nacions Unides, han fugit de la guerra a Ucraïna. Dones i menors que han escapat de qualsevol indret del país formen part de la població especialment vulnerable davant l'activitat de les màfies. I en les actuals circumstàncies, estan creixent els intents de traficar amb dones refugiades de guerra. Ho denuncien a Ràdio 4 les organitzacions que treballen a les fronteres de Polònia i Moldàvia.

Són voluntaris com el barceloní Rafael Moreno, que acumula 20 anys treballant a Ucraïna en diferents projectes humanitaris:"Em consta, sí. Em consta per amics d'Ucraïna que m'han explicat que això està passant ara mateix. És una situació que, òbviament, va en augment, ja que, a riu regirat, guany de pescadors".

es camuflen per actuar d'aquesta manera

Moreno denuncia que els últims dies han estat detectats individus rondant per estacions de trens i passos fronterers de carretera oferint transport gratuït a mares joves i dones que estan soles. "Com els traficants de persones saben que allà hi ha furgonetes que, en general, carreguen amb bona intenció mares amb nens per a transportar-les a altres països, aquestes màfies aprofiten per a camuflar-s'hi i actuar amb mala voluntat", assegura el treballador humanitari.

Las ONGs advierten contra las mafias que intentan captar a mujeres y niños ucranianos

Les autoritats dels països receptors, com Polònia o Moldàvia, ja estan començant a activar protocols de protecció per a oferir seguretat en el camí a mares joves i dones soles. En concret, s'estan posant en marxa mesures de protecció contra delictes l'explotació sexual i laboral.

Són delictes perpetrats per màfies i depredadors que no veuen una tragèdia en la guerra sinó una oportunitat de negoci.

Sor Lucía Caram testimoni dels abusos contra els més vulnerables

Un altre dels testimonis d'aquests abusos ha estat la monja dominica i priora del convent de Santa Clara de Manresa, Sor Lucía Caram, que tot just acaba de tornar del seu primer viatge a la frontera d'Ucraïna amb Polònia. Allà, Caram assegura haver vist el perill que corren les dones i els nens a les fronteres d'Ucraïna: "S'ha muntat tot el tràfic de dones i de nens".

En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, també ha lamentat el "negoci" d'algunes fronteres com la d'Hongria, on demanen diners per deixar sortir a refugiats: "Un home entre 18 i 60 anys que vol sortir, ha de posar 10.000 euros al passaport".

Caram ha criticat que després de 15 dies la solidaritat per gestionar l'acollida de refugiats estigui en mans de voluntaris i de les ONG, que l'Església catòlica no faci més per acollir refugiats, tot i que reconeix la tasca de mediació del Papa Francesc o Càrites.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz