Cataluña
Fora de plató

Aragonès: "Hem de tornar a avaluar les confiances amb la CUP"

  • El president de la Generalitat inaugura el primer esmorzar informatiu organitzat per RTVE Catalunya 'Fora de plató'

BEATRIZ GÁLVEZ / MARC GUASCH
4 min.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assegurat que s'ha de tornar a avaluar "la relació i les confiances" amb la CUP després del no als pressupostos de la Generalitat de 2022. En una entrevista amb Oriol Nolis a 'Fora de plató', el primer esmorzar informatiu organitzat per RTVE Catalunya, Aragonès ha explicat que ara caldrà veure amb el partit anticapitalista en quin punt està "la construcció i la validació de les confiances mútues que hi havia".

Aragonès ha advertit la CUP que la primera qüestió de confiança va arribar amb l'aprovació dels pressupostos: "Ja la vam superar". Tot plegat, després que el Govern pactés el projecte de llei de Pressupostos amb els comuns i que va permetre que superessin el debat de totalitat i poguessin seguir la seva tramitació parlamentària.

En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a arribar a acords "amb el màxim de forces possibles" encara que no amb el PSC per les diferències programàtiques que mantenen.

Convençut que el diàleg donarà fruits

El president català ha advertit, d'altra banda, que el diàleg amb l'Estat ha de donar resultats "aquesta mateixa legislatura" perquè si no suposaria "posar en qüestió el sentit de continuar apostant per la negociació".

Sobre aquesta taula de negociacions entre governs, el líder català ha afirmat que treballarà per poder sumar JxCat a la propera taula de diàleg, després que a l’última reunió no hi participés.

Aragonès ha deixat clar que no es donen "per rendits" en la lluita per la independència i ha defensat que "qui defensi que Catalunya ha de continuar formant part d'Espanya li ho haurà de guanyar en les urnes".

El president català ha insistit que no assistirà a la Conferència de Presidents convocada per a gener mentre no es garanteixi que "servirà per a arribar a acords" i no per a "fer-se només una foto". En aquest sentit ha reclamat que s'hi inclogui la possibilitat d'ampliar el fons covid pel 2022, i que hi hagi "transparència" amb la gestió dels Next Generation.

Passi COVID, sense data

Aragonès també ha garantit que durant aquesta setmana tornarà a estar en vigor l'obligació del passaport COVID després que el passat divendres quedés suspesa la seva implantació pel col·lapse en el sistema, tot i que no ha posat encara data.

Aragonès s'ha mostrat partidari de vacunar nens de 5 a 12 anys "com abans millor" per reduir la transmissió a adults. Aquesta setmana es debatran aquests detalls a la reunió de l'interterritorial.

El Govern busca blindar el català

Sobre el model lingüístic a Catalunya, Aragonès ha insistit que el Govern "trobarà els camins" per blindar el model lingüístic a Catalunya i ha descartat que es descarregui d'aquesta responsabilitat, després l Govern demanés a l'Estat que defensi el català a les escoles.

Pere Aragonès assegura que el debat sobre el model lingüístic a l'escola "no pot ser el d'obeir o no la sentència", en referència a la decisió del Tribunal Suprem que referma l'obligació d'un mínim del 25% ensenyament en castellà dins del sistema educatiu de Catalunya.

'Fora de plató'

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, és el convidat de la primera edició de 'Fora de plató', organitzada per RTVE Catalunya. L'entrevista, de 9 a 10 del matí, se celebrarà en Eurostars Grand Marina, en el Moll de Barcelona, i la presenta el director d'RTVE Catalunya, Oriol Nolis.

‘Fora de Plató’ se celebrarà mensualment en quatre ciutats: Madrid, Barcelona, València i Sevilla. En el cas de Comunitat Valenciana, Andalusia i Catalunya tindrà format de desdejuni i a Madrid, els 'Fuera de plató' se celebraran a la tarda, en format after work.

Aquesta iniciativa s'emmarca en la voluntat de la presidència de José Manuel Pérez Tornero de descentralitzar i de dotar a RTVE d'una major rellevància pública i acostar la Corporació RTVE als ciutadans de tota Espanya sota el reclam ‘RTVE, la que vols’.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz