Cataluña
Canvi de protocol

S'eliminen els test d'antígens als contactes estrets a la majoría d'escoles

  • Només es mantindran pels centres d'educació especial i al professorat

  • Salut confirma una "desacceleració" de la sisena onada aquesta última setmana

BEATRIZ GÁLVEZ
3 min.

El departament de Salut ha decidit que a partir de dilluns desapareixeran els cribratges per detectar els casos de covid entre alumnes a les escoles, només es mantindran per a centres d'educació especial i professorat, en un moment d'un descens mantingut de la incidència entre els menors d'edat.

Després que ahir martes el Govern anunciés que aquest mes de febrer eliminarà les quarantenes a les escoles, la secretaria de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha anunciat aquest dimecres que, a partir del dilluns, decaurà també la indicació de fer test d'antígens ràpids als alumnes i que s'havien de fer a les farmàcies, que s'activa per a tot el grup quan es detecten positius a l'aula d'escoles i d'instituts.

Cabezas ha expressat que a partir d'ara, treuen el TAR que es feien a les persones que eren un contacte d'un cas a l'escola."S'haurà de seguir el protocol general en etapa d'infantil i primària que diu que fins que no hi hagi cinc casos no es planteja fer una quarantena. Per sobre de 12 anys és aplicar el criteri a nivell general. Si no estan immunitzats, els contactes hauran de fer quarantena, la resta no", detalla la secretaria general de Salut Pública.

És a dir, a partir d'ara si un alumne és contacte estret d'un positiu i no està immunitzat, ha de fer quarantena i, en el cas que tingui símptomes, és quan ha d'anar a fer-se la prova. Si el contacte estret està immunitzat, ha d'anar a l'escola i si s'arriben a cinc positius, sí que han de fer quarantena, però no cal fer prova si no tenen símptomes.

La titular de Salut Pública ha anunciat que mantindran la realització de test d'antígens quan hi hagi un cas positiu en escoles d'educació especial i entre el professorat.

La sisena onada frena

Cabezas ha expressat que, en un moment en el qual les dades epidemiològiques mostren que la situació "està més controlada", com un descens "mantingut" de la incidència fins i tot entre els petits, Salut planteja "eliminar el programa de garbellat a alumnes a partir del dilluns i deixar-lo només per a educació especial i professorat".

La doctora ha confirmat la desacceleració de la sisena onada: "Aquesta setmana veiem aquesta baixada molt clara i ràpida de les incidències". Cabezas ha destacat la frenada en la incidència entre els grups més joves i que la incidència a 7 dies és inferior a la de 14 dies i la Rt per sota d'1, unes dades que marquen que comença a mostrar a afixar la incidència.

Els indicadors de l'evolució epidemiològica comencen a donar xifres en verd. Els contagis van a la baixa, el risc de rebrot i la Rt també. Tanmateix, els ingressos i les persones hospitalitzades es mantenen.

En sindicat d'educació té dubtes

Des del sindicat d'educació USTEC-STES no veuen amb bons ulls la decisió d'eliminar els cribratges als escolars perquè creuen que pot perjudicar la prevenció dels contagis. En un context on les dades epidemiològiques fa dies que milloren als centres escolars, però encara hi ha més de 45.000 persones en quarantena, la portaveu d'USTEC Iolanda Segura demana al govern català que expliqui clarament els motius de la mesura.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz