Cataluña
Parlament

La CUP decideix esmenar la totalitat dels pressupostos de la Generalitat

MARC GUASCH
5 min.

La consulta interna a les bases de la CUP del cap de setmana s’ha tancat amb una majoria del 63% en contra de permetre la tramitació parlamentària dels pressupostosde la Generalitat per 2022. Malgrat tot, la formació anticapitalista manté oberta la negociació fins al matí de dilluns 22 de novembre, quan es tanca el termini per retirar les esmenes.

De moment, el Govern es resisteix a explorar una alternativa a la majoria que va facilitar la investidura de Pere Aragonès i aquest dimarts a la tarda ha protagonitzat una primera reunió per concretar les demandes dels cupaires.

L'executiu català en tindria prou amb l'abstenció del PSC, que ja s'ha pronunciat a favor que els comptes tirin endavant, o bé dels comuns que han reclamat una negociació per millorar el text, a canvi. L'executiu català manté que "encara hi ha temps" per seguir negociant i insta als cupaires a "rectificar".

Reguant defensa una "triple esmena"

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant ha explicat al Parlament que la negativa als pressupostos és "una triple esmena a la relació amb l'Estat i el PSOE, a les polítiques socials", que considera que responen a "un model sociovergent", i una esmena "a uns pressupostos continuistes", ja que són "clarament insuficients" en sanitat i habitatge.

La diputada anticapitalista ha assenyalat que en les pròximes hores es reuniran els òrgans de coordinació parlamentària de la CUP per a definir quins "elements" podrien "desencallar" la situació i propiciar que es retiri l'esmena a la totalitat abans que es voti. Entre les qüestions que podrien facilitar-ho hi ha la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern i l'aposta per l'ampliació de l'aeroport del Prat. No obstant això, ha advertit: "Negociar a la baixa l'acord d'investidura no és una bona solució".

El Govern demana a la CUP que rectifiqui

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró i el conseller d'Economia, Jaume Giró, han analitzat durant el matí la decisió de la CUP de bloquejar els comptes. Posteriorment, tant Aragonès com Giró s'han reunit durant una hora i mitja amb els diputats de la formació anticapitalista, Dolors Sabater, Eulàlia Reguant, Carles Riera i Montserrat Vinyets, per intentar acostar posicions. L'executiu els ha demanat concretar les seves demandes i ha alertat que el calendari és ajustat.

El Govern, convençut que hi ha marge per evitar l'esmena a la totalitat | Laura Herrero

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, que l'esmena a la totalitat posa "en perill la majoria del 52%". L'executiu català assegura que fins dilluns "encara hi ha temps" per seguir negociant i confia que finalment la CUP "rectifiqui" i retiri l'esmena.

El Govern, en aquest sentit, ha insistit que es mantindrà defensant el que qualifica de "pressupostos més expansius. Segons Plaja, els comptes "donen resposta a l'acord d'investidura" i ha recordat que "sense pressupostos no hi ha transformació". En aquest sentit, encara confia que "no bloquegin" els comptes.

Negociar fins al 22 de novembre

La consulta de les assemblees obertes de la CUP preveia fins a tres votacions. La primera demanava si volien presentar una esmena a la totalitat dels comptes de la Generalitat - finalment ha rebut el 63% de suports dels 509 participants - o si s’abstenien. A la segona votació, en cas que d'optar per presentar esmena, el 68% dels militants han decidit continuar negociant fins al dilluns dia 22 de novembre quan es tanca el termini per poder retirar les esmenes a la totalitat.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, durant la intervenció al Parlament ACN

La tercera votació preguntava a la militància si, en cas d’abstenir-se i no presentar esmena, consideren que l’acord amb el Govern és insuficient per l’aprovació definitiva o si ja estan satisfets amb l’actual acord.

ERC insisteix en el pacte amb la CUP

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha insistit al Parlament que encara hi ha "marge de negociació" per evitar l'esmena a la totalitat i, de moment, descarta obrir les converses amb el PSC o els comuns. En aquest sentit, ha reconegut que un pacte alternatiu a la majoria de la investidura "no seria lògic" perquè suposaria "canviar les prioritats" del mandat.

La portaveu de JxCat al Parlament, Mònica Sales, ha fet una crida a "seguir treballant".Diu que la negativa de la CUP "no és un bloqueig" i demana no "enviar el 52% a la paperera de la història".

El PSC, de la seva banda, anima el Govern a buscar "majories alternatives". La portaveu, Alícia Romero, ha afirmat que la decisió dels socialistes "no dependrà" de si l'executiu els truca o no. Romero recodra, això sí, que el seu vot i el de la CUP "són incompatibles", però no estaran pendents del que facin els altres grups.

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, a Pere Aragonès, ha apuntat que el seu grup té "els telèfons oberts", però que no signaran "xecs en blanc".

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz