Cataluña
Primer dia

Entra en vigor el passaport covid per accedir a restaurants, gimnasos i residències

  • El certificat covid es pot descarregar a través del portal de vacunació sense haver-se de donar d'alta a La Meva Salut

  • La franja d'edat dels 60 als 64 anys ja poden demanar cita per la tercera dosi

  • Salut confirma els dos primers casos de la variant òmicron a Catalunya

Nadia Somoza
3 min.

El certificat covid ja és obligatori per accedir a restaurants, gimnasos i residències de gent gran. Sense aquesta acreditació, a partir d’aquest divendres no es podrà entrar cap establiment de restauració ni gimnàs. Només en el cas de les residències de gent gran hi ha una alternativa: un test d’antígens a l’entrada.

En el cas de la restauració, els responsables dels establiments lamenten que han de perdre temps per demanar el certificat i molts dels clients es queixen per l’espera afegida a l’hora d’atendre’ls. Fins i tot algun ha acabat marxant molest. Els mateixos cambrers també critiquen que “hem de fer de policies i algun client fins i tot ha dit que no tornaria més”.

L'obligació del certificat covid genera malestar entre clients i cambrers | Àlex Cabrera

El decret de la Generalitat obliga els establiments a penjar cartells a l'entrada on recordin l'obligatorietat del passaport i a destinar personal per fer aquest control. Les dades dels clients no s'han de guardar.

Evitar la saturació dels ambulatoris

D’aquesta manera, la Generalitat vol evitar que les persones sense vacunar o amb el virus puguin accedir als locals per intentar contenir els contagis. Tot i que es preveia exigir-lo des del 25 de novembre, el Govern va decidir suspendre’n l’aplicació pel col·lapse al web de La Meva Salut: es va formar una cua virtual de més de 363.000 persones.

Un dels motius d'aturar l'aplicació del certificat fa una setmana és que molts dels que van trobar-se amb el sistema de descàrrega col·lapsat van anar al CAP per aconseguir-lo. Des de Salut es demana, en aquest sentit, explícitament, que es reservi aquesta opció només pels casos extrems. El Departament apel·la, justament, a la solidaritat de familiars i amics per facilitar el procés sense necessitat d'afegir més pressió als ambulatoris.

Argimon: "El Nadal no estarà en perill, però no serà normal"

Augmenten els brots a escoles i entre sanitaris

Els positius per covid continuen augmentant. En les darreres hores, s'han declarat gairebé 3.000 nous casos i s’han originat diversos brots a Catalunya. El que més preocupen són els brots en el sector sanitari i en l'educació.

Salut anima a la població a vacunar-se i demanar cita prèvia perquè tenen hores disponibles. La franja de 60 a 64 ja pot demanar hora per la tercera dosi. Dosi que segurament serà de Moderna que és la que consideren més adient.

Com descarregar el certificat fàcilment?

El certificat covid es pot descarregar a través del portal Vacunacovid, a més de la web La Meva Salut. El departament ha habilitat un espai en el portal de vacunació per facilitar la descàrrega del document sense haver-se de donar d'alta a La Meva Salut, hores abans que entri en vigor l'ampliació del passaport. D'aquesta manera, en el portal de vacunació es pot accedir ara a dues funcions, obtenir cita per al vaccí i descarregar-se el certificat.

Respecte a la variant Òmicron s'han confirmat els dos primers casos a Catalunya.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz