Cataluña
Literatura

La periodista Inés Martín Rodrigo guanya el Premi Nadal de novel·la amb 'Las formas del querer'

  • El premi està dotat de 18.000 euros i l'obra es publicarà el pròxim 2 de febrer

  • El periodista Toni Cruanyes, ha guanyat el premi Josep Pla de prosa en català

RTVE.es / AGÈNCIES
4 min.

La periodista madrilenya Inés Martín Rodrigo ha guanyat la 78a edició del Premi Nadal de novel·la, assignat amb 18.000 euros, amb la seva obra Las formas del querer, que Editorial Destino publicarà el pròxim 2 de febrer. Per altra banda, el presentador de TV3 Toni Cruanyes ha estat guardonat amb el Premi Josep Pla en posa en català per La Vall de la llum. Els dos guanyadors s'han donat a conèixer aquest dijous a l'Hotel Palace de Barcelona, en un acte que, per segon any consecutiu, s'ha celebrat sense el tradicional sopar literari arran de la pandèmia.

Dos periodistes, Inés Martín Rodrigo i el televisiu Toni Cruanyes, guanyen el Premi Nadal i Josep Pla 2022

Després de recollir el guardó, Martín Rodrigo ha explicat que la novel·la narra la història de la Noray, una noia que davant una crisi emocional recorre a les paraules: "Com he fet jo tantes vegades", ha recordat l'autora. Una obra sobre la memòria familiar i el "poder terapèutic i reparador de la literatura" que va presentar a concurs sota el títol 'La vida que se fue' i el pseudònim Candela Vázquez Soto.

Per a gestionar el seu duel, la Noray tornarà als seus orígens, "on ha estat feliç", i s'enfronta a les seves pròpies pors quan comença a escriure una novel·la. Per a això, recorrerà als records de la seva àvia Carmen, que al seu torn expliquen la història d'Espanya des de la Guerra Civil fins al segle XXI, i també experimentarà "el refugi, l'alleujament de les paraules que l'acullen quan tot va malament".

A l'acte de proclamació només podia accedir exclusivament la premsa, en haver-se suspès la tradicional vetllada literària a causa de la pandèmia.

Un premi amb dedicatòria a l'editora Belén Bermejo

Martín Rodrigo ha explicat que encara que no és una novel·la autobiogràfica, ha dit que, com ella, la protagonista va ser una nena que es va criar entre llibres i a qui la pèrdua d'éssers estimats li ha ensenyat a "afrontar el futur i el present".

D'aquesta manera, la periodista ha dedicat el guardó a la qual va ser la seva editora i amiga, Belén Bermejo, morta en 2020, a qui ha reivindicat com la seva guia literària que li recordava que "l'alegria és un deure diari", així com a la seva mare, que va morir quan l'autora tenia 14 anys.

"El dol no es cura, és una manera de viure, t'acostumes a viure amb ell", ha assenyalat Martín Rodrigo, que també ha defensat que la memòria col·lectiva, familiar i històrica és fonamental tant per a la literatura com per a la vida.

Toni Cruanyes gana el Premi Josep Pla

En el mateix acte, s'ha donat a conèixer el vencedor de la 54a edició del Premi Josep Pla de prosa en català, que ha recaigut en el també periodista Toni Cruanyes, per la seva obra memorialística La Vall de la Llum, que havia presentat amb el títol fictici 'El llibre de l'avi' i sota el pseudònim de María Becana.

Cruanyes atresora una llarga experiència com a periodista, primer a l'estranger i des de 2014 com a conductor de l'informatiu nocturn de la televisió catalana TV3, "Telenotícies vespre".

Nascut a Canet de Mar en 1974, és llicenciat en Periodisme i Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, i també ha seguit i ampliat els seus estudis en les universitats de Stirling (Escòcia) en 1996 i Florència en 1998.

Entre 1999 i 2003 va ser reporter del Servei Mundial de la BBC, a Londres, en anglès i en espanyol per al públic llatinoamericà, una experiència de la qual es va nodrir per al llibre "El llarg adéu de Pinochet", sobre la detenció i posterior alliberament del dictador xilè en territori britànic, i seguidament va treballar en la ràdio de Nacions Unides a Nova York.

Posteriorment, va ser corresponsal de TV3 a Londres i a París abans d'assumir en 2014 la conducció del "Telenotícies vespre" en substitució de Ramon Pellicer. El 2012, Toni Cruanyes va guanyar el premi Joan Fuster d'assaig per la seva obra "Un antídot contra l'extrema dreta".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz