Cataluña
Coronavirus

Salut reconeix la preocupació per l'augment dels ingressos hospitalaris

  • Salut fa una crida a limitar els contactes socials

  • El 5% de les proves de covid de la darrera setmana han donat positiu

  • Pugen un 36% les visites als CAP respecte al de la setmana passada

BEATRIZ GÁLVEZ GARCÉS
4 min.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha admès que estan “preocupats” per l’increment d’ingressos als hospitals des del cap de setmana: "Hi ha hagut un increment important de casos". En roda de premsa, la titular del departament ha mostrat també la preocupació pel nombre d'hospitalitzacions a l'UCI. Sobretot, des de Salut han posat el focus en els més joves, els menors de 12 anys.

Cabezas ha aprofitat l'ocasió per fer una crida a reduir els contactes davant les celebracions nadalenques de les pròximes setmanes.

Continuen empitjorant els indicadors

Els indicadors epidèmics continuen empitjorant a Catalunya, amb un augment de pacients ingressats en l'UCI, que ja són 127, xifra que supera les previsions que tenien els experts. De fet, des dels últims 12 dies, no ha deixat de pujar la xifra: en aquest període, hi ha 42 persones més.

Segons les dades d'incidència actualitzades aquest dimecres pel Departament de Salut, avui hi ha 565 persones hospitalitzades per COVID-19, 46 més que ahir. Hi ha quatre morts més.

En paral·lel, l'Rt ha baixat quatre centèsimes, fins a 1,38, mentre que el risc de rebrot continua a l'alça, puja tres punts i ja se situa en 223. La incidència acumulada a 14 dies puja de 158,62 a 165,26, mentre que a 7 dies ho fa de 95,91 a 99,54.

Els contagis segueixen a l'alça. Salut ha declarat 1.809 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores. El 5% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

El director d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGLOBAL, Rafa Vilasanjuan, ha demanat prudència a la població per frenar l'augment de contagis de COVID-19 que s'estan produint les darreres setmanes. En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, ha admès que "els mesos de novembre i desembre no seran fàcils" i ha fet una crida a utilitzar les mascaretes "com més, millor".

Sobre la decisió del Govern d'ampliar l'ús del certificat COVID-19, Vilasanjuan ha considerat "poc efectiu" el passaport COVID per aturar els contagis, tot i que ha assenyalat que pot ajudar que la gent sigui més conscient "que tenim un problema".

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, Magda Campins, ha defensat l'ús del certificat com a eina "temporal": "S'ha de considerar com una mesura per intentar no arribar a fer mesures més restrictives".

Més pressió als CAP

Els centres d'atenció primera (CAP) ja estan notant més visites per la malaltia. Aquest dilluns van fer 11.355 visites per covid-19, un 36% més respecte al de la setmana passada, quan se'n van fer 8.356, segons dades obertes del Departament de Salut.

De moment l'Institut Català de la Salut (ICS) ha demanat als CAP que facin els diagnòstics de coronavirus fora dels centres, com en els mòduls de reforç, perquè tinguin el mínim impacte possible, i prepara punts poblacionals per si fossin necessaris, com van fer en la cinquena onada.

La vacunació estancada

Tot i que la vacunació segueix estancada a Catalunya, segueix avançant lentament. Cabezas ha valorat que l'inici d'aquesta sisena onada que situen a l'1 de nombre, té un comportament "molt similar" al de la cinquena i "molt millor" que en onades on no hi havia vacunació: "La vacunació és útil".

Més grups escolars confinats

Els grups escolars confinats per covid-19 a Catalunya han pujat de 103 a 110, és a dir, set més que aquest dilluns, segons dades del Departament d'Educació. Representen el 0,15% dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 19.634 persones confinades (+2.465).

S'han registrat 3.476 positius en els darreres 10 dies i ja se n'acumulen 13.117, entre alumnes, docents, PAS o personal extern. Hi ha un centre tancat completament, la llar d'infants privada Snoopy, de Rubí. D'altra banda, 68 centres tenen algun grup confinat, l'1,33% dels 5.108 del sistema.

Noticias

Televisión

Radio

Deportes

Infantil

A la Carta

Playz