Cataluña
Inflació

L'IPC es dispara fins el 5,2%, el nivell més alt de la història

  • La inflació puja un punt i mig més respecte al setembre

  • L’encariment de la llum i el gas han estat determinants per aquest increment

  • No s’havia assolit una dada tant alta a l’Estat des de 1992

Xavier Gálvez
3 min.

L’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al mes d’octubre a Catalunya ha crescut un punt i mig respecte al setembre, situant-se en el 5,2 %. Des que es van començar a recollir aquestes dades per comunitats (l’any 2002), mai s’havia registrat un creixement de la taxa interanual tan alt. Aquesta inflació és conseqüència de la caiguda dels preus registrada durant l’octubre del 2020, pero també a l’encariment de la llum, l'aigua, el gas i els carburants. Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa de creixement interanual de l’IPC és d’un 5,4 %, la més alta des del 1992.

Encariment dels preus generalitzat

Els preus dels productes i serveis vinculats al sector de les comunicacions han estat els únics que no han pujat durant el darrer mes. Pràcticament, tots els productes s’han encarit durant l’octubre. La llum, el gas, l’aigua i els carburants continuen experimentant creixements inèdits. Aquest ha estat el setè mes consecutiu en que assoleixen una taxa interanual superior al 8%. No obstant això, l’increment de preus també s’ha pogut notar en altres sectors com els aliments o begudes no alcohòliques, els restaurants i hotels i en l’oci i la cultura. Els secotrs que han registrat una major inflació dels preus han estat l'habitatge (+17,7%) i el Transport (+12,6%)

Creixement inèdit a l’Estat des del 1992

De la mateixa forma que en el cas català, l’increment de preus és general amb l’excepció del sector de les comunicacions. L’encariment interanual dels preus ha estat d’un 5,4 %, la taxa més alta en els darrers vint-i-nou anys. Destaquen particularment la pujada de preus de l’electricitat (+20,5%) i dels carburants (+12,3 %).

Catalunya, una de les comunitats amb l’increment més baix

Castella la Manxa i Castella i Lleó són les dues comunitats autònomes en l’àmbit espanyol que han experimentat un major creixement en el darrer mes, superior al 6% en tots dos casos.

Tot i haver assolit la taxa interanual més alta en la seva història, el creixement de l’IPC a Catalunya ha estat dels més baixos en comparació amb les altres comunitats autònomes. Només 5 autonomies (Canàries, Madrid, Múrcia, País Basc i Ceuta) de les 19 que conformen l’Estat han registrat una pujada inferior a la del territori català.

El preu dels recursos energètics, molt influent en aquesta inflació

L’IPC subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha experimentat un creixement de l’1,4 %. No es registrava una diferència tan pronunciada entre l’IPC i l’IPC subjacent des del 1986.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz