Cataluña
El Baix Llobregat

La comarca màrtir on la pagesia continua resistint al formigó

 La Recepta Perduda 
  • Els pagesos del Baix Llobregat viuen encerclats pel formigó, desenes de xarxes viàries, fàbriques, el port i l'aeroport

  • Gemma Tribó denuncia que la comarca que ha quedat 'desendreçada' i és 'mártir' de les necessitats dels ciutadans

  • A La recepta perduda, la historiadora adverteix que el Baix Llobregat ofereix serveis essencials però no és coneguda

FRANCESCA PUIG
5 min.

El Baix Llobregat és diàriament i per a milions de persones una comarca de pas. L'Aeroport del Prat se n'ha menjat un bon tros, fumeja i fa soroll. El Port de Barcelona hi estén les seves instal·lacions i va fer fins i tot desviar el riu. El travessen vies del Tram, el Metro, els FGC i la RENFE, dues autopistes, l'A-2 i l'A-7 i gran quantitat de carreteres. Eixos viaris on el trànsit mai no s'atura.

Els avions són una constant en el paisatge del Baix Llobregat rtve

A més del port i l'aeroport, la comarca allotja polígons industrials i té el gran mercat d'abastiment, Mercabarna, a tocar. Els pagesos que resisteixen treballant la terra fèrtil d'aquesta comarca estan ben rodejats de formigó. Malden per aconseguir una bona collita i el que potser és a voltes encara més difícil: que els intermediaris els paguin un preu raonable pels seus productes.

Com diu la historiadora Gemma Tribó al programa La recepta perduda de TVE Catalunya, el Baix Llobregat és una 'comarca màrtir' perquè l'ocupen infraestructures imprescindibles pel país i que l'han deixat ben 'desendreçada'.

Una comarca màrtir

Amb vuit municipis, és la tercera comarca amb més població de Catalunya, amb 828.732 habitants segons dades de l'IDESCAT de 2021. Només la superen el Barcelonès i el Vallès Oriental. I és on el riu Llobregat vessa al mar.

El Llobregat ha fet aquesta comarca idònia per a la pagesia i la ramaderia i va ser on es van instal·lar algunes de les primeres fàbriques tèxtils a Catalunya, que empraven l'energia hidràulica. Quan va arribar l'electricitat encara se'n van obrir moltes més i de més sectors, per aprofitar l'ampli mercat de la ciutat de Barcelona.

A més, les autoritats van fer desviar el curs del riu per ampliar el port i construir els accessos per a fer-hi arribar trens de mercaderies i camions per carretera. Si no hagués estat per la forta oposició ecologista i veïnal, no quedaria res de les llacunes que es van formar en l'antiga llera del riu. La previsió era tapar-les completament i construir al damunt. Però per la seva situació geogràfica, els projectes per ampliar l'aeroport tornen a ser una amenaça per a la biodiversitat de la zona.

Una nova taula de diàleg

Aquesta comarca ha comptat sempre amb gent amb iniciativa, treballadora i tenaç que ha format moviments veïnals, associacions, cooperatives i plataformes per millorar la qualitat de vida de tothom.

Com que el trànsit de persones i mercaderies al Baix Llobregat s'ha tornat tan complicat, s'acaba de crear el 24 de gener d'enguany la Taula per a la Mobilitat. La formen representants de les administracions, entitats i empreses i els grups polítics comarcals. La seva funció ha de ser la de coordinar i millorar les xarxes de comunicació sense deixar de banda els habitants de la comarca.

Gemma Tribó remarca diu que 'l'essència del Prat és la pagesia amagada entre el formigó i les carreteres'. Parla del Prat de Llobregat perquè és el terme municipal on més es treballa la terra de tota la comarca i on es troben productes que en prenen el nom i són sinònims de qualitat.

La resistència de la pagesia del Baix Llobregat

A la comarca, la meitat de les terres que s'hi treballen són de propietat. Un dels reptes que afronten moltes de les famílies propietàries és el relleu generacional i continuar sent el gran rebost de l'àrea metropolitana. Conren gairebé a parts iguals regadiu i secà. Arbres fruiters, hortalisses, fruita i verdura, hivernacles i ramaderia configuren el que persisteix entre tantes xarxes de comunicació.

Els pagesos del Baix Llobregat conreen tant producte de regadiu com de secà rtve

Per promocionar els seus productes, els pagesos i ramaders han aconseguit la indicació geogràfica protegida per a les carxofes i per al pollastre de pota blava. A més, es fan activitats anuals, festivals i fires on es poden comprar i tastar aquestes menges tan fines i totes les altres de la comarca. Moltes veus reivindiquen també l'adaptació a l'agricultura ecològica com a mitjà de subsistència de la pagesia i la ramaderia. El respecte al medi ambient també beneficia la salut de les persones i el benestar animal. Les tècniques sostenibles han de facilitar que els consumidors, cada cop més conscienciats, comprin el seu producte de proximitat i de qualitat.

Els tresors per descobrir al Baix Llobregat

Com diu Gemma Tribó, coneixem poc la comarca. El Delta del Llobregat, tot i el creixement que ha anat experimentant l'aeroport, encara amaga una natura senzilla però molt estimada. Per a molts catalans i sobretot barcelonins, ha esta l'indret on s'han acostat a la nostra fauna salvatge. Per als ornitòlegs continua sent un espai per protegir. Milers de persones hi fan bones passejades durant tot l'any. També hi passen els alumnes d'escoles i col·legis que tenen més lluny altres indrets més grans, com els Aiguamolls de l'Empordà o el Delta de l'Ebre.

Al Delta del Lobregat s'hi poden veure ocells, rèptils, anfibs i també cavalls rtve

Un altre dels indrets més concorreguts són les platges, però també hi trobem museus, mines, camins fluvials i miradors. El Consorci de Turisme del Baix Llobregat s'ha unit al projecte Biosphere per facilitar el coneixement de la comarca a turistes i visitant respectant el patrimoni cultural, el medi ambient i facilitant eina perquè també es desenvolupi amb bones pràctiques un sector turístic amb futur.

Sempre és un bon moment per fer cap al Baix Llobregat, fer-hi un àpat o un mos, passejar a peu o en bicicleta. Ens cal baixar del cotxe en una de les comarques amb més trànsit i no veure-la únicament des del cel, quan anem de viatge. A prop de casa hi tenim tot un món i si mirem bé hi queda verd.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz