Cataluña
IPC

Els preus de subministraments i carburants inflen l'IPC

Xavier Gálvez
3 min.

L’Índex de Preus al Consum a Catalunya corresponent al novembre creix una dècima respecte al mes anterior i situa la taxa interanual en el 5,3%. Això suposa un nou rècord a Catalunya des de l’any 2002, quan es van començar a recollir aquestes dades per comunitats autònomes. Pel que fa al conjunt de l'Estat, l'IPC ha crescut un 5,5% respecte a l'octubre, una dècima menys respecte les dades avançades per l'INE a mitjans de novembre.

Els subministraments i els carburants continuen a l’alça

El creixement de l’IPC es deu, en gran part, a l’encariment dels preus dels subministraments i els carburants, amb un increment del 14,7% i del 13,7%, respectivament. De fet, el preu de la llum torna a marcar un nou màxim històric a Catalunya aquest dimecres, amb uns 291 € el MWh de mitjana i arribant als 319€ el MWh a les 21h, l'hora més cara de la jornada. No obstant això, aquest darrer mes també ha destacat l’augment del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques, un 3,3%.

En la mateixa línia que els mesos anteriors, la majoria de productes han apujat els preus a Catalunya en comparació amb l’any passat. A banda dels carburants, subministraments i begudes no alcohòliques, també s’han encarit els productes i serveis vinculats a l’ensenyament, l’oci i la cultura i els mobles i articles de la llar. L’única excepció és el sector de la comunicació, que continua la seva tendència a la baixa per dissetè mes consecutiu.

Lleida lidera la inflació al novembre

La tendència a l’alça de l’IPC s’ha notat a les quatre províncies catalanes. Lleida ha estat el territori que ha experimentat un major encariment dels productes durant el darrer mes, un creixement impulsat pels preus dels subministraments, un 21,4%.

Les demarcacions de Girona i Tarragona han tingut un creixement gairebé idèntic, amb un increment del 6,1% i 6% durant el mes de novembre. De la mateixa forma que a la resta del territori espanyol i català, els preus dels carburants i els subministraments han marcat aquesta inflació. La província de Barcelona ha estat l'única que ha crescut per sota la mitjana catalana, amb una variació del 5% respecte a l'octubre.

L’IPC marca un nou rècord històric a Espanya

La inflació al conjunt de l’estat ha registrat una variació interanual del 5,5% al novembre. Es tracta de la taxa més alta des del setembre de 1992. Seguint la mateixa tendència que a Catalunya, els preus dels aliments, carburants i subministraments han liderat la pujada dels preus. No obstant això, també ha destacat al conjunt d’Espanya l’encariment dels preus al sector de l’hostaleria, amb una inflació del 3,3%. L'IPC subjacent (no té en compte els preus d'aliments ni productes energètics) se situa en l'1,7%, evidenciant el pes de l'augment del preu de la llum en la pujada de l'IPC.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz