Cataluña
Salut Mental

La xacra de la salut mental: La xarxa pública no té recursos per fer teràpia

Nadia Somoza / Vanesa Benedicto
3 min.

La pandèmia ha accentuat la demanda de consultes de salut mental. Els professionals denuncien que la xarxa pública està infradotada i que això provoca que es receptin més psicofàrmacs perquè no hi ha recursos per fer teràpia. Avui comença al Parlament el ple monogràfic sobre salut mental.

La salut mental representa un 5% de la despesa sanitària

La llista d'espera per una consulta al psicòleg és de 3 a 4 mesos. La Patrícia, psicòloga clínica d'un centre de salut mental infantojuvenil de Barcelona, assegura que no donen l'abast amb només 45 minuts de visita per pacient.

“Anem apretats perquè les situacions requereixen temps. A menys recursos, més consum de psicofàrmacs, perquè alguna resposta has de donar”

Per treballar a la sanitat pública cal tenir l'especialitat en psicologia clínica. Per aquest any vinent hi ha convocades 204 places a tota Espanya. A Catalunya en toquen 45.

Òscar Pino, del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, assegura que es jubila més gent de la que ve a treballar al sector. A Catalunya hi ha 10 psicòlegs per 100.000 habitants.

Encara un tabú?

Els experts expliquen també que falta inversió perquè la salut mental encara és un tabú. Per lluitar contra l'estigma, un grup de joves amb una malaltia mental, participen en la gravació de l'anunci de l'entitat Obertament per lluitar contra la discriminació.

L'OMS assegura que 1 de cada 4 persones patirà algun tipus de malaltia mental durant la seva vida.

Ple monogràfic al Parlament

El Parlament de Catalunya celebra avui un ple monogràfic sobre la salut mental, un dels temes centrals per al Govern de Pere Aragonès. Al programa 'Cafè d'Idees' parlen d'aquesta problemàtica i què pot suposar aquest debat amb Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental, en una tertúlia amb Sara González i Milagros Pérez Oliva.

El Parlament celebra el debat monogràfic sobre la salut mental

Albiach avança que els pressupostos inclouran 80 MEUR per a salut mental

La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha avançat que en les negociacions dels últims dies han aconseguit incloure als pressupostos 80 MEUR per a salut mental i 50 MEUR per al dentista públic, entre altres.

En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Albiach ha confirmat que donaran suport als pressupostos per al 2022 en la votació final del 23 de desembre. I ha dit que amb "tota probabilitat" aquesta setmana es presentarà l'acord pressupostari amb el Govern. Només falta, segons ha dit, "alguns serrells i afinar la redacció". I ha deixat clar que l'acord s'ha negociat tant amb el Departament de Presidència com amb el Departament d'Economia.

Falten psicòlegs i molta gent no vol anar. La llista d'espera per obtenir visita al psicòleg pot allargar-se tres mesos, perquè el nombre de psicòlegs clínics de la Seguretat Social no és ni la meitat de la mitjana europea i la majoria no se'n pot pagar un de privat. Una xacra que s'ha d'erradicar començant per l'eliminació de l'estigma i normalitzant: anar al psicòleg.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz