Cataluña
7,3% al febrer

El nou rècord de la inflació encén les alarmes

Marc Guasch | Mar Garcia
2 min.

L'increment reiterat dels preus de l'electricitat, els carburants i l'alimentació han disparat la inflació fins al 7,4%. És la xifra més alta en 33 anys, segons les dades avançades del mes de febrer, que suposen 14 mesos consecutius d'encariment de la cistella de la compra.

Preocupació del Govern

Els experts adverteixen que el panorama d'incertesa internacional farà que la inflació segueixi desbocada els propers mesos. D’aquí que la mateixa vicepresidenta primera, Nadia Calviño, hagi reconegut des del Mobile World Congress la preocupació per l’encariment especialment dels preus de l’energia i de les matèries primeres i ha instat les autoritats comunitàries a prendre mesures davant el que ha qualificat de “fenomen global”.

Mentrestant, en declaracions a TVE, la ministra de transports, Raquel Sánchez, ha reconegut la necessitat de revisar el mètode de revisió dels preus de l’electricitat, que acaben el mes en el nivell més alt des que va començar l’any. Concretament, s’han situat per sobre dels 270 € per MWh, el que suposa un 50% per sobre que fa tot just una setmana.

Beneficis de les elèctriques

Els sindicats també es mostren preocupats per aquest encariment. Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres de Catalunya, ha reclamat en declaracions a Ràdio 4 prendre mesures per acabar amb la contradicció que suposen els “records històrics dels oligopolis energètics” en plena crisi de preus del mercat finalista. Bellera també advertit que cal garantir el poder adquisitiu dels salaris i ha recordat que són una clau de l’estabilitat del creixement econòmic.

La taxa d'inflació subjacent, que no té en compte els productes energètics i els aliments no elaborats, també preocupa els sindicats, perquè continua creixent i se situa en el 3%, sis dècimes més que el gener.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz