Cataluña
Dispositiu Nadal

Barcelona permetrà circular pel centre amb vehicle privat

  • L'Ajuntament recomana desplaçar-se amb transport públic, que es reforçarà sobretot els dies festius

  • El dispositiu de seguretat preveu comptar amb un 15% més d'agents que l'any passat

ROGER FRANCO / MAITE BOADA
3 min.

L'Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu de Nadal pensant sobretot en la necessitat de recuperar l’activitat als eixos comercials. Per això, i a diferència d’anys anteriors, permetrà que se circuli amb vehicle privat pel centre de la ciutat. Tot i això, el consistori recomana desplaçar-se amb transport públic, que els dies festius es reforçarà. També es reforçarà el dispositiu de seguretat. Està previst que la Guàrdia Urbana compti durant les festes nadalenques amb un 15% més d’efectius que l’any passat.

Barcelona no restringirà l'accés al centre amb vehicle privat | MAITE BOADA

Mobilitat ràpida i sostenible

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst reforçar del servei de metro els dies festius del desembre i el gener, en què els comerços estaran oberts, per facilitar una mobilitat sostenible, ràpida i segura en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis. El reforç de trens serà d’entre el 7% i el 13%, s’aplicarà a les línies convencionals (L1-L2-L3-L4-L5, les de més passatge de la xarxa) els festius 6 i 8 de desembre i els diumenges 5, 12 i 19 de desembre i 2 i 9 de gener. El reforç es concentrarà en les hores vall i punta de la tarda (entre les 13 i les 22 hores aproximadament), que són les franges de més mobilitat del cap de setmana.

 La xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmentarà la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats.

Accés al centre amb vehicle privat

A les persones que no tinguin alternativa i s’hagin des desplaçar amb vehicle privat se’ls recomana fer ús de l’aplicació ‘SMOU’, que permet planificar els desplaçaments per la ciutat de manera fàcil, ordenada, personalitzada i amb tota la informació a l’abast. Aquesta aplicació ofereix informació sobre la disponibilitat de més de 30.000 places d’aparcament en temps real a 84 pàrquings de la ciutat, permet pagar els parquímetres de la ciutat i també d’altres municipis de l’àrea metropolitana, i activar els punts de recàrrega elèctrica ‘Endolla Barcelona’, entre d’altres avantatges.

Festes de Nadal segures

L’Ajuntament no té previst establir mesures extraordinàries per regular els fluxos de vianants a les zones de més afluència de persones. Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, s’intensificarà el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors, com són els eixos comercials de cada barri i les zones turístiques de cada districte de forma coordinada amb els Mossos d’Esquadra.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors. La Guàrdia Urbana farà un seguiment de les xarxes socials per detectar la convocatòria de festes i concentracions no autoritzades.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz