Cataluña
Protocols

Primer dia sense quarantenes a les escoles

  • Els centres escolars i les famílies no hauran de comunicar si el motiu de l'absència a classe de l'alumnat és degut a la covid

  • Dincat lamenta que, un cop més, el Govern "doni l'esquena" a l'educació especial

  • El certificat digital europeu admetrà el test d'antígens per a convalidar certificats de recuperació de la infecció

Nadia Somoza / Elena Santos
4 min.

A partir d'aquest dimecres s'eliminen les quarantenes als contactes estrets de positius per covid als centres educatius. Els centres escolars i les famílies no hauran de comunicar si el motiu de l'absència a classe de l'alumnat és degut a la covid. També es deixaran d'emetre les prescripcions de tests d'antígens per al professorat.

Tot i que Salut havia apuntat que preferia un acord primer amb la resta de comunitats autònomes, finalment ha optat per deixar sense efecte l'actual protocol.

S'eliminen els protocols de quarantenes i tests d'antígens als centres educatius | Lourdes Gata

Centres d'educació especial

El protocol vigent fins ara, només se seguirà aplicant als centres d'educació especial. Únicament aquests centres seguiran utilitzant l'anomenat Traçacovid. Només es mantindran els tests finançats a l'alumnat d'educació especial que hagi estat contacte estret.

Dincat ha lamentat que, un cop més, el Govern "doni l'esquena" a l'educació especial i prengui decisions sense tenir en compte la realitat del col·lectiu. L'organització ha criticat així la decisió de mantenir les quarantenes per covid als centres d'educació especial, que se senten "invisibles" després d'aquesta decisió. L'organització, que representa 57 d'aquests centres, ha reclamat al Govern que apliqui el mateix protocol a tots els centres i l'acusa d'"estigmatitzar" l'alumnat amb necessitats educatives especials. Dincat ha traslladat el seu desconcert als Departaments d'Educació i Salut.

Per al representants d'educació especial de Dincat, Toni Garrich, no té cap sentit que s'apliquin protocols diferents i ha reivindicat que els alumnes amb necessitats educatives especials han de tenir els mateixos drets i deures que els de les escoles ordinàries. Ha lamentat que la decisió suposa un greuge comparatiu.

Garrich ha afirmat que la discapacitat intel·lectual no és una malaltia en si mateixa. Ha afegit que la decisió de confinar o no un alumne amb patologies associades hauria de ser d'un professional de salut i presa de forma individual, no a través d'un protocol general.

Cap grup escolar confinat

El Departament d'Educació ha declarat 1.567 persones menys aïllades, amb un total de 6.669 persones en quarantena, en el primer dia sense quarantenes dels contactes estrets als centres escolars. Del total, 5.723 són alumnes (-1.397), el 0,40% de l'alumnat; 946 docents o personal d'administració i serveis (-170), el 0,58%, i no es registra cap cas de personal extern. En paral·lel, Educació ha declarat 404 positius més acumulats aquest curs i el total arriba als 444.825. D'aquests, 387.689 són d'alumnes (+341), 56.993 de docents i personal d'administració i serveis (+63) i 143 de personal extern (ídem). No hi ha cap centre tancat completament ni cap grup escolar confinat d'uns 72.000 totals.

Segueix la mascareta en interiors

La següent passa, segons els pediatres, podria ser retirar les mascaretes també a l'interior de les aules, intensificant això sí la ventilació i insistint en la importància de la vacunació infantil.

L'executiu català subratlla que aquestes directrius segueixen les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, segons les quals només s'identificaran els contactes estrets en àmbits en què l'exposició es consideri d'alt risc per la presència de persones amb més vulnerabilitat com ara centres sanitaris, residències de gent gran o altres centres sociosanitaris.

Salut Pública informa que seguirà monitorant l'efecte de la covid a les escoles, i alerta que si en algun moment cal prendre alguna mesura, es treballarà amb el centre afectat "com en qualsevol altre entorn".

El certificat covid de la UE admetrà antígens

El certificat digital europeu, que anota les dosis i resultats de proves diagnòstiques de covid-19, admetrà a partir d'ara el test d'antígens per a convalidar certificats de recuperació de la infecció, segons ha anunciat aquest dimarts la Comissió Europea.

"Les noves regles permetran als Estats membres emetre certificats de reincorporació basats en un resultat positiu d'una prova ràpida d'antígens", va indicar en un comunicat l'Executiu comunitari després d'adoptar la decisió.

Fins ara, aquest certificat de recuperació només s'expedia a partir dels resultats d'una prova PCR, més fiable però també més cara que un test d'antígens.

No obstant això, la Comissió va subratllar que "per a garantir la precisió i fiabilitat del certificat, la prova ràpida d'antigen utilitzada ha d'estar en la llista comuna de la UE de proves ràpides de detecció" i "ha de ser realitzada per professionals de la salut o per personal qualificat".

La Comissió va precisar que els Estats membres poden emetre aquests certificats de manera retroactiva, en funció de les proves fetes a partir de l'1 d'octubre de 2021.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz