Cataluña
Polèmica suspensió

L'ampliació de l'aeroport del Prat s'ajorna almenys 5 anys

MARC GUASCH
3 min.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, assegura que en aquesta legislatura "no hi ha marge" per a reprendre la inversió per a l'ampliació de l'aeroport del Prat. Sánchez adverteix que el document d'AENA amb les inversions previstes per al període 2022-2026 "no es pot modificar". La ministra ha insistit en declaracions la Cadena SER que dona per perduda "l'oportunitat" d'escometre el projecte, que queda ajornat almenys 5 anys.

En aquesta sentit s'ha expressat també el president d'Aena, Maurici Lucena, qui ha deixat clar que fins d'aquí a un lustre, quan "s'obri una nova oportunitat reguladora", no es podrà reprendre el projecte del Prat.

Aragonès insisteix en el xantatge

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, visiblement enfadat ha assegurat en una compareixença pública que el govern espanyol està exercint una operació de pressió sobre Catalunya quan encara no tenen un consens dins el mateix executiu.

Aragonès acusa l'Estat de voler "imposar" el seu projecte | LAURA HERRERO

Aragonès adverteix que el Govern no renuncia a la inversió per l’ampliació de l’Aeroport i reclama a La Moncloa recuperar el principi d’acord per abordar la qüestió des del diàleg i el consens. El president català assegura que “no renunciem a res, ni a la millora de l’aeroport ni a la lluita en defensa del mediambiental i la biodiversitat”. “És l’Estat qui amb la seva divisió interna i Aena qui es neguen a invertir”. En aquest sentit ha lamentat que "han volgut imposar la seva via, que és la destrucció de La Ricarda, tal i com diu el pla director".

El cap de l’executiu català, no ha volgut entrar en polèmiques amb el vicepresident, Jordi Puigneró, que va criticar les veus contràries a l’ampliació dins d’ERC. Aragonès considera que l’Estat vol dividir-los i considera que aquesta polèmica no afectarà la taula de diàleg prevista per la setmana vinent.

Una victòria per la ciutadania

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha visitat l'espai protegit de La Ricarda acompanyada de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i l'alcalde del Prat, LLúis Mijoler. A les files de Podemos i Comuns, la paralització de l'aeròdrom suposa "una victòria de la ciutadania" segons Colau.

Diaz, que ha reconegut que coneixia la decisió del Govern de suspendre les inversions, ha insistit que el projecte anava en contra dels paràmetres de preservació mediambiental que reclama Brussel·les. En aquest sentit la vicepresidenta ha reconegut que l'executiu central coneixia la seva oposició al projecte i ha estat treballant, en silenci, per evitar-lo.

Colau i Mijoler han defensat ara la necessitat de continuar la lluita per augmentar la protecció de La Ricarda.

Foment reclama una rectificació urgent

Foment ha mostrat la seva "indignació i perplexitat" per la postura del Govern i li ha demanat "una ràpida rectificació" per a reprendre el diàleg que permeti salvar una inversió de 1.700 milions. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha carregat durament contra l'actitud d l’executiu català que ha qualificat de “frivolitat” i ha exigit que “parli amb una sola veu” per recuperar un diàleg amb profunditat amb el govern espanyol.

"No ens quedarem parats davant el que pot ser la ruïna de l'economia catalana", ha advertit Sánchez Llibre davant la possibilitat de no comptar amb aquests 1.700 milions d'inversió en l'aeroport.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz