Cataluña
Parlament

La JEC ordena retirar l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà

Marc Guasch
3 min.

El Parlament s’enfronta a un nou conflicte. La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat retirar l’escó al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa Pau Juvillà. De fet, ordena a la Cambra a què li retiri la credencial. L’òrgan electoral estima que hi ha motius d’inelegibilitat sobrevinguda per la condemna, sense sentència ferma, a sis mesos d'inhabilitació per desobediència quan era regidor a Lleida per part del TSJC.

El Parlament haurà de decidir si retira l'escó

Juvillà va ser condemnat al desembre pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per negar-se a complir les resolucions que exigien la retirada de llaços grocs a l'ajuntament de Lleida en 2019. Tant Ciutadans com Vox i el PP van reclamar que, en conseqüència, se li retirés l'acta de diputat del Parlament per incórrer en causa d'inelegibilitat sobrevinguda i van elevar un escrit a la Junta Electoral Central per a pronunciar-se sobre el tema.

La JEC va donar la raó als tres partits recordant que el delicte de desobediència pel qual ha estat condemnat Juvillà està dins del capítol de delictes contra l'administració i, per tant, conforme a la llei la seva condemna es converteix en causa de inelegibiidad encara que la sentència del TSJC no sigui ferm perquè càpiga recurs davant el Suprem.

L'organisme arbitral que presideix el magistrat Miguel Colmenero es va dirigir al Parlament perquè informés de les seves actuacions i la Cambra que presideix Laura Borràs, de Junts, va contestar aleshores que no aprecia motiu per a retirar l'escó al diputat. Ara, haurà de decidir si compleix l'ordre de la JEC.

La CUP defensa l'escó de Juvillà

En un tuit, la pròpia CUP ha insistit que defensa que la resolució que "preval" és l'aprovada pel Parlament, "mantenint la seva acta de diputat". Els anticapitalistes han fet una "crida a defensar la sobirania del Parlament". La formació cupaire assegura que la Junta Electoral no és "competent" per a inhabilitar diputats i diputades.

Més reaccions

Diversos polítics han reaccionat a la xarxa després que la JEC fes pública la seva decisió. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha remarcat: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Saps que em tens al teu costat", ha dit mencionant Juvillà.

Els diputats d'ERC Engelbert Montalà i Jordi Albert han defensat la "llibertat d'opinió" de Juvillà, i han titllat la decisió de la JEC d'"injusta i antidemocràtica". També s'hi ha sumat la diputada Mònica Palacin. El perfil oficial d'Esquerra a Twitter també ha denunciat la "vulneració dels drets" del diputat de la CUP: "La repressió no ens vencerà", ha afegit.  Aragonès també ha reaccionat al seu perfil de Twitter donant el seu suport.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha donat tot el suport a Juvillà: "Ara que la Junta Electoral ordena retirar el teu escó sàpigues que des de Junts farem el que tu decidiràs fer. La teva dignitat està per sobre de les decisions de la Junta Electoral". El vicepresident de Junts i exconseller, Jordi Turull, ha lamentat que l'Estat "no tingui aturador" en la "persecució de l’independentisme, a costa de del que sigui".

D'altra banda, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha celebrat la decisió de la JEC: "Tal com Torra en el seu dia, Juvillà ha de deixar l'escó i a Borràs ja no li queden tripijocs per evitar-ho. L'estat democràtic de dret atura els peus als totalitaris".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz