Cataluña
COVID-19

Repunten el número de morts i ingressats per COVID

  • Cinc morts diaris cada setmana per covid-19

  • Es confirmen els dos casos contagiats per la variant òmicron

BEATRIZ GÁLVEZ GARCÉS
3 min.

La sisena ona de la COVID-19 deixa cinc morts diaris aquesta darrera setmana, mentre continuen augmentant les persones ingressades als hospitals i a l'UCI. Els centres tornen a recuperar nivells d'ocupació semblants a finals de setembre, encara que molt millor que la situació de les altres ones pels alts percentatges de vacunació.

Tot i el repunt de la mortalitat per COVID els últims set dies, amb 36 morts, aquesta xifra està molt per sota de les anteriors ones, quan es van registrar màxims de 2.656 morts en una setmana en la primera ona (del 29 de març al 4 d'abril de 2020), amb un pic de 417 morts en un sol dia, el 30 de març de 2020.

El pic de mortalitat en la segona ona va ser de 514 morts en una setmana (del 3 al 9 de novembre de 2020), de 603 òbits en la tercera ona (del 19 al 25 de gener), 161 en la quarta ona (del 4 al 10 d'abril) i 256 en la cinquena (del 24 al 30 de juliol).

Segons les dades d'incidència actualitzades aquest divendres pel Departament de Salut, avui hi ha 713 hospitalitzats amb COVID, 19 més que aquest dijous, dels que 165, disset més que ahir, estan greus en l'UCI, 90 d'ells intubats i 6 connectats a l'ECMO (respiració extracorpòria). Tot plegat, una situació a les unitats de crítics que torna a semblar-se a la de finals de setembre.

Confirmats dos casos d'òmicron

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha confirmat aquest dijous que els dos casos sospitosos de la variant òmicron que s'estaven seqüenciant han donat positiu. Es tracta de dos viatgers que van arribar a l'aeroport del Prat procedents de Sud-àfrica.  Estan degudament aïllats. Tal com ha dit aquests últims dies, Argimon ha constatat que quan una nova variant entra al continent europeu "més tard o més d'hora" arriba també a Catalunya, com ha passat amb la resta de variants.

Salvador Macip: "Òmicron té unes característiques que la fan potencialment perillosa"

L'investigador, Salvador Macip, ha explicat a 'El Vespre' que creu que la variant Òmicron té unes característiques que la fan potencialment perillosa. Assegura que la precaució és important, però no hem d'estendre el pànic perquè les variants aniran sortint.

Més persones confinades

Dels més de 3.000 contagis que s'han detectat en les darreres hores, la franja d'edat fins als 9 anys és on la incidència continua sent més elevada. Ensenyament fa una crida a continuar extremant les precaucions i recorda que les escoles romandran obertes.

Els casos als centres educatius aniran pujant, asseguren des de Salut i Educació. Aquest divendres hi ha confinats gairebé 30.000 alumnes, 2.000 més que aquest dijous. I 318 alumnes positius més que ahir.

Una xifra que queda lluny dels 82.000 confinats d'ara fa un any. La vacuna n'és la clau. Ara els contagis recauen en els infants no vacunats.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz